Bunun adı 'kadın kıyımı'

Yıl bitiyor ya...

Haberin Devamı

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’yle bir 2016 değerlendirmesi yaptık...

Bu yıl kadın öldürüldü, boğuldu, yakıldı, cinayete, vahşete kurban gitti...

Tahmin edin kaç kişi... 

265.

İnsanın kanı çekiliyor di mi? Peki son 5 yılda kaç kadın katledildi?

Tam 1213! Resmen kadın kıyımı!

Bu tabii, medyaya yansıyan rakam. Çünkü devletin bu konuda, istatistiki bir veri havuzu yok, varsa da ulaşmak mümkün değil.

Bazı mahkemeler, İstanbul Sözleşmesi’ni benimsemediği için, sivil toplum kuruluşlarının davalara müdahil olmasını uygun görmedi. Gerekçe, “Siz suçtan direkt etkilenmediniz ki!”

Oysa her kadın cinayetinde, bir kadın daha suskunluğa gömülüyor, “Benim de başıma benzer bir şey gelirse?” diye korkuyor...

Şiddet gördüğünde karakola gitmekten çekiniyor, darp raporu almıyor, hukuki mücadelesi için elinde olması gereken bu veriler çekindiği için alınamıyor.

Kadınlara sahip çıkan sivil toplum kuruluşları da olmasa kadınların vay haline!

Çünkü hükümet yetkilileri, birkaç vaka hariç ya sessiz kaldı ya geç tepki verdi.

Ama yine de umudu kaybetmemek ve hep mücadele etmek lazım... Ben 2017’de yine kadınlara, kadın örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına inanmaya, güvenmeye devam edeceğim...

Ve adalete...


2016'DA TÜYLER ÜRPERTEN VAKALAR
O kadar fazla ki, hepsini buraya sığdırmak mümkün değil.

BAĞDAT CADDESİ TECAVÜZÜ
İstanbul Bağdat Caddesi’nde, bir üniversite öğrencisi 24 Ocak 2016’da tecavüze uğradı. Evli ve iki çocuklu sanık Cengiz Ay için mahkeme indirim yapmadı. ‘Nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 30 yıl, ‘nitelikli gasp’ suçundan ise 15 yıl olmak üzere 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu korkunç olay, hepimiz için sokakların özgür olmadığını ya da sadece erkekler açısından güvenli olduğunu bir kez daha hatırlattı bize. Kendini bilmez densizler, “Gece saat 2’de, bir genç kızın sokakta ne işi varmış!” diye sordular. Bu yaşanan felaket, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de yansıması. Oysa kadınların günün her saatinde her yerde olmaya hakkı var!

ÇOKLU İSTİSMAR
Karaman’da Ensar Vakfı’na bağlı bir yurtta kalan 10 çocuk cinsel istismara uğradı. Bu vahim olay, martta başlayan soruşturmayla gündem oldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun, “1 kereden bir şey olmaz!” cümlesi ile olayın siyasileşmesine tanık olduk.

İstismara uğrayan bir çocuk, ablası tarafından psikoloğa götürülmüş ve acı gerçek ortaya çıkmıştı. Olay yargıya intikal etti. Bu davada çok acayip bir şey oldu; dava, hiç göremediğimiz süratle karara bağlandı. Sanık 104 yıl ceza aldı. 

CANSEL K.’NIN İNTİHARI
17 Şubat 2016’da, polis babasının silahıyla Cansel K. intihar etti. Bir öğretmen–öğrenci ilişkisinin yansımasıydı.

İlişkisinin babasına söyleneceği korkusuyla yaşamına son veren Cansel’i istismar eden öğretmen, “Cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından beraat etti. “Çocuğu müstehcen yayınları seyretmeye teşvik’ suçundan 4 yıl 2 ay ve “müstehcen fotoğrafları saklamak” suçundan, 10 ay ceza yedi. Tahliyesine karar verildi, cezası ertelendi. Öğretmen serbest, Cansel toprak altında!

OTOBÜSTEKİ KADINLARA ATILAN TEKME
15 Eylül 2016’da Ayşegül Terzi’ni otobüste şortu yüzünden yediği tekme. Yaşam hakkına yapılmış doğrudan bir saldırıydı. Ayşegül Terzi ruh sağlığı bozulma sebebiyle tedavi görüyor, sanık Abdullah Çakıroğlu ise tutuksuz yargılanıyor. 

6 YAŞINDAKİNE CİNSEL İSTİSMAR
6 yaşındaki D.K., öz dedesi tarafından 3 kez cinsel istismara uğradı. Ve bu iğrenç olay, ablasına anlatmasıyla ortaya çıktı. D.K. psikolojik destek görüyor. Dede M.B. ise tutuklu yargılanıyor. Dava dosyası Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda. Henüz hüküm verilmedi. Aile, emsal bir karar çıkmasını bekliyor. Unutulmasın ki, bu ülkede 6 yaşındaki kızla cinsel ilişki mübahtır, gerçekleştirilebilir diyen din adamı var!

AYRILMAK İSTEDİĞİ İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ
Bu da korkunç bir vahşetti. Manisa’da yaşandı. 18 yaşındaki Zehra ve annesi ayrılmak istediği eşi Mustafa K. tarafından 30 bıçak darbesiyle öldürüldü. Katil yakalandığında, “Biz sevdik mi öyle sözde sevmeyiz! Ya yaşatırız sevgimizi, meyvesi yeşerir ya da öldürürüz sevgimizi, toprağımız çiçeklenir!” dedi. Yargılama devam ediyor.

BABANIN ÖZ KIZINA DUYDUĞU ŞEHVET
8 Ocak 2016’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde, “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?” sorusu cevaplandı. Diyanet yetkilileri, fetva hattına yöneltilen ve ensest vurgusu taşıyan soruyu yanıtlarken, farklı İslam kaynaklarına atıflar yaptı. Ancak hem soru hem de “Nikâha etkisi yoktur” diye özetlenen cevaptaki ayrıntılar, yoğun tepkilere yol açtı. Tepkiler üzerine soru da cevap da kaldırıldı. Not düşülmesi gereken bir rezaletti.

TBMM TECAVÜZ ÖNERGESİ
Bu ülke, “Tecavüz edenle evlensin!” önergesini de konuştu 2016’da. Anayasanın iptal ettiği 103. maddesi ile ilgili yeni madde görüşmeleri esnasında yaş sınırı koyulmayan ve tecavüz edenle, edileni evlendirme yoluyla sorunu halledileceğini düşünen mantaliteyle bir kez daha dumura uğradık! Evlilik şıkkı gerçekleşmedi ama tecavüzde rızası var yaşı, 16’dan 12’ye düşürüldü.Kısacası 2016, kadın cinayetlerinin yanı sıra cinsel istismarın da yoğun olduğu bir yıl.

Bunların yanı sıra, geçtiğimiz yıl yine bir erkek şiddeti sonucu kaybettiğimiz Değer Deniz davası sonuçlandı ve sanık indirim almadan 45 yıl ceza aldı.

Tahrik indirimleri, Adalet Bakanı tarafından da eleştirilince, mahkemeler dikkat etmeye başlandı. Demek ki oluyormuş! 2017’de kadınların daha fazla zulüm görmemesi dileğiyle... 

HAMİŞ: Desteğe ihtiyacı olan kadınlar için Acil Yardım Hattı numarası: 0 212 656 9696 

Yazarın Tüm Yazıları