Anne sütüne en yakın değerler keçi sütünde

ANNE sütüne en yakın değerlere sahip olması nedeniyle keçi sütü ve ürünlerinin faydaları son dönemde sıkça gündeme geliyor.

Haberin Devamı

Dünyada da birçok ülkede keçi ürünlerine ilgi ve yatırım artıyor. Seferihisar’da kurulan Baltalı Keçi çiftliği bembeyaz Saanen ırkı 250 adet keçi ile başladığı yolculuğuna Ekim 2010’da tamamlanan dünya standartlarındaki mandırası ile başarıyla devam ediyor. Baltalı Gıda Kurucusu Funda Özer Baltalı, gelecekte ürünlerinin değerinin daha da iyi anlaşılacağını ve talebin artacağını anlatıyor.

Anne sütüne en yakın değerler keçi sütünde

 

HALKIMIZ DAHA DA BİLİÇLİ DAVRANIYOR

- Keçi ürünleri piyasasında son dönemde nasıl bir durum var? Ülkemizde bu ürünleri tüketme konusunda alışkanlıklar çoğaldı mı?
- Keçi sütü özellikle son yıllarda sağlıklı beslenmeye verilen önemin artması ve keçi sütünün yararlarının giderek daha fazla duyulmasıyla ivme kazandı. Daha da önemlisi faydası bilinen ve giderek daha yaygın olarak bilinç kazanılan %100 keçi sütü ve ürünlerini satın almak isteyenlerin ulaşabileceği şekilde mümkün olan her noktada bulunarak ve geniş bir ürün yelpazesi ile her damak tadına hitap ederek, arz ve talebi doğru noktada buluşturmaya çalışmamızın da bunda katkısı olduğunu düşünüyorum. Keçi sütü ve süt ürünleri ile ilgili son birkaç yıldır halkımız tarafından bir bilinçlenme söz konusu. Bu durum beni çok sevindiriyor ve gün geçtikçe bu hassasiyetin artacağına inanıyorum.
- Baltalı Gıda olarak ülke içerisinde durumunuz nedir?
- İnsanlar giderek daha doğal, daha sağlıklı ürünlere yöneliyorlar. Türkiye bu alandaki ilerlemeleri biraz geç yakaladı ne yazık ki. Yakın zamana kadar Türkiye’de keçi sütü ile ilgili bir pazar yoktu. Keçi sütü bizimle raflarda 12 ay bulunabilen ürün ve çeşitli peynirlerle yerini aldı. Bu da pazarın hızla gelişmesini sağladı. Bulunmayan, tedarik edilemeyen bir üründe doğal olarak pazar payının büyümesinden bahsedilemezdi. Şu anda sektörde bizimle birlikte birkaç marka var. Fakat biz %100 keçi sütü kullandığımız için şu an pazarda tek durumdayız. Şu an bin keçimiz var. Günde 12 bin litre süt işliyoruz. Bugün Avrupa’nın en büyük ve modern keçi çiftliklerinden biri olarak gösterilen tesisimizde, hem kendimizden hem de sözleşmeli yerlerimizden elde ettiğimiz sütleri günlük işleyip raflara süt, peynir, tereyağ ve kefir gibi geniş bir ürün yelpazesiyle ulaştırıyoruz.

Haberin Devamı

ANTİ ALERJEN OLUP KOLESTROL ÖZELLİĞİ YOK

Haberin Devamı

- Nerelere ihracat yapıyorsunuz? Dünyada durum nedir?
- 2012 FAO verilerine göre dünya süt üretiminde keçi sütünün payı %2,5 dolayında. Ulusal Süt Konseyi verilerine göre dünya keçi sütü üretimi 2012 yılında 17,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre ise Türkiye keçi sayısında dünyada 23’üncü sırada bulunuyor. Ancak keçi sütü üretiminde 10’uncu sırada yer alıyor. Daha çok komşularımız Azerbaycan, Kıbrıs ve ayrıca Kuveyt gibi yakın bölge ülkelerine ihracat yapıyoruz. Çalışma ve denetimlerine tabi olduğumuz AB onaylı süt tesisi lisansımızı aldıktan sonra üye ülkelerine ihracat yapma şansına sahip olacağız. Ayrıca Uzakdoğu pazarlarına da açılmayı planlıyoruz.
- Keçi ürünlerinin diğerlerine göre farkları nelerdir?
- Keçi sütü anne sütüne en yakın değerlere sahip olan süttür. Keçi sütündeki yağ proteinleri vücutta çabuk çözülür. İnek sütü ve diğer sütlerin aksine anti alerjendir, alerji yapmaz. İçindeki laktoz miktarı çok düşük seviyededir ve kalsiyum yapısı nedeniyle vücutta daha çok emilmektedir. Ayrıca keçilerin doğal organik hayvanlar olmaları nedeniyle herhangi bir hormon veya katkıyı bünyeleri kabul etmediği için beslenmelerine bağlı olarak inek sütünde rastlanan kolesterol yapıcı özelliği bulunmamaktadır. Bunların dışında birçok hastalığın tedavisinde ve beslenme rejimlerinde keçi sütü tavsiye ediliyor. Keçi sütünün inek sütüne kıyasla son dönemlerde daha çok tercih edilmesinin diğer sebepleri ise gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim problemlerine sebebiyet vermemesidir.

Haberin Devamı

BABAMIN EMEKLİLİK PROJESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİM

- Seferihisar’daki çiftliğin özelliği nedir? Neden Seferihisar’ı seçtiniz?
- Burada babamın emeklilik projesi vardı. Babam doktordu. Emekliliğinde burada bir şeyler yapacaktı. Mandalina ağaçları olan bir çiftlikti burası. Ben bu çiftlik çevresindeki arazileri aldım ve büyüttüm. Onun hayalini gerçekleştirmek istedim. Burada tesis yapmak hiç kolay değildi. Biz her türlü altyapıyı getirdik. Çiftlik 2008’de, mandıra 2010’da kuruldu. İlk ürünümüzü 2011 Şubat ayında sattık.
- Bundan sonrası için planlar nelerdir?
- Baltalı Gıda olarak kurulduğumuz günden bu yana hep daha iyi olmak için çalıştık. Önümüzdeki yıllarda da %100 keçi sütünün kullanılacağı yeni lezzetler sunarak ürün gamımızı geliştirmek ve bir dünya markası olması yönündeki hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

ÇALIŞANLARIN %80’İ KADIN

- Bir kadın yatırımcı olarak nelerle karşılaşıyorsunuz?
- Bir kadın yatırımcı olarak pozitif veya negatif bir durumla karşılaşmıyorum. Türkiye’de kadınların iş hayatında desteklenmesine ilişkin girişimlerde el işi ürünlerini geliştirmek gibi projeler öne çıkıyor. Daha büyük ölçekte yatırımlarda da kadın girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.
- Çalışanların kaçı kadın, yerel anlamda bölgeye nasıl bir katkınız var?
- Çalışanlarımızın yüzde 80’i kadın ve bölgeye katkımız konusunda öncelikle bölgede yaşayanların görüşlerine yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim yer aldığımız bölgede daha önce bu büyüklükte bir yatırım yapılmamıştı. Ege’nin gelişmiş bir bölgesinde olmamıza rağmen yolu, suyu ve elektriği biz getirdik. Yolumuza halen zaman zaman mıcır dökerek düzgün kalmasını sağlıyoruz. Telefon hatları da dahil olmak üzere yatırımın başında ciddi bir altyapı çalışması da yaptık.

Yazarın Tüm Yazıları