Sanat ve eğitim dünyasında dijital trendler

Pandemi dönemindeki dijital dönüşüm her alanda olduğu gibi sanat ve eğitim dünyasını da etkiledi. İşte dijital dünyanın bu alanlarda karşımıza çıkardığı trendler ve girişimler...

Haberin Devamı

Online eğitim bitmeyecek

Bahçeşehir Kolejleri Genel Müdürü Özlem Dağ, pandeminin eğitim alanındaki etkisini ve geliştirdikleri özel eğitim platformunu anlattı. Dağ, pandemiyle gelişen uzaktan eğitim alanında Türkiye’nin bölgesel bir lider olduğunu belirtti.

Dağ, Türk mühendislerin geliştirdiği See Meet ve Metodbox yazılımlarıyla nitelikli bir uzaktan eğitim platformunu tasarladıklarını söyledi:

“Mevzu sadece anlık eğitim almak değil, bilginin kaynağına ulaşmak. Şu an İngiltere’deki üniversitelerde kullanılmaya başlayan eğitim platformumuzla e-kütüphaneden sanal müze turlarına, öğrencinin psiko-sosyal gelişiminden öğretmenin pedagojik eğitimine kadar birçok modülü entegre bir şekilde barındıran bir yazılım geliştirdik. Kısacası dijital bir kampüs kurduk. Çünkü pandemi bitse bile uzaktan eğitim avantajları sebebiyle asla bitmeyecek.”

Haberin Devamı

Sanat ve eğitim dünyasında dijital trendler

Kızlar okuldan kopmayacak

Özlem Dağ, Türkiye’nin bölgesel eğitim trendlerine yön verecek güçte olduğunun altını çizdi: “Azerbaycan, Kanada ve Almanya’da açtığımız teknoloji liseleriyle Türk yazılımlarının ve Türk eğitim kurumlarının yurtdışında sağladığı memnuniyeti çok net gözlemledik.

Bölgesel liderliğini üstlendiğimiz bu uzaktan eğitim alanındaki faydaları ülkemizde de gördük.

Türkiye’de öğrencilerin yüzde 30’u pandemi döneminde zorlu şartlar sebebiyle eğitimden uzak kaldı. Online eğitim platformları ise hem genel olarak hem de özellikle dezavantajlı bölgelerimizdeki kız çocuklarımızın eğitimden kopmaması adına büyük bir fayda sağladı. Bundan sonra da umuyorum ki eğitime erişim imkanı online teknolojiler sayesindeki sürekli devam edecek.”

Sanat ve eğitim dünyasında dijital trendler

DİJİTAL TİYATRO

Dijital dünya ile sanatı buluşturan bir diğer haber ise aktör Şükrü Özyıldız’dan.
Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tiyatrosu işbirliğiyle sürdürülebilir yaşam temalı yeni bir dijital çocuk tiyatrosu hayata geçti. Özyıldız’ın seslendirdiği podcast oyunlar, çocuklara ücretsiz olarak sunulmaya başlandı. Sanatçı bu ilk oyunda su kaynaklarının önemine değinerek çocuklara su tasarrufu bilincini aktardı.
Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu çatısı altında kurgulanan bu dijital proje kapsamındaki “Dünya Bizim Evimiz” serisi, tam kapanma döneminde çocuklar ve onlara sunacak yeni bir aktivite bulmakta zorlanan ebeveynler için ideal bir seçenek.

Haberin Devamı

REKOR SATIŞ

Teknoloji dünyasına dair bir diğer güzel gelişme ise sanatçı Emre Yusufi’ye dair. Yusufi, 2018 yılında katıldığı Contemporary Istanbul’da kendi tasarımı olan Herkül heykeline selfie çubuğu tutturmuş ve katılımcıların çektirdiği fotoğrafları heykel adına açtığı Instagram hesabında paylaşmıştı.

Sanat ve eğitim dünyasında dijital trendler

Yusufi’nin bu selfie çeken heykelinin NFT’si ve eserin orijinali geçtiğimiz cuma günü Ethereum denilen kripto para birimi üzerinden 40 ETH’ye yani tam 110 bin dolara satıldı.
İranlı koleksiyoner Emir Kaya tarafından alınan eser, dünyada kendi Instagram hesabı olan tek heykel niteliği taşıyor.

Sanat ve eğitim dünyasında dijital trendler

Emre Yusufi 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları