Geri dönüşüme destek vermek için neler yapabiliriz?

18-24 Nisan tarihleri arası tüm dünyada Geri Dönüşüm Haftası olarak kutlanıyor.

Haberin Devamı

Nedeni açık, tüketim hızımıza dünyamız yetişemiyor. Giyip attığımız giysilerimiz, evsel ve diğer atıklarımız ile çöp bir gezegen olma yoluna giderken buna bir dur demek için geri dönüşümün önemine dikkat çekmek amaç.

Kendini gerçekten iyi hissetmenin, sağlıklı olmanın, iletişim kurmanın, gelişmenin, topluma faydalı olmanın ve bir çok aradığımız meziyetin en etkin aracı hizmet etmek ise bizde yaşadığımız topluma etki edebilmek için çaba göstermeliyiz.

 

Geri dönüşüme destek vermek için neler yapabiliriz?

Geri dönüşüm evde başlar.
Kağıt, cam ve plastik geri dönüştürülebilir. Kağıt, cam ve plastik atıklar için hazırlayacağınız üç farklı geri dönüşüm kutusunda, ilgili atıkları geçici bir süre biriktirebilir, bağlı bulunduğunuz belediye ile irtibata geçerek kutularınızın toplanmasını isteyebilirsiniz. Belediyeler, atıklarınızın alınması için size genellikle belli bir gün veriyorlar. Bazı belediyelerin geri dönüşüm kumbaralarını ise sokaklarda bulabilirsiniz .
Çocuklarımız bu süreçte bizle çalışmalı, çevre bilincini kazanmalılar. aşılayabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki linkler çok bilgilendirici ve geri dönüşüm firmalarına ve kuruluşlarına ulaşmanızı sağlayacak kaynaklar
http://www.cevko.org.tr , http://www.geridonusum.org 

 

Haberin Devamı


Atık Yağların toplanmasına destek verin


WWF Türkiye’nin Ezici Biodizel ile yürüttüğü ortak kampanyası sayesinde bitkisel atık yağların toplanmasına katkıda bulunabilirsiniz. Lavabolardan dökülen her 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor. Ülkemizde her yıl 350 bin ton atık yağ doğaya bırakılıyor. Halbuki yağlar toplanabilir ve biyodizele dönüştürelebilir. Benzindense bitkisel yakıt kullanmak çok iyi fikir değil mi?
Bunun için 444 28 45 numaralı Alo Atık Hattı’nı arayabilir, lavaboya dökmediğiniz bitkisel yağlarınızın adresinizden teslim alınmasını sağlayabilirsiniz

 

Doğa Derneklerini Destekleyin

Benim de markam aisha ile bağışçısı olduğum su kaynakları, topraklar, ormanlar, denizler ve kıyıların korunması ile projeleri WWF Türkiye’nin organizasyonlarına da dahil olabilirsiniz. TEMA, DOĞA DERNEĞİ, ÇEKÜL doğa derneklerinin organizasyonlarına katılabilir, bağışta bulunarak doğayı koruyacak projeleri destekleyebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

Ubuntu ne demek biliyor musunuz?

Ubuntu insanların birbirlerine bağlılığı ve ilişkilerine odaklanan etik ya da hümanist bir felsefedir. Sözcük Güney Afrika’daki Bantu dillerinden gelmekte. Ubuntu, klasik bir Afrika anlayışı olarak görülmektedir. Nedir peki, Ubuntu. Ona inanan bir insan diğerlerine açıktır, diğerlerine olumludur, diğerleri iyi ve yetenekli olduğunda kendini tehdit altında hissetmez, onun daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır ve diğerleri aşağılandığında, küçük düştüğünde, zulme uğradığında ya da ezildiğinde kendini de aşağılanmış hisseder. Çocuğundan yetişkinine inanç ve felsefe ile yaşayan çok az insan gördüm şu yaşıma kadar ne yazık ki.

Haberin Devamı

Ubuntu ile ilgili çok sevdiğim bir hikâyeyi, hayatımızı yaşarken benimsediğimiz değerlerden olması ve çocuklarımıza da bu değerleri verebilmek dileğiyle paylaşıyorum.
Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir, ağacın altına koyduğu meyvelere ilk ulaşanın ödülü o meyveleri yemek olacaktır.
Onlara, “Hadi şimdi başlayın, birinci olan ödülü alacak” der. O anda bütün çocuklar el ele tutuşur, koşup ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar. Antropolog neden böyle yaptıklarını sorduğunda şu yanıtı verirler: “Biz Ubuntu yaptık! Nasıl olur da diğerlerimiz mutsuzken birimiz o meyveleri yiyebilir ki?”
Diğerinin mutsuzluğu, bizim de mutsuzluğumuz olduğunda..
Birlik için konuşabileceğiz.

 

.

Yazarın Tüm Yazıları