Paylaş
TÜRK İZLEYİCİLERE HOŞ GELDİNİZ ANONSU
Türk sosyetesinin sosyal medya hesaplarında uzun zamandır Coldplay’in Londra ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde düzenledikleri konserlerden paylaşımlar dönüyor.
En son, kültür turlarıyla tanınan Saffet Emre Tonguç’un Türk cemiyet hayatından isimler için tur düzenleyip götürdüğü konsere gidenlerin sosyal medyada paylaşmak için mi yoksa grubu gerçekten tanıdığı için mi bunca yolu kat ettiği merak konusu.

Benim katıldığım Londra’nın meşhur Wembley Stadyumu’ndaki konserde 90 bin kişinin bileğine takılan ışıklı bilekliklerin her şarkıda, hatta her ritimde farklı renk ve senkronlarda yanıyor olması konser ortamını gerçekten büyüleyici ve sosyal medyada paylaşılabilir kılıyor.
Bu durumda sosyal medya paylaşım trendlerin takip eden Türk zenginlerinin soluğu Londra’da almasını sağlıyor.
Konserin koridorlarında, Türkçe konuşan keza tribünlerde Türk bayrağı asan, şık giyimli Türklere rastladım.
Hatta Coldplay grubunun solisti Chris Martin birden fazla Türk bayrağını tribünlerde görünce dayanamayıp "Türk misafirlerimiz hoş geldiniz" dahi dedi.

KİŞİ BAŞI 4 MİLYON DOLAR
Grup Chris Martin ve Jonny Buckland tarafından 1996'da Londra’da kuruluyor. İlk isimleri ise önce “Pectoralz” sonra “Starfish”. 1998’de Coldplay ismine kavuşuyorlar. İlk büyük çıkışlarını ise “Parachutes” albümlerindeki “Yellow” şarkısı ile sağlıyorlar. Bugün ise gittikleri her ülkenin dev stadyumlarını tıka basa doldurabilen bir grup Coldplay.
Wembley Stadyumu’nda 6 gece süren konserlerin toplam hasılatı 49 milyon dolar. Bir yıllık turnedeki hasılatları ise 1.4 milyar dolar. Üyeler konser başı net kârın yüzde 85’i gibi bir rakamını alıyor.
Bu da konser başı yaklaşık kişi başı 4 milyon dolar gibi bir rakam yapıyor. Bunun dışında tüm grup konser gecesi yeme-içme ve hediyelik eşya satışlarından da etkinlik başına 3 milyon dolar kadar bir gelir kazanıyor.
Grup, konser öncesi ekranda dönen bilgilere göre doğal yaşamı desteklemek için her yıl birçok farklı derneğe milyonlarca dolarlık bağış da yapıyor.
Chris Martin ise sadece bu başarısı ve grup solisti olduğu için meşhur değil. Hem aktrist Gwyneth Paltrow ile olan 13 yıllık evliliği hem de şu anki Dakota Johnson ile olan birlikteliği sanatçıyı magazin gündemine hep taşımış.
TÜRK KIZI ŞEYMA SAHNEDE
Kalabalığın yarattığı ışık seli ve üç boyutlu gözlüklerle yaratılan şov açıkçası bu zamana kadar katıldığım en kreatif konser ortamını bana sundu.
Konserin en heyecanlı anı, Martin’in sahne önünde yer alan ve tam 8 kez Coldplay konserine katıldığını elindeki pankarta yazan bir kızı sahneye alarak piyano başında yanına oturtması oldu.
Türkiye’den geldiğini ve adının Şeyma olduğunu öğrendiğimiz genç fan, sanırım 90 bin kişinin o gece en kıskandığı isim oldu. Konserde atmosfer ve şarkılar kadar etkilendiğim konu ise hem girişte hem de çıkışta izdiham yaşaması oldu.
Ne tuvalet sırası, ne yeme-içme kuyruğu ne de metroda bir izdiham, gecikme yaşadık. Ne bir itiş kakış, ne stadyum civarında bir işportacı, ne de korna sesleri vardı.
Bu durum, büyük şehirler ünlü isimlerin konserlerine ne kadar ev sahipliği yaparlarsa yapsınlar, o şehirlerin marka değeri bu isimleri getirmelerinde değil, o isimleri dinlemeye gelenlere A’dan Z’ye ne kadar medeni bir konser günü yaşattıklarıyla eşdeğer olduğunu bana tekrar hatırlattı.
Paylaş