Kalıcı sonuçlar istiyorsanız güçlü nedenler oluşturun

Neden kilo vermek istiyorsunuz? Daha güzel görünmek için mi, daha iyi hissetmek için mi, yoksa hastalanıp sevdiklerinize yük olmamak için mi? Gerekçenizi bulduktan sonra hep aklınızda tutmalı ve ne zaman vazgeçecek olsanız kendinize hatırlatmalısınız.

Haberin Devamı

Günümüzde fazla kilolar birçok kişinin mustarip olduğu bir konu. Genç yaşlardan itibaren çeşitli yöntemlere başvurarak kilo vermeye çabalanıyor. Son iki kiloyu vermek için yapılan detokslar, tek tip beslenme yönündeki diyetler, “Komşum yaptı, çok güzel zayıfladı, ben de yapayım” diyetleri, zayıflama uğruna kullanılan sakıncalı ilaçlar sizlere de tanıdık geliyor olabilir. Tüm bunlar ilk etapta kilo vermenizi sağlayan çözümler gibi görünse de sürdürülebilir olmadıkları için kalıcı kilo kaybı sağlamaz ve hüsranla sonuçlanırlar. Peki, kilo verme sürecinin devamlılığını ve verilen kiloların kalıcı olmasını sağlamanın yolu nedir? Bu amaçla atılması gereken ilk adım, kilo vermek için güçlü nedenler oluşturmaktır.

Kalıcı sonuçlar istiyorsanız güçlü nedenler oluşturun

Haberin Devamı

Haydi bir düşünün, neden kilo vermek istiyorsunuz? Daha güzel görünmek için mi? Daha rahat nefes almak veya diz ağrılarınızdan kurtulmak için mi? Veya nedeniniz daha iyi hissetmek mi? Yoksa sevdiklerinize yük olmamak istediğinizden mi? İşe gerekçenizi belirleyerek başlayın.

Bir gün muayenehaneme 40 yaşlarında, boyu 1.80 cm, kilosu 145 kg civarında bir beyefendi geldi. Kendisine neden geldiğini sordum. Aile baskıları nedeniyle geldiğini, kendisinin kilosuyla barışık olduğunu, yemekten çok keyif aldığını ve sağlık sorunu yaşamadığını söyledi.

Eşinin üzüleceğini söyleyince...

Bu beyefendiye hayatında en değer verdiği kişiyi sorduğumdaysa “Eşim” cevabını aldım. “Başınıza bir hastalık geldiğinde bundan en çok kim etkilenir” diye sorduğumda cevap yine “Eşim” oldu. Bu durumda başına gelen bir hastalıkta en çok eşinin üzüleceğini, özgürlüğünün kısıtlanacağını söylediğimde şaşkınlıkla ve ne diyeceğini bilemez halde bana baktı. Bu sefer başka bir soru sordum: ‘‘Zamanla fazla kilolar yüzünden hastalandınız ve bakıma muhtaç duruma düştünüz... Eşiniz bakımınızı üstlenmek durumunda kalacak. Hayatta en değer verdiğiniz kişiyi bu durumda bırakmak ister misiniz?’’ Böyle bir şeyi asla istemeyeceğini, artık kilo vermesi için güçlü bir gerekçeye sahip olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu örnekte de gördüğümüz gibi karar vermek ve bu süreçte pes etmemek adına, gerekçenizi doğru belirlemek çok önemlidir. Ne zaman vazgeçtiğinizi fark ederseniz, aklınıza bu gerekçeyi getirmelisiniz. Nasıl hukuk fakültesini kazanmak amacını koyduğumuzda, derslerimize çalışırken kendimizi avukat olarak hayal ediyorsak; kilo verdiğimizde de kazanacağımız güçlü nedeni sürekli göz önünde tutmamız gerekiyor. Bizi ‘vazgeçmekten vazgeçirecek’ ve kalıcı kilo vermemizi sağlayacak
en güzel yöntem bu.

Kalıcı sonuçlar istiyorsanız güçlü nedenler oluşturun

FIRINDA, DOYURUCU PATLICAN

(3 kişilik)

NE LAZIM?

200 gram yağsız kıyma

1 orta boy soğan
1 kırmızı salçalık biber

2 yeşil biber
1 avuç maydanoz

2 diş sarımsak

2 patlıcan

Karabiber, pul biber, az tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için;

Haberin Devamı

4 domates

3 diş sarımsak

NASIL YAPARIM?

Patlıcanları yarım santim genişlikte halka halka kesin, yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.

Küp küp doğranmış soğanları pembeleşene kadar zeytinyağıyla kavurun. Sarımsakları ve küçük küçük doğranmış renkli biberleri de ekleyerek kavurmaya devam edin.

Tencereye kıymayı ekleyin, rengi döndükten sonra ince doğranmış maydanozları da ekleyin.

Kıyma harcını fırında önceden pişmiş patlıcanların üzerine serpin.

Ayrı bir tencerede zeytinyağı ve sarımsakları kavurun. Rendelediğiniz domatesleri ekleyip bir taşım kaynatın, sonra baharat çeşitlerini katın.

Haberin Devamı

Domates sosunu kıymalı patlıcanların üzerine dökün, 10-15 dakika daha pişirin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyerek servis edin.

Kalıcı sonuçlar istiyorsanız güçlü nedenler oluşturun

TOK TUTAN, YULAFLI POĞAÇA

(4-5 adet için)

NE LAZIM?

1.5 su bardağı yulaf ezmesi

2 yumurta

1/2 su bardağı dilpeyniri (doğranmış)

1/2 su bardağı
az yağlı beyazpeynir

5 kuru domates

1 avuç dereotu

1/2 çay kaşığı zerdeçal

Susam, çörekotu, ketentohumu

NASIL YAPARIM?

1 tam yumurta ve 1 yumurta akını çırpın. İçine ince ince doğranan dereotlarını, kuru domatesleri ve blender’dan geçirilerek küçültülmüş yulafları ilave edip karıştırın. Geri kalan tüm malzemeleri de ekleyerek bir harç hazırlayın. Cevizden iri parçalar halinde şekil verin; yumurta sarısı,
susam ve çörekotuyla süsleyerek önceden
ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.

 

Yazarın Tüm Yazıları