40’ından sonra doğuranı gençlik paklar!

Amerikalı bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, ileri yaşlarda doğum yapan kadınların 100 yaşını görme şansı diğer kadınlara göre dört kat daha fazlaymış.

Haberin Devamı

“Geç anne olanlar yaşadı” dedim ve hemen kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Mitra Özdemir’in kapısını çaldım.

Geç evleniyoruz, geç anne oluyoruz, geç yaşlanıyoruz, beden zamanla yıpransa da ruhu hep enerjik tutuyoruz, bir yanımız hep genç, hep çocuk kalıyor... Eskiden 35’inden sonra anne olanlara mucize gözüyle bakılır, cesaretlerine hayran kalınırdı. Sonra işler değişti, ömür uzadı yolun yarısı 35’ten 45’e çıktı. Evlenen kadın önce “çocuk” değil, “kariyer” dedi. Artık kimsenin acelesi yok, kimse geç evlenince evde kalmıyor, kimse geç anne olunca karta kaçmıyor. Hatta anlaşılan geç anne olan turnayı gözünden vuruyor, geç yaşlanıyor, hep genç kalıyor.
Son yıllarda 40’ından sonra anne olmak oldukça popüler. İleri yaşta hamile kalabilen kişi yeterli östrojene sahip olduğu için gebelikle birlikte vücudu yenileniyor, bu sayede bebek annenin ömrüne ömür katıyor. Östrojen hormonu kadını Alzheimer, kalp ve damar hastalıklarından da koruyor; rahim, meme, kolon kanseri riskinin düşmesi bekleniyor. Hele bir de erkek çocuk doğurduysanız yaşadınız, gençliği garantilediniz. Erkek bebek doğuran annelerin vücudunda doğumdan 27 yıl sonra bile bebeğe ait hücreler bulunuyor.
Tabii işin bir de psikolojik yönü var... Bir düşünsenize 60’ınızdan sonra evde 20’li yaşlarında bir genç... Etrafta muhteşem bir enerji, hareket, ışık... Dünyaya yepyeni bir bakış, bambaşka bir duruş. Hangi beden böyle bir gençliğin yanında yaş almaya devam edebilir ki? Belki de bu yüzden zamane anneleri son derece bakımlı, güzel, fit. Çünkü aynı dili konuşmaları, birlikte yol almaları gereken bir nesil var. Doktorumuz Mitra Özdemir’e göre geç anne olan kadınların özgüveni, sabır ve tahammül eşiği artıyor, menopozla birlikte menopozun getirdiği ruhsal buhranlar da erteleniyor, kendini daha dinamik hissediyor, cinsel fonksiyonlarının aktif olması etrafındaki herkese genç bir görüntü çiziyor.
Hem araştırmalar hem de tecrübeler söylüyor: Artık kadınlar ölümsüzlüğün sırrını keşfetti, geç anne oldu 100 yaşını garantiledi... Peki ya erkekler, sizin de bir sırrınız yok mu?

Haberin Devamı

Ünlü, geç ve güzel anneler

Haberin Devamı

Oyuncu Füsun Demirel 50 yaşındayken ikizleri Mehmet İlkem ve Aslı Senem’i dünyaya getirdi.
29 yaşında bir kızı olan modacı Esin Maraşlıoğlu 48 yaşında ikinci kez anne oldu.
Yeşim Salkım 42 yaşındayken ikinci kızı Ada dünyaya geldi.
Zeynep Casalini 41 yaşında ikinci kez anne oldu.
Julianne Moore 41 yaşında ikinci çocuğu Liv’i dünyaya getirdi.
Oscar’lı oyuncu Halle Berry 41 yaşında ilk kez anne oldu. Bugün 47 yaşında olan Berry ikinci çocuğunu geçtiğimiz yıl dünyaya getirdi.
Ünlü şarkıcı Mariah Carey 41 yaşındayken ikizleri Monroe ve Moroccan’ı kucakladı.

Hormon mucizesi

40’ından sonra anne olan kadınlarda kortizon hormonu yükseliyor. Normalde stres anında ortaya çıkan bu hormon annenin daha dinamik, daha aktif olmasını sağlıyor.
Doğumla birlikte salgılanan mutluluk hormonu uzun yıllar kadının kendini daha iyi ve mutlu hissetmesini sağlıyor.
Hamilelik boyunca salgılanan progesteron hormonu hücreleri, bedeni yeniliyor. Anne karnındaki plasentadan elde edilen ‘HCG’ hormonu artık kozmetikte de kullanılıyor.
40’lı yaşlarda anne olan kadınlar hayata karşı daha duyarlı ve bilinçli oluyor. Kötü alışkanlıklardan sıyrılıyor, kaliteli ve sağlıklı bir hayata kucak açıyor. Bedenine, ruhuna, beslenmesine son derece dikkat ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları