Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Beyaz Güvercinler”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 

Üniversite sınavı için geri sayım başladı. Öncelikle güzel ülkemizin dört bir yanından sınava katılacak tüm öğrencilere başarılar diliyorum. 

Üniversitelerimiz hem yeni giren hem de öğrenimine devam etmekte olan öğrenciler için farklı burs olanakları sunuyor. Ben bugün sizlere Kadir Has Üniversitesi’nin “Beyaz Güvercinler Burs Programı” ndan söz etmek istiyorum. 

Kadir Has Üniversitesi kuruluşundan bu yana dünya çapında bir araştırma üniversitesi haline gelerek hem ülkemize hem de tüm insanlığa katkı sağlayacak bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Üniversite; bu hedef doğrultusunda, Türkiye’de bir ilk olan “Proje Tabanlı Yeni Eğitim Modeli” ni hayata geçirmiş bulunuyor. Bu yeni eğitim modelinde, öğrenciler ezberleyerek değil deneyimleyerek öğreniyorlar. Kadir Has Üniversitesi; sadece bir tıkla ulaşılabilecek bilgileri ezberletmeye dayalı eğitim modelinin artık miadını doldurmuş olduğu inancıyla, öğrencilerinin beyinlerini bilgi yüklemek için değil bilgi üretmek için kullanmalarını amaçlıyor. 

Haberin Devamı

Bu yaklaşımla öğretilecek tüm akademik konular birer projeye yönelik ve projeye uyarlanmış modüller içerisinde işleniyor. Ders planının ikinci yarı yılından başlayarak her dönem öğrencinin en az iki proje yapması, bu projelerdeki hedefe varacak şekilde alması gereken formasyonu sorgulaması ve o dönem içerisinde öğreneceği konularla bunu edinmesi sağlanıyor. Her proje için öğrencinin bir akademik mentoru, bir de sektörün önemli temsilcilerinde çalışan mühendis mentoru bulunuyor. Bu projelerin tanımlanmasında, yürütülmesinde ve değerlendirilerek notlanmasında programın endüstriyel paydaşları aktif olarak rol alıyorlar.  

“Beyaz Güvercinler Burs Programı” adını Kadir Has Üniversitesi Kurucusu ve ülkemizin en önemli hayırseverlerinden olan merhum Kadir Has’ ın öğrencileri için kullandığı “Beyaz Güvercinler” hitabından almış bulunuyor. Söz konusu Program, ülkemizin parlak zihinlerine Kadir Has Üniversitesi’ nde burslu eğitim görme şansı veriyor. Kadir Has Vakfı’nın ve bağışçılarının katkıları ile sürdürülen “Beyaz Güvercinler Burs Programı” kapsamında bursiyer öğrenciler; 

Haberin Devamı
  • Eğitim-öğretim ücretinden muaf tutuluyor.
  • Eğitim-öğretim yılı içerisinde, on ay süreyle aylık 5,000 TL. yaşam destek bursu alıyor.
  • Üniversite’ nin anlaşmalı yurtlarında ücretsiz konaklama olanağı buluyor.
  • Kitap ve ders materyallerinin karşılanmasına yönelik olarak yıllık 5,000 TL. kitap destek bursu kazanıyor.  

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup İstanbul dışında ikamet eden, başvuru sırasında 12. sınıfta eğitim-öğretimine devam eden ve YKS’ de ilgili puan türünde ilk 30 bine giren tüm başarılı öğrenciler “Beyaz Güvercinler Burs Programı” na başvurabiliyor. Program kapsamında;  

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ nde;

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • İnşaat Mühendisliği
  • Mekatronik Mühendisliği
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik 

Sanat ve Tasarım Fakültesi’ nde;

  • Endüstriyel Tasarım
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
  • Mimarlık  

İletişim Fakültesi’ nde

  • Görsel İletişim Tasarımı
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Radyo, Televizyon ve Sinema
  • Reklamcılık 
  • Yeni Medya  

bölümlerine öğrenci alınacak.
Kadir Has Üniversitesi’nde uygulamaya getirilen proje tabanlı “Yeni Eğitim Modeli” kapsamında eğitim alacak olan Beyaz Güvercinler Bursiyerleri, yaparak öğrenme ve öğrendiğini hemen uygulama fırsatı yakalayacaklarından; bilgilerini hızlıca pekiştirme, yetkinliklerini sürekli geliştirme ve profesyonel hayata öğrenciliklerinin ilk anından itibaren hazırlanma şansını elde ediyorlar.

Haberin Devamı

Bursiyerler, ayrıca, Üniversite’ nin sektörel paydaşlarının üretim tesisleri ve AR-GE laboratuvarlarında uzun süreli ve proje bazında katılım içeren staj olanaklarından yararlanabilecekler. Akademik alanda kariyer yapmak isteyen öğrenciler de araştırma laboratuvarlarında çalışma, prestijli yayınlarda yer alma ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde lisansüstü eğitimlerine devam edebilme imkanına sahip olabilecekler.

Beyaz Güvercinler Bursiyeri olarak Kadir Has Üniversitesi Ailesi’ ne katılma şansı yakalamak için tek yapılması gereken: beyazguvercinler.khas.edu.tr adresindeki başvuru formunu doldurmak ve başvuru için gerekli belgeleri temin ederek sisteme yüklemek. Başvurularını eksiksiz bir biçimde tamamlayan tüm adaylar, YKS sonuçlarının açıklanmasını takip eden ilk 24 saat içinde sınav sonuçlarını burs programına başvurdukları sisteme girecekler. İlk elemeyi geçen adaylardan tercih dönemindeki mülakatın ardından ikinci elemeyi de başarı ile tamamlayanlar, Beyaz Güvercinler Burs Programı’ ndan yararlanmaya hak kazanacaklar. Programa son başvuru tarihi 17 Haziran 2022. Başvuru koşulları ve başvuru süreci ile ilgili daha detaylı bilgi almak için, yukarıda belirtilen, ilgili internet adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Kadir Has Üniversitesi’ nce hayata geçirilen “Proje Tabanlı Yeni Eğitim Modeli” ve sürdürülen “Beyaz Güvercinler Burs Programı” beni çok heyecanlandırdı. İnanıyorum ki; “Proje Tabanlı Yeni Eğitim Modeli” kapsamında eğitim alacak olan Beyaz Güvercinler Bursiyerleri, ileride, tam da Üniversiteleri’ nin kendilerinden beklediği gibi hem ülkemize hem insanlığa katkı verecek görevler üstlenecekler… Ve çok başarılı olacaklar… 

 Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile… 

Not: Tarafıma bilgi ileten diğer üniversitelerin burs olanaklarına da köşemde yer verebilirim.   Eposta adresim:

Yazarın Tüm Yazıları