Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“9 Eylül Gönüllüler Topluluğu”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

9 Eylül Üniversitesi; sağlıktan ekonomiye, sanattan mühendisliğe geniş bir yelpazede yetiştirdiği ve yetiştireceği beyin gücünü ülkemize kazandırarak toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmayı amaç edinmiş eğitim kurumlarımızdan biri.  

9 Eylül Gönüllüler Topluluğu ise; yetersiz olan gönüllülük bilincini uyandırmak, gönüllülük temelli toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla 9 Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan bir öğrenci topluluğu. Topluluğun üyeleri, başta engelliler olmak üzere, ihtiyaç duyulan her alanda gönüllülük faaliyetleri yapmayı hedefliyorlar. Gönüllüler; ‘Kıvılcım’, ‘Kültür-Sanat’, ‘Gökkuşağı’, ‘Kitap’ ve ‘Doğa’ olarak adlandırdıkları projeler ile hayallerini gerçeğe dönüştürmek için çalışıyorlar.  

Topluluğun çıkış projesi olan ‘Kıvılcım Projesi ’nin ilk adımı, 2013 yılı nisan ayında, görme engelli bir bireyin topluluk kurucularından birine sorulan ‘Bana kitap okur musun?’ sorusu ile atılmış. Bu soru gençlere eğitim hayatında yeterli desteği alamayan birçok öğrencinin var olduğunu hatırlatmış ve onları yardım etmek amacıyla neler yapılabileceklerini düşünmeye yöneltmiş.  

Haberin Devamı

‘Kıvılcım Projesi’ ile amaçlanan; maddi durumu yetersiz olan ailelerin çocuklarına, engelli ailelerin çocuklarına, özel durumu olan çocuklara derslerinde yardımcı olmak, çocukların geleceğe umutla ve farklı bakış açılarıyla bakmalarını sağlamak, hayallerini süslemek. Küçük bir çocuğun gülüşünde mutluluğu yakalamak adına bir araya gelerek hem gülümseyip hem gülümsetmek…  

‘Kültür-Sanat Projesi’ kapsamında ise Gönüllüler, kültürü ve sanatı bir araya getirerek düzenledikleri etkinlikler çerçevesinde tüm yaş gruplarına ulaşmaya çalışıyorlar. Bu doğrultuda bazen hiç müzeye gitmemiş olan çocukları müzeye götürüyorlar; bazen de ülkemizin geleceği olan gençlerin farkındalıklarını arttırmak üzere birbirinden değerli isimleri üniversitelerinde ağırlıyorlar. Tüm yaş gruplarına ulaşarak, özellikle çocukların yüzünde bir tebessüm oluşturup, kültür ve sanat bilincini yaygınlaştırmayı hedefliyorlar.  

Haberin Devamı

‘Gökkuşağı Projesi’ nin amacı günümüzde toplum tarafından ötekileştirilmiş bireylerin yanında olmak ve onların eksik kalmış yanlarını tamamlayabilmek; çalışmak zorunda kalmış, maddi durumu yetersiz çocuklara hayatın zorluklarını biraz olsun unutturabilmek. Yaşamın zorlu karmaşasını bir kenara bırakmış yaşlı amca ve teyzelerine yalnız olmadıklarını hissettirebilmek ve onların hayata dair tecrübelerinden bir nebze de olsa yararlanabilmek. Down sendromu veya otizme sahip bireyleri topluma kazandırmak ve farklılıkların dostluğa engel olmadığını, bu farklılıkların sevgiyi daha da güçlendirebileceğini göstermek. Doğuştan veya sonradan bedensel yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden kişilerle empati kurarak onların hayatta karşılaştıkları engelleri ortadan kaldırmaya çalışmak.  

Haberin Devamı

‘Kitap Projesi’ ile de toplumun farklı hobilere yönelerek unuttuğu kitap okuma zevkinin ‘Ağaç yaş iken eğilir’ düşüncesi ile miniklere aşılanması, kitap okumanın verdiği huzurun hatırlatılması, kitapların sevdirilmesi, bilginin paylaşılarak çoğaltılması ve topluca kitap okuma aktivitelerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.  

‘Doğa Projesi’ 9 Eylül Gönüllüler Topluluğu’ nun yeşil projesi. Bu projenin amacı doğa ile kaynaşmak, kurak topraklara can verip yeşertmek, soğuk havalarda sokak hayvanlarının mama ve barınak ihtiyacını karşılamak, barınaktaki hayvanları ziyaret etmek, doğanın her alanında var olmak ve ulaşabildikleri her insanı bu konuda bilinçlendirmeye çalışmak. 

Haberin Devamı

Gençlerimizin ülke sorunları ile ilgili farkındalıkları beni çok etkiledi. Amaçlarını gerçeğe dönüştürmek için düzenledikleri etkinliklerin her biri birbirinden daha anlamlı. Onların, ‘Kültür-Sanat Projesi’ kapsamındaki, ‘Altı Müze Bir Gün’ adlı etkinliklerini örnek olarak sizlerle paylaşmak istiyorum:

Etkinlik günü çocuklarla ziyaret edilen ilk müze, çeşitli ülkelere ait oyuncakların sergilendiği ‘Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’ imiş. İkinci olarak ziyaret edilen ‘Etnografya Müzesi’nde çocuklar İzmir ve yöresinin 19. yüzyıldaki sosyal yaşamına konuk olmuşlar. İzmir İktisat Kongresi sırasında İzmir Belediyesi’nin Atatürk’e hediye ettiği ‘Atatürk Evi Müzesi’nde Atatürk’ün özel eşyalarını inceleyerek tarihte yolculuk yapmış çocuklar. Günün 4. Müzesi olan ‘Kadın Müzesi’nde Anadolu kadının çeşitli eşyaları, yaratıcılığı ve kendine güveni gösterilmiş çocuklara. ‘Mask Müzesi’nde de tiyatro gösterilerinde, dinsel törenlerde ya da şenliklerde kullanılmış olan 300’e yakın mask hem ürkütüp hem eğlendirmiş çocukları. Son olarak gezilen ‘Neşe ve Karikatür Müzesi’ nde ise sergilenen karikatürler hem düşündürmüş hem de güldürmüş onları.  

Haberin Devamı

Bu güzel bayram gününde, 9 Eylül Gönüllüler Topluluğu’nun toplumsal konulara duyarlılığı ile akranlarına örnek olmasını ve benzer oluşumların tüm üniversitelerimizde yaygınlaşmasını diliyorum. 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları