Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Çalışmama Engel Yok”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk üniversite down kafesi, geçtiğimiz günlerde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maslak’taki merkez yerleşkesinde açıldı. “Engelsiz İTÜ” projesi kapsamında açılan down kafenin mutfağında da servisinde de, “Ben de Varım” ve “Çalışmama Engel Yok” diyen down sendromlu gençler çalışıyor.

“Çalışmama Engel Yok”

Bu anlamlı proje nasıl mı başlamış? İTÜ önce bitişiğindeki Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu ile kardeş olmuş. Aradaki duvarlar yıkılmış. Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu tarafından yürütülen “Ben de Çalışabilirim” projesi ile özel eğitime muhtaç öğrenciler becerilerine uygun alanlarda çalışma hayatının parçası oluyorlarmış. Proje, 2014 yılında Eğitimde İyi Örnekler Konferansı kapsamında, “Özel Eğitim” kategorisinde ödüle değer bulunmuş. İTÜ’nün okul ile işbirliği de bu proje üzerinden gelişmiş. Ve İTÜ Rektörlüğü tarafından üniversite yerleşkesi içinde yer alan kafe için, down sendromlu öğrencilerin istihdam edilmesi önkoşulu ile, işletmeci arayışına girilmiş. Birçok yatırımcı konuyu riskli bulurken, Ayça Pars özellikle bu nedenle işletmeci olmayı tercih etmiş. “Herkese bu kadar güzel bir iş yapmak nasip olmaz” diyerek talip olmuş bu işe. Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’nda yemek pişirme konusunda eğitim alan öğrenciler açılış öncesinde bir ay süreyle kafeye gelerek staj yapmışlar. Çok güzel kekler, harika sandviçler yapmayı ve sunmayı öğrenmişler. Bu süre içinde hem üniversite öğrencilerinde hem de kafede çalışan down sendromlu gençlerde çok pozitif gelişmeler gözlenmiş. Ve sonunda, üniversite yerleşkesi içindeki Fanfan Kafe adlı down kafe resmi açılışa hazır hale gelmiş.

Haberin Devamı

Bu güzel mekânın açılış törenine ben de katıldım. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’dan kafede çalışan down sendromlu öğrencilere kadar, projede emeği bulunan herkes hem çok heyecanlı hem de çok mutluydu. Biz konuklar içinse onların bu heyecanlarını paylaşmamak, mutluluklarına katılmamak olası değildi. Down sendromlu öğrencilerin hazırladıkları ‘gülen yüz keki’ ise ikramların en güzeliydi.

Haberin Devamı

ENGELSİZ ÜNİVERSİTE /FOTO GALERİ

Fanfan Down Kafe İstanbul Teknik Üniversitesi’nin "Engelsiz Üniversite" projesinin önemli adımlarından biri. Proje İTÜ öğrencileri ve çalışanlarınca da destekleniyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu, aslında, bir yılı aşkın süredir kardeş. Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’nun özel çocukları İTÜ’nün spor tesislerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. İTÜ’lü gençler bu özel çocuklara yüzme ve basketbol öğretiyorlar. Ayrıca, Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’nun ilköğretim bölümü öğrencileri müzik, resim ve beden eğitimi gibi dersleri İTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu öğrencileri ile kaynaştırmalı olarak görüyorlar.

Haberin Devamı

Bence, engellilikle ilgili farkındalık oluşturmanın en güzel yolu kaynaştırma eğitimi. Kaynaştırma eğitiminden geçen çocuklar büyüdüklerinde, engelli-engelsiz ayırımı yapmayacaklar. Çünkü engelli olmayı doğal bir durum olarak kabul etmeyi çocukken öğrenmiş olacaklar.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin "Engelsiz Üniversite" projesi yolunda pek çok önemli adım daha atacağına yürekten inanıyorum ben. Ve ülkemizin diğer güzide okullarının da bu adımları takip edeceklerini umuyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları