Paylaş
Enginar karaciğer dostu olarak tanınsa da faydaları bunun çok ötesinde. 40 güne 40 enginar anlayışı, halk arasında bedeni arındırmak ve bağışıklığı desteklemek için doğmuş bir gelenek. Bu alışkanlığı bugün modern bilim de destekliyor.
Enginar, içeriğiyle karaciğerin detoksifikasyonunu destekler. Aynı zamanda kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürürken iyi kolesterol (HDL) seviyelerini arttırır. Ayrıca sindirim sistemini düzenler, bağırsak sağlığını destekleyerek prebiyotik etki gösterir. Antioksidan özellikleriyle hücre hasarını engeller ve yaşlanma sürecini yavaşlatır, kansere karşı koruyucu etki sağlar. Kan şekerini düzenler, hipertansiyon riskini azaltır.
Fırınlanmış enginar ve kuru domatesli makarna
NE LAZIM?
◊ 3 adet enginar (haşlanmış ve dilimlenmiş)
◊ 1 su bardağı tam buğday makarna
◊ 1/4 su bardağı kuru domates (doğranmış)
◊ 2 diş sarımsak (ezilmiş)
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
◊ Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Enginarları fırında hafifçe karamelize olacak şekilde 180 derecede 10 dakika pişirin. ◊ Makarnayı haşlayıp süzdükten sonra zeytinyağında sarımsak ve kuru domatesi soteleyin. Haşlanmış makarnayı ekleyin, enginarları da ilave edin ve karıştırın. Limon kabuğu rendesi, tuz ve karabiberle tatlandırın.
Enginarlı-avokadolu sandviç
NE LAZIM?
◊ 2 adet enginar (haşlanmış ve püre haline getirilmiş) ◊ 1 olgun avokado
◊ 1 tatlı kaşığı limon suyu
◊ 2 dilim tam tahıllı ekmek
◊ 1/4 su bardağı roka
◊ 1/4 su bardağı salatalık (dilimlenmiş)
NASIL YAPARIM?
◊ Haşlanmış enginarları püre haline getirin ve avokadoyu ezin. Limon suyuyla karıştırın. Tam tahıllı ekmek dilimlerini kızartın. Ekmeklerin üzerine enginar-avokado karışımını sürün. Üzerine roka ve salatalık dilimleri ekleyin. Sandviçleri sıcak servis edin.
Zeytinyağlı enginar
NE LAZIM?
◊ 4 adet enginar
◊ 1 havuç (doğranmış)
◊ 1/2 su bardağı bezelye
◊ 1 küçük patates (doğranmış)
◊ 1/4 su bardağı zeytinyağı
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 1/2 limon (suyu)
◊ 1/2 çay bardağı su
NASIL YAPARIM?
◊ Önce enginarları temizleyin ve
kararmamaları için limonlu suya koyun. Bir tencereye zeytinyağını ekleyin. Havuç, bezelye ve patatesi birkaç dakika soteleyin. Ardından enginarları ekleyin, üzerini geçmeyecek kadar suyu tuz ve limon suyuyla tatlandırın. Kapağını kapatıp 30-40 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.
Daha çok fayda için:
◊ Her gün olmasa bile haftada en az 3-4 kez enginar yiyin. Hücresel düzeyde bazı değişiklikler, özellikle karaciğer detoksifikasyonu için minimum 3-6 hafta gerekir.
◊ Haşlanarak, buharda pişirilerek veya fırınlanarak tüketilebilir.
◊ Her gün aynı saatte, mesela öğle ya da akşam tüketmek faydalıdır. ◊Haşlama suyunu ılık halde limon damlatarak içmek etkiyi arttırır. Yarım çay bardağını geçmeyecek şekilde salata sosuna eklenebilir. ◊Zeytinyağı antioksidanların emilimini arttırır. Limon lezzeti dengeler, karaciğer enzimlerini aktive eder.
Dikkat edilmesi gerekenler
◊ Safra yollarında tıkanıklık, safra taşı ya da böbrek sorunu olanlar doktora danışmadan uygulamamalı. Günde 2-3 adet ve üzeri tüketim ishale ya da sindirim problemlerine neden olabilir.
◊ Tansiyonu düşük olanlar, enginarın tansiyon düşürücü etkisine karşı dikkatli olmalı ve doktoruna danışarak tüketmeli.
Paylaş