Olten Filarmoni Orkestrası’nın sıradışı hikâyesi

Rüya gibi bir aile Oltenler. Herkes yata kata yatırım yaparken, onlar filarmoni orkestrası kurmuş.

Haberin Devamı

 

Kim durup dururken bir filarmoni orkestrası kurar ki? İzmirli Olten ailesi kurmuş. “Nereden çıktı bu hayal” diyorum. Sebebi toplumdaki zarafet eksikliğiymiş. Üstelik Oltenler müzisyen bile değil. Ceyhan Olten elektrik, Fatma Olten endüstri mühendisi. İkisi de iyi birer klasik müzik dinleyicisi.


Sponsorları, destekçileri yok. Oltenler bu orkestraya hem maddi destek veriyor hem de zaman ve emek harcıyor. Dünyaca ünlü sanatçıları getirmek, salonları doldurmak büyük iş. Üç yıl içinde Fazıl Say’la Ayvalık’tan Bodrum ve Çeşme’ye, sonra da İzmir’e uzanan şahane bir turne yapmışlar. Derken İdil Biret, piyanist Gülsin Onay, Ferhan ve Ferzan Önder kardeşler, keman sanatçısı Charlie Siem, Anton Martynov, soprano Anne Rodier, günümüzün en ünlü viyolonsel sanatçılarından Nathalia Gutman...


Bu orkestrada sadece sanat ve müzik yok, sosyal sorumluluk da var. Orkestranın bünyesindeki Olten Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, İzmir’deki hastanelerin onkoloji ve hematoloji bölümlerinde tedavi gören çocuklara, huzurevlerinde kalan büyüklere özel konserler veriyor. Köylere, devlet okullarına gidiyor; orada çocuklarla buluşuyorlar.


Olten Filarmoni Sanat Okulu ise orkestranın bir nevi büyük kardeşi. Oltenler orkestrayı desteklemek adına kendini kendini finanse eden bir sistem kurmak isteyince ortaya bu sanat okulu çıkmış. Orkestradaki bütün sanatçılar burada ders veriyor (Piyano, klasik-elektro-bas gitar, nefesli çalgılar, flüt, obua, klarnet, trompet, trombon, saksofon, şan, solfej, koro, çocuk korosu, yetişkin çoksesli koro dersleri var).

 

Haberin Devamı

Bu sezon açılışında orkestra Devlet Sanatçısı piyanist Hüseyin Sermet ile çalacak.12 Ekim Çarşamba günü saat 20.30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde.

Yazarın Tüm Yazıları