En İzmirli 8 ses

Çeşme, Alaçatı, Kordon hafızaya atıldı. Yemesi, içmesi, gezmesi tam tekmil yapıldı. Şehrin vitrini tamam, peki ya sesleri? Çalışmadığınız yerden sorarlarsa diye işte rehberiniz...

Haberin Devamı

En İzmirli 8 ses
Hiçbir topuk tıkırtısı bu kadar davetkâr çalamaz!

Sezen Aksu’nun sözüne, müziğine, sesine sağlık. İşte bu, İzmirli kadınların ayak sesleri. Sadece güzelliğin değil zekânın, yeteneğin, yaratıcılığın, iletişimin, girişimciliğin, sıcaklığın, samimiyetin, özgüvenin, özgürlüğün, özgünlüğün ayak sesleri... İzmir’de kulağınıza çalınacak, oradan da kalbinizi, aklınızı çalacak en güzel tıkırtı...

Biraz vapur, biraz martı

İki yaka arası yol alırken, Karşıyaka’dan Alsancak’a, Pasaport’a, Konak’a uzanırken... Kordon’da tur atarken, güne başlarken, veda ederken... Gün ortasında aheste takılırken, her şeyi çok da kafaya takmazken İzmirlinin kulağındaki en güzel müzik... Gevrek-ayran, tulum-boyozdan sonra en iyi İzmirli ikili.

Haberin Devamı

Kot lazım mı kardeşim?

Daha ‘Kemeraltı’ bir cümle olabilir mi? Olmaz, olamaz, imkânsız! Kemeraltı’nda yürümek sanat, o ‘kotçu’ları atlatmak başka bir sanat. Göz göze geldiniz mi yanarsınız; nasıl bir dil dökme şaşarsınız.

Fal bakayım ablama...

Kemeraltı’ndan Kordon’a geçelim. Bir Kordon klasiğidir, fazla da direnmeyelim. ‘Fala inanma, falsız kalma’yı kulaklara küpe edelim. Yumuşak tonlarda geçiştirerek, hızlı adımlarla olay yerini terk edelim. Bunun bir de “Allah sevdiğine kavuştursun; gül vereyim dünya güzeline, Şanzelize güzeline” versiyonu var ki aman diyelim...

Geliyom, gidiyom, n’apıyon?

İzmirli, Fizan’a da gitse kendini, dilini, memleketini belli eder. ‘R’leri doğduğuna, doğacağına pişman eder. Sakın düzeltmeye kalkmayın; bir İzmirlinin diline, ‘yom’una, ‘yon’una karışmak yürek ister.

Vaar midye! Çiğdemciii! Süt darı kaynamış!

Bir de ‘Geevriyooz’ var ki, o da ‘gevrek-boyoz’ demek. Her sabah afiyetle yemek gerek. Listemin favori sesleri, tabii ki İzmir’in en lezzetlileri. İzmir usulü midyesi, çekirdek değil çiğdemi, darısı namı diğer mısırı, çıtır gevreği, kat kat boyozu... Özetle ayaküstü ziyafeti garanti.

Kaf kaf kaf... Sin sin sin...

Mevzu en İzmirli sesler olur da içinde ‘Kafsin kafsin kaf’ olmaz mı? Hem de en fanatiğinden olur. Karşıyaka-Göztepe bir bakarsınız rakip, bir bakarsınız kardeş olur. Marşları dillere pelesenk olur.

Haberin Devamı

İzmir’in dağlarında çiçekler açar...

Hep bir ağızdan yükselenini en sona sakladım. Miting, bayram, festival, şenlik olsun... Düğün ya da mezuniyet olsun... İzmir’in sadece dağlarında değil her yerinde, her zaman çiçekler açar. Gurur, özlem, minnet... Tüm güzel duygular ‘İzmir Marşı’yla pek iyi gider.

Bir de ses getirecek etkinlik...

İzmir Amerikan Koleji öğrencileri Galya Algranati ve Dünya Gürses’in girişimiyle düzenlenen TEDxGündoğduSquare,
9 Kasım’da Fransız Kültür Merkezi’nde İzmirlilerle buluşacak. Etkinliğin teması ‘Özüne Dön’. Birbirinden renkli, değerli konuşmacılarla, katılımcılarla içimize, köklerimize döneceğiz.
Ben de özümle, sözümle orada olacağım.
Kaçırmayın derim! ted.com/tedx/events/31106

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları