Pazar filozofları

“Çeşme’de mekândan mekâna koştuk... Beach’lerde ıstakoz gibi yandık” derken en önemli mevzuyu kaçırdık. Bu cumartesi gereğini yapıyoruz, Alaçatı Pazarı’na gidiyoruz, tezgâhların altını üstüne getiriyoruz.

Haberin Devamı

Pazar kimine göre ihtiyaç, kimine göre spor. “Spor nereden çıktı şimdi?” demeyin! Pazarın birinci kuralı kültürfizik hareketleri. Isınıyoruz, esniyoruz, bacakları geriyoruz, derin nefes alıyoruz. İkinci kural çeviklik. En kaliteli penyeyi, ünlü markaların muadillerini bir çırpıda gören, en hızlı pazarlık yapan, en hızlı cüzdan çeken pazar camiasında bir numara... Pazar camiası demişken, bu camianın da en renklisi, en yanık tenlisi ve son yıllarda en popüleri tabii ki cumartesi günleri kurulan Alaçatı Pazarı. Ege otlarının en yeşili, en tazesi, semizotunun en neşelisi, kirazın en Kemalpaşalısı, kavunun en ballısı, Çeşmelisi, karpuzun en al yanaklısı... Biz de ne yapıyoruz? Egelisi, Çeşmelisi, turisti, misafiri cumartesi oldu mu Sakızlı komşularımızı da yanımıza katıp cümbür cemaat Alaçatı Pazarı’na koşuyoruz.

Haberin Devamı

PAZARCI JARGONUNU ANLAMA REHBERİ

- “Attılar sizi buraya, yiyin parasını! Harcayın koca parasını, acımayın eloğluna! Ye paralarııı, ye paralarııı... Sen yemezsen dostu yiyecek!”
Anlamı: Senin koca seni yazlığa gönderdi. Çalışıyorum ayaklarına gezmede-tozmada, akşamüstü pub’larda bir drink almada. Ye ablam sen de ye... Ye kocanın parasını!
- “Çeşme’de melekler, İzmir’de kelekler!”:
Anlamı: Kocalara çatan uyanık pazarcı filozoflar bu defa fena yapıştırıyor lafı... Biz kadınlar melek, İzmir’deki kocalar kelek oluyor!
- “Fiyatlarda denge, hoş geldiiin yengeee!”
Anlamı: Bizimle psikolojik, sosyolojik bir bağ kuran... Allayan, pullayan, halimizden, bütçemizden anlayan pazar filozofuağız gönül dolusu ‘Hoşgeldin!’ diyor.
- “Limon değil Niagara şelalesi bunlar! Enişteyi sevindir, armudun iyisi burada! Al bu kirazdan, kalmaz birazdan! Beş tane alana kaynanasız koca, 10 tane alana asansörlü gecekondu veriyoooz!”
Anlamı: İnsan zaten bu kadar çok lafı duyunca, üstüne laflar da bu kadar matrak olunca almayacağı varsa da alıyor. Dolapta varsa bile alıyor.
- “Tazecik Ayşecik... Erkeğin kalbine giden yol Ayşe’den geçer... Boncuk Ayşeee! Balkona çıkmaz, dedikodu yapmaz! Sudaaan ucuz!”
Anlamı: Pazar filozofu diyor ki; çıtır çıtır taze fasulyeyi al, ister kavur, ister türlü yap, ister zeytinyağlı...
- “İktidarsızlığa çözüm geldi, ye inciri kır zincirleri...”
Anlamı: Sadece filozof değil aynı zamanda da mucitler! İktidarsızlığa öyle bir çözüm bulmuşlar ki zincirleri kırıyor, duvarları deliyor. Ufacık, tefecik incir mavi hapa kafa tutuyor!
- “Dale don dale don... Evde karıya ‘bale’ yaptırır bu don!”
Anlamı: Öyle bir haldeyiz ki, dondan sütyenden geçilmiyor. Pazarcı filozof diyor ki; abla bu donla fantezide sınır yok!

Yazarın Tüm Yazıları