Reklam yasak...

En olmadık zamanlarda denk gelir nedense. Ya uyuyorsundur ya tuvalettesindir, mutlaka çalar o telefon...

Haberin Devamı

Tanımadığın numarayı açmama huyun varsa daha beter, ısrarla ararlar! Yetmez, üstüne bir de mesaj yağmuruna tutarlar...
Ömrümde bir defa bile alışveriş yapmadığım mağazalardan, adımımı bile atmadığım lokantalardan, kullanmadığım çeşitli markalardan gelen telefonlardan ve mesajlardan bıktım, yeminle bezdim.
Allah’tan şu akıllı telefonlar var da bazı numaraları engelledim. Ancak, özel isimle gelen mesajlar ve aramalar engellenemiyor maalesef. GSM şirketini aradım, anlattım durumu. “İstemiyorum kardeşim” dedim, “engelleyin bu numaraları, beni aramasınlar, mesaj göndermesinler” dedim. Olumlu sonuç alamadım. Yok delireceğim ama...
Nihayet sevindiren haber geldi. Artık bundan böyle reklam mesajı gönderemeyecekler. Bezdiren reklam mesajları 1 Mayıs’tan itibaren tarih olacak. Araştırdım doğru mu diye, öğrendim ki haber zaten Resmi Gazete’de yayımlanmış, 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe girecekmiş. İşte budur yaa, süper haber bu...
Yasayla telefonlara ve e-posta kutularına, izinsiz reklam mesajı yollayamayacaklar artık. “Tüketicinin izni dışında reklam ve pazarlama mesajı gönderenler önce uyarılacak, daha sonra ise 50 bin liraya kadar ceza verilecek” diyor yasada. İzinsiz ararlarsa yani, şikayetçi olup para da alabilirsiniz demek oluyor bu.
Bununla da bitmiyor! Ayrıca, internet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik iletiler sadece tüketici onayı halinde gönderilebilecek. Yani artık abuk sabuk e-postalar gelemeyecek!
Eğer benim onayım olamadan e-posta, SMS gönderilir ya da arama yapılırsa bin liradan 5 bin liraya kadar para cezası var canım! İzinsiz iletiler birden fazla kişiye gönderildiğinde ceza 10 kata kadar artacak ve 50 bin liraya ulaşabilecekmiş diyorlar.
İzinsiz onaysız kafalarına göre ürün tanıtımı, kampanya, indirim, siyasi propaganda, cinsel içerikli ürün tanıtımı yapılamayacak artık. Oh bee dedim sonunda. Telefonu ne zaman elime alsam bip bip mesaj sesi, açıyorum bilmem ne hayvanının neresinin tozu hapı... Ya da kitap seti, seccade, kokulu tespih... Tövbe estağfurullah... İllallah ettirdiniz be!
Haa bu arada eğer reklamı onaylıyorsan sorun yok tabi. Şirketler bu onayı alabilmek için 40 takla atıyor şimdi, rüşvete varan hediyelerle, promosyonlarla göz boyamaya çalışıyorlar. Biraz önce yine bir mesaj geldi, aynen şöyle:
“Değerli müşterimiz, ...’nın kampanyalarından ve bilgilendirmelerinden haberdar olmaya devam etmek istiyorsanız ONAY yazıp ...’a gönderebilirsiniz.”
İsteyen yesin valla benim karnım tok. Artık duşta, tuvalette, uykuda gereksiz mesaj istemiyorum. Rahatsız edilmek istemiyorum ve onaylamıyorum, bu kadar basit...


Yazarın Tüm Yazıları