Zayıflatan sebze...

Kabakla aranız nasıl? Ben fırında pişmiş mücverini ve sütlü çorbasını çok seviyorum. Çocuklarımsa kabak tabanlı pizzayı... Şeker ve karbonhidrat oranı düşük olduğu için uzun vadede kilo vermemize yardımcı bu nefis sebzeyle bugünlerde spagetti de yapıyorum...

Haberin Devamı

Kabak seven, bu sebzenin her haline bayılıyor. Sevmeyenlereyse alternatifler önermek gerekiyor. Bu, hafif bir kabak böreği olabilir örneğin... Bunun için 2 yufka, 3 kabak, 3 havuç ve 1 soğan gerekiyor. Kabak ve havuçları rendeliyorum. Yemeklik doğradığım soğanı azıcık zeytinyağında soteliyorum, soğanlar şeffaflaşınca üzerine rendelenmiş havucu koyuyorum. Havucun rengi değişince rendelenmiş kabağı ekliyorum. Harlı ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorum. Onlar pişerken yufkaları 4 parçaya bölüyorum.
1 bardak su ve 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp yufkalara fırça yardımıyla sürüyorum. Harcı pay ederek yufka parçalarının uzun kısımlarına koyuyorum, sonra uca doğru sarıyorum. Sonra da bu ruloları içe doğru çevirip gül gibi şekil veriyorum. Artan suları böreklerin üzerine ellerimle serpiştirip 170 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriyorum. Sarımsaklı yoğurt döküp servis etmek en sevdiğim...

Haberin Devamı

Zayıflatan sebze...

Kabak demişken mücverden bahsetmeden olmaz elbette... Kabak sevmeyenlerin dahi yediği bir yemek bu... Ama ben fırında pişmişini öneriyorum. Bol yeşillik, yumurta, peynir ve baharat çeşitleriyle zenginleştirince kabağın hem lezzetini hem de besin değerini arttırmış oluyoruz. Yaz aylarında en çok tercih ettiğim menülerden biri, yanında çoban salata ve cacıkla fırında mücver.... Ferah, hafif ve uzun süre tok kalmama yardımcı bir menü bu...

Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı

Bizim evde mücverden sonra kabağın en çok sevilen hali, pizzası... Çocuklarım çok severek yiyor bu kabak tabanlı pizzayı... Hamur yoğurmaya ve lavaş kullanmaya gerek yok. Kabakları rendeleyip suyunu iyice sıkın. Yumurta, dilediğiniz baharat çeşitleri ve çok az tam buğday unuyla yoğurup fırın tepsisine yerleştirin. Biraz pişirdikten sonra domates sosu, peynir, mantar, zeytin ve biber koyup tekrar fırınlayın. Yanında güzel bir ayranla yemeyi sevdiğim bu pizza, bana göre klasik pizzalardan daha lezzetli.

Haberin Devamı

Danışanlarıma, mevsiminde uzun süre tok kalmamıza yardımcı olan ve metabolizmamızı çalıştıran kabağın çorbasını yapmalarını da öneriyorum, çiğken rendeleyip yoğurtla karıştırarak salatasını yemelerini de... Fırında farklı sebzelerle buluşturup bol baharatla pişirince de nefis bir ana yemek oluyor.

Özellikle sütlü kabak çorbası, lezzetiyle mutfağımda öne çıkan bir tarif... 2 kabak, 2 havuç, yarım soğan, 1 çay bardağı süt, 2 diş sarımsak ve yarım demet dereotunuz varsa hemen deneyin. Doğranmış soğan ve sarımsağı 1 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin. Rendelenmiş kabak ve havuçları ekleyip biraz kavurun. 4 bardak su, tuz ve karabiberi katıp kısa süre daha pişirin ve blender’dan geçirin. Sütü ekleyip karıştırın. Kıyılmış dereotu serpip servis edin. Dilerseniz havuçsuz da yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Zayıflatan sebze...

Biraz da kabağın besin değerlerinden konuşalım. İçerdiği düşük sodyum ve yüksek potasyum sayesinde kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Fosfor, kalsiyum, magnezyum ve demirden yana zengin bir sebze bu... Ayrıca böbreklerin iyi çalışmasını sağlar, böbrek kumu ve böbrek taşı gibi hastalıklarla da savaşır. En önemlisi, şeker ve karbonhidrat oranı düşük olduğu için uzun vadede kilo vermemize yardımcı... Lifli ve bolca su içeren bir besin olduğu için kabızlığı önler ve sindirim sistemimizi iltihaplı hastalıklardan korur.

Zayıflatan sebze...

KABAK SPAGETTİ

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

* 2 sakız kabak

* 500 gr mantar

* 1 soğan * 100 ml süt

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Haberin Devamı

* Tuz, karabiber, pul biber

NASIL YAPARIM?

* Kabakları özel soyacak yardımıyla spagetti şeklinde kesip bir tavaya alın. 2 kaşık zeytinyağında hafif diri kalacak şekilde soteleyin.

* Ayrı bir tavada, 1 yemek kaşığı zeyinyağında yemeklik doğranmış soğan ve iri iri kesilmiş mantarı kavurun.

* Tuz, baharat çeşitleri ve sütü koyup sütü hafifçe çektirin.

* Servis tabağına aldığınız kabak spagettinin üzerine mantar soteyi koyun. Kıyılmış dereotu ve domateslerle süsleyerek servis edin.

Zayıflatan sebze...

DİLPEYNİRLİ KABAK OMLETİ

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

* 4 kabak (iri rendelenmiş)

* 1/2 kâse rendelenmiş dil peyniri

* 3 yumurta

* Tuz, karabiber, pul biber

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* Maydanoz

* Dereotu

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

* Kabakları zeytinyağında soteleyin.

* Ayrı bir kapta yumurta, peynir ve baharat çeşitlerini çırpın, yarı pişmiş kabakların üzerine ekleyip 5 dakika daha pişirin.

* Kıyılmış maydanoz ve dereotuyla süsleyerek servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları