Sizin favori yaz meyveniz hangisi?

Bugünlerde tezgâhlar rengârenk meyvelerle içimizi açıyor. Örneğin çilek... Bazen kahvaltıda yemek için yulaflı yoğurduma katıyorum, bazen dondurmasını yapıyorum, bazen de kavunlu soğuk içeceğime ekliyorum. Ülkemizde meyve çeşitliliği bol ama önerim, caneriği gibi ekşi olanları daha çok tercih etmeniz. Bu meyveyi enginar yemeğine kattığım bile oluyor.

Haberin Devamı

Caneriği, kayısı, kiraz, çilek, Malta eriği, kavun... Yaz geldi, tatlı-ekşi çeşit çeşit meyve tezgâhlara dizildi. En sevdiğim caneriği... Ama kalorisi yokmuşçasına kilo kilo yemiyorum tabii. Porsiyon kontrolü yapıyorum, ara öğünlerde 7-8 tane yiyorum. Üstüne tuz da serpmiyorum bu arada. Bunu yapmayı çok sevenleriniz var, biliyorum. Ama tuz hem ödem tutarak kilo vermenin önüne geçiyor, hem şişkinlik yapıyor hem de tansiyonumuzu etkiliyor. Özellikle kalpdamar, tansiyon ve böbrek hastaları için tuz oldukça zararlı. Görüyorsunuz, yararı olan besinleri zararlı hale getiren biz olabiliyoruz!

Ülkemizin zengin meyve çeşitliliğinden faydalanmak için çocuklarıma ve kendime meyve salatası yapıyorum. Bu sayede birçok meyvenin vitamin ve mineralinden, ayrıca posasından yararlanıyoruz. Ama burada önemli bir nokta var: Meyve salatası hazırlarken her meyveden birer birer koymuyorum; hepsinden azar azar doğruyorum. En güzel porsiyon birimi avcumuz... Bir elinizi yumruk yaptığınızdaki büyüklük size ne kadar meyve yemeniz gerektiğini gösterecektir.

Haberin Devamı

Sizin favori yaz meyveniz hangisi

Ananas, kavun ve bol buz...

Meyvelerle daha başka neler yapıyorum? Bazı sabahlar kendi yaptığım yoğurda mevsim meyveleri ve yulaf koyarak güne tatlı bir başlangıç yapıyorum. Yulaflı tabaklarımda çileği çok seviyorum. Çilekten dondurma yaptığım oluyor; bazen de serinletici içeceğime katıyorum. Mesela 1 kâse çilek, yarım ananas, çeyrek kavun ve 1 muzu blender’dan geçiriyorum. Birkaç küp buzu da bir poşetin içine koyup üzerine sert bir cisimle vurarak küçük parçalar haline getiriyorum. Karışıma buzları atıp biraz da su ekliyorum.

Bir diğer çok sevdiğim tarifim canerikli. Adı, ‘yeşili bol enginar’... Bunun için 15 erik, 4 çanak enginar, 1 kabak, yarım demet taze soğan ve yarım demet dereotu gerekiyor. Enginarları ve kabakları iri küpler şeklinde doğrayın. Tencereye önce 1.5 yemek kaşığı kadar zeytinyağını, sonra kabakları, enginarları ve erikleri koyun. Üstüne de ince ince kıyılmış taze soğan ve dereotunu... Biraz tuz, 1 adet keşme şeker ve 5-6 damla kadar limon suyunu da ekleyin. Önce harlı, sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın, çok leziz ve hafif bir yemek oluyor.

Haberin Devamı

Sıcaklar bastırınca protein ve karbonhidrat içerikli besinler yerine su oranından zengin meyve tüketimimiz artıyor. Ancak yediğimiz meyvenin miktarı ve ne zaman yediğimiz çok önemli. Meyvelerin içeriğindeki fruktoz, fazla tüketildiğinde yağlanmaya neden oluyor. Şeker yükü yani glisemik indeksi yüksek meyveleri tercih ettiğimizdeyse kan şekerimiz hızla yükseldiği için tekrar acıkma duygusu hissedebiliyoruz. O nedenle sadece diyabeti ve insülin direnci olanlar değil, hepimiz bal gibi tatlı meyvelerin yerine daha ham ve daha ekşi meyveleri tercih edelim. Şeker içeriği ne kadar azsa hem o kadar uzun tokluk sağlar hem de daha az yağlanmış oluruz. Elbette bol vitamin, mineral ve lif içeren meyveleri tüketelim ama geç saatlerde değil, ara öğünlerde veya kahvaltıda yemeye özen gösterelim. Akşam tükettiğimiz besinler bizleri fazla kolay şişmanlatıyor.

Haberin Devamı

Bir diğer uyarım da özellikle diyabet hastaları için... Kan şekeri dengenizi bozmamak adına meyveyi yalnız başına yemeyin. Tabağınızın yanında mutlaka yağlı tohumlardan badem, fındık, ceviz veya protein kaynağı süt, kefir ve yoğurt olsun.

Sizin favori yaz meyveniz hangisi

ÇİLEKLİ GRANOLA KÂSESİ

(1 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 3 yemek kaşığı şekersiz granola

* 4 yemek kaşığı yoğurt

* 5 çilekÂ* 1 tatlı kaşığı chia tohumu

NASIL YAPARIM?

* Yoğurdu kâseye yerleştirin.

* Üzerine granola, chia tohumu ve dilimlenmiş çileği ekleyin.

Sizin favori yaz meyveniz hangisi

ÇİLEK VE MUZLU DONDURMA

(2-4 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 200 gr yağsız yoğurt * 2 muz

* 20 adet çilek * 10 çiğ badem (kırılmış)

* 1 yemek kaşığı bal

NASIL YAPARIM?

* Çilekleri ve muzları rondoda püre haline getirin.

Haberin Devamı

* Diğer malzemeleri de katıp iyice çırpın, buzlukta bekletin. İyice donduktan sonra dondurmanız hazır.

MEYVE SALATASI

(2 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 2 Malta eriÄŸiÂ* 2 çilekÂ* 2 kayısı 

* 10 üzüm tanesi * 1/2 dilim kavun

* File badem * Taze nane

NASIL YAPARIM?

* Tüm meyveleri dilimleyip karıştırın.

* Üzerine file bademleri ve taze nane yapraklarını ekleyip servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları