Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Guillain-Barré Sendromu

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bugünkü köşemde bir okurumdan gelen “GBS hastalığı nedir?” sorusuna bir yanıt vermeye çalışacağım.

Guillain-Barré Sendromu (GBS) sinir sistemi ile ilgili bir sorun. Bu hastalık kas zayıflığına, refleks kaybına, kollarda bacaklarda yüzde ya da vücudun diğer kısımlarında hissizliğe veya karıncalanmaya neden oluyor. Hastalığın belirtileri:

- Ayaklarda ve ellerde karıncalanma

- Ayaklarda başlayan güçsüzlük hissinin vücuda yayılması

- Yürürken denge sağlayamama

- Merdiven çıkamama

- Konuşma, çiğneme yutma gibi hareketlerde zorluk

- Özellikle geceleri ortaya çıkan şiddetli ağrı ve kramplar

- Nabzın yükselmesi

- Yüksek ya da düşük tansiyon

- Nefes almada güçlük olarak gösteriyor kendini.

GBS tedavi edilebilen bir hastalık. Ancak hastanın mutlaka yatarak, hatta yoğun bakım ünitesinde, tedavi edilmesi gerekiyor. Zira hastalığın seyri, felçlerin nereye kadar ilerleyebileceği bilinemiyor. Tedavi sürecinde solunum, kan basıncı ve nabız gibi hayati işlevler yakından izleniyor. Bu arada iki ana tedavi işleminden biri ya da ikisi birden uygulanabiliyor:

Haberin Devamı
  1. Plazmaferez: Kan, vücudun bir damarından alınıp özel bir filtre cihazından geçiriliyor ve başka bir damardan vücuda geri veriliyor. Bu işlem sırasında sinir dokularına zararlı oto-antikorlar ayıklanmış oluyor.
  2. IVIG (Intravenöz Immün Globülin) verilmesi: Gönüllü vericilerden elde edilen sağlıklı saf antikorlar oto-antikorların sinir hücrelerine zarar vermesine engel oluyor.

GBS felce ya da ölüme sebep olabiliyor. Ancak birçok kişide durum giderek iyiye gidiyor ve sonuçta az sayıda kalıcı sorun kalıyor. Guillain Barré Sendromu ile yıllar önce bir yakınımın bu hastalığa yakalanması neticesinde tanıştım. Hastalığın teşhisinin uzun zaman aldığını hatırlıyorum. Yakınım bir süre hiç yürüyemedi. Ancak uzun bir tedavi sürecinin sonunda baston yardımı ile yürür duruma geldi.

Benim bu hastalıkla ilgili söyleyebileceklerim, ne yazık ki, bu kadar. Yazımı, hiç kimsenin bu ve benzeri bir hastalık tablosu ile karşı karşıya gelmemesi dileği ile sonlandırmak istiyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları