İşte bunların tam zamanı...

Güzel bir bayram geçirdik, ailemizle bir araya gelip ruhumuzu dinlendirdik. Fırsattan istifade tatilimizi yapıp bedenimizi de sevindirdik. Kala kala elimizde kısacık bir hafta sonu kaldı. Pazartesi günü yine ofislere dönmeden, çocuklar için okul alışverişine çıkmadan, şehirde bir o yana, bir bu yana koşuşturmaya başlamadan, hâlâ yapabileceğimiz güzel aktiviteler var. Hemen şimdi, bir şans da onlara verelim...

Haberin Devamı

1. ‘Plogging’e gönül verin
İsveççedeki ‘toplamak’ fiiliyle İngilizcedeki koşu yapmak (jogging) fiilini aynı havanda döven trende gönül verenler hem koşuyor hem de mıntıka temizliği yapıyor. Peki bizde d? Bozburun kıyılarında çöp toplayan Şebnem-Celal Çapa, kamp yaptıkları koyda plastik atıkları torbalara dolduran Neslihan Atagül-Kadir Doğulu, plajı çöpten arındıran Beren Saat, Instagram hikâyelerinde Ayvalık’ı pirüpak yapan Işın Görmüş... Dilerim liste böyle uzayıp gitsin.
İşte bunların tam zamanı...

2. Doğru açık hava sinemasına!
Bir yaz nostaljisi, açık ara hepimizin sevgilisi. Araştırmalar yapılsın, civarda açık hava sinemaları bulunsun, çekirdek-gazoz alınsın, eş dost toplansın ve gereği yapılsın. Kendi içinde takılmak isteyenlere de bahçede projektör, beyaz bir perde önerimiz var. Herkesin açık hava sinemasına kimse karışamaz, bu da böyle bilinsin. İşte bunların tam zamanı...

3. Domatesler kavanozlara...
Anneler, anneanneler, kayınvalideler, bir bilenler doğru mutfağa... Domatesle başlansın; barbunya, bezelye, bamya, taze fasulyeyle devam edilsin. Bir kış, yaz domateslerinin lezzetlendirdiği yemekler tadından yenmesin. Son tur, son şans pazarlar es geçilmesin.

Haberin Devamı

İşte bunların tam zamanı...

4. İçinizde kalmasın
Bayram tatilinde bolca yiyip içmiş hatta biraz pişman olmuş olabilirsiniz. Ama daha vakit süt mısır, İzmir usulü midye dolma, yengen kumru, bir lokmalık incir vakti... Ata sporu mangalı, haylaz yaz meyvelerini, ruhu çocuk dondurmayı, anne patatesini, yaz kızartmalarını, telaşsız kahvaltıları, komşu ikramlarını, akşam kaçamaklarını saymıyorum bile. Kendine güvenen diyetler, detokslar azıcık daha beklemede kalsın.

İşte bunların tam zamanı...

5. O kaçamağı hemen yapın
Ege olur, Karadeniz olur, Akdeniz olur... Deniz olmaz da yayla olur, püfür püfür dağ havası olur... Hiç görmediğiniz, hiç bilmediğiniz o cennet köşesi olur... Kaçamaklar yapılsın, ertelenen ne varsa ön sıralara alınsın. Hayat beklesin, iş beklesin hatta çocuklar bile beklesin. Bir kere de kendinize torpil geçilsin...
İşte bunların tam zamanı...

6. Kampın ateşi, yakarmış ateşi!
Hangi ateşte yanmayı dilerdiniz bilmem ama kamp yapmak bu yazın trend listesinde ilk sıralarda. Çadırınız, çadır için alet edevatınız, şişme yatağınız, bir tık kalın üst-başınız, buzluğunuz, sinek-böcek kovarınız tamamsa ver elini kamp hayatı... Muğla Kelebekler Vadisi, Akyaka Orman Kampı, Çanakkale Kabatepe Orman Kampı, Bolu Yedigöller Milli Parkı, Cunda Ada Camping rotalardan birkaçı.
İşte bunların tam zamanı...

7. Âşık olun
Yazın şanındandır, aşka düşülür... İlla insanın insana aşkından bahsetmiyorum. Günbatımı olur, gündoğumu olur, aniden dalgalanan deniz olun, hafif bir akşamüstü esintisi olur, cırcırböceklerinin hem sinir eden hem de huzur veren sesleri olur... Sonra, fırında kabaran kekin kokusu da kalbinizi kabartabilir. Mevzuyu sizin yaratıcılığınıza bırakıyorum.
İşte bunların tam zamanı...

8. Dört ayaklı canlar unutulmasın
Geldik listemizin sosyal ve vicdani sorumluluk maddesine. Belki çocuğunuz istedi diye aldınız, belki bir heves kapılıp eşinize-sevgilinize jest yaptınız... Ama kedinin, köpeğin, alınan, sahiplenilen canların geçiciliği yok. Sizin hevesiniz geçti diye sokaklara, barınaklara bırakılmasın. Vicdanın, merhametin sesine kulak kabartılsın.
İşte bunların tam zamanı...

 

Yazarın Tüm Yazıları