Mutfaklarınızda aronyaya yer açın

Ülkemizde yeni yeni görmeye başladığımız aronya, tam bir şifa kaynağı... Görüntüsü yabanmersinini andıran bu meyveyi yoğurtla veya yulafla yiyebilirsiniz. Suyu, tozu ve reçelleri de satılan bu ‘süper besin’in kalorisi düşük, çözünür lif içeriği yüksek. Bu sayede kan şekerini düzenliyor, tokluk hissi veriyor.

Haberin Devamı

Son zamanlarda büyük marketlerde görmeye başladığımız, sosyal medyada daha fazla karşımıza çıkan bir meyve aronya... Anavatanı Kuzey Amerika. Bezelyeden biraz büyük koyu renkli taneleri, yabanmersinini andırıyor.

Kahvaltıda yemek ve gün içinde atıştırmalık yapmak için bence ideal. Ama tadı ekşi olduğu için zorlanırsanız yoğurtla karıştırabilir veya yulaf lapalarınıza katabilirsiniz. Ülkemizde aronyanın reçeli, meyve suyu ve tozu da satılıyor. Bu şekilde tüketmeyi de tercih edebilirsiniz. Jölesi yapılan, turta ve kurabiye dolgusu olarak kullanılan bu meyveyi dilediğiniz süt çeşidiyle blender’dan çekip smoothie de hazırlayabilirsiniz. Bu meyveden sos yapıp tatlıların üzerini süslemek de mümkün.

Mutfaklarınızda aronyaya yer açın

Haberin Devamı

Aronyanın ‘süper meyve’ olarak adlandırıldığını belki görmüşsünüzdür. Bunun pek çok nedeni var: Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçiyor. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı. Antiaging yani yaşlanma karşıtı özelliği var. Yapılan çalışmalarda kötü kolesterol, kalp hastalıkları, kanser, diyabet gibi hastalıklara karşı antioksidan etki gösterme potansiyeli olduğu da tespit edilmiş. Biliyorsunuz, zengin antioksidan içerikli besinler obeziteyi önlemede de etkili. Saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını da hafifleten aronyanın şeker içeriği ve kalorisi düşük; çözünür lif içeriğiyse yüksek. Bu sayede kan şekerini düzenler, tokluk hissi verir, zayıflamaya yardımcı olur. Ancak diyabet ilaçları ve kan sulandırıcı kullananlar doktorlarına danışmadan bu meyveyi tüketmemeli.

Hazır ‘süper besin’ demişken, size meyveler arasından iki önerim daha var. Kırmızı üzüm ve yabanmersini... Glisemik indeksi yüksek olduğu için özellikle insülin direnci ve şeker hastalığı olanlar, ayrıca kilo vermek isteyenler üzüm yemekten çekiniyor. Diğer meyvelere göre kan şekerine biraz daha hızlı etki etse de C, E, K ve B vitaminlerinden zenginliğiyle önemli bir antioksidan kaynağı. Üzümün kabuğundaki ‘resveratrol’, yüksek biyoaktif antioksidan kapasitesiyle kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu özellik taşıyor. Ayrıca cilt mantarına karşı da faydaları var. Resveratrolün, damar sertliği ve hipertansiyon gibi hastalıkların yanı sıra diyabet, obezite ve yaşlanma gibi dejeneratif hastalıklara karşı koruyucu olduğu da
biliniyor. Kırmızı üzümü 2-3 adet ceviz içiyle birlikte yiyebilirsiniz. 1 bardak kefir veya 1 kâse yoğurtla birleştirip ara öğünlerde de tercih edebilirsiniz. Bu sayede kan şekerinizi uzun süre dengede tutarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Mutfaklarınızda aronyaya yer açın
Aronya reçeli

Yabanmersiniyle mutfakta yapabileceklerimizse çok daha fazla. Dondurarak saklayıp dilediğiniz zaman smoothie’lerinize ekleyebilir, yulaf kâselerinizi renklendirebilirsiniz. 50 gram kadar yabanmersinini, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 4 yemek kaşığı yoğurtla karıştırıp yediğinizde hem tadı nefis olacak hem de tok tutacak. Smoothie içinse bir avuç yabanmersinini 1 bardak kefirle blender’dan geçirmeniz yeterli. Taze taze yemenin dışında dilerseniz masum bir tatlının başrolü de yapabilirsiniz. Kuru kayısı ve hurmaları az suda kısa süre haşlayın, biraz yumuşasınlar. Sonra suyu süzün. Haşlanmış kuru meyveler, 1 bardak soğuk light süt, toz tarçın, 1 avuç yabanmersinini bir kâsede karıştırın. 8-10 tane çiğ bademi ufalayıp eklerseniz çok yakışır. Bu tatlı soğuk soğuk çok lezzetli oluyor.

Haberin Devamı

Mutfaklarınızda aronyaya yer açın
1 avuç yabanmersini ve 1 bardak kefirle nefis bir smoothie yapın.

 

FOSFOR VE ÇİNKO İÇERİYOR

Yabanmersini rengini aldığı polifenol bileşenler ve içerdiği C ve E vitaminleriyle kuvvetli bir antioksidan kaynağı... Araştırmalar beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceği gösteriyor. Yabanmersini tüketen yaşlı kadınlarda bilişsel düşüş de daha yavaş oluyor. Zengin vitamin içeriğiyle kanser hücreleriyle savaşarak antikanserojen etki göstermesi de cabası.

B6 vitamini ve folat zengini de olan bu meyve, kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor. Ama dahası var: Yapılan bir çalışmada yabanmersinindeki ‘antosiyanin’in’, genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi riskini yüzde 32 oranında azaltabildiği görülmüş. Haftada en az üç porsiyon yabanmersini yiyen kadınların bu çalışmada en iyi sonuçları elde ettiği de ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

İçerdiği vitaminler, fosfor ve çinko gibi minerallerin de etkisiyle göz ve cilt sağlığı üzerinde iyileştirici ve koruyucu etkileri de var. Bol bol yiyelim derim.

Yazarın Tüm Yazıları