Herkes sanat yapmasın canım!

Uzun süredir tartışılıyordu, acaba yapay zeka sanat yapabilir miydi? Bir şeyler yapıyordu ama yaptığına sanat denir miydi?

Haberin Devamı

Yaratıcılık sürecini yaşıyor mu yapay zeka acaba? Mesela bir şey üretmeden önce içi sıkışıyor mu? Günlerce yataktan çıkamadığı oluyor mu?

Robot van Gogh da bir üretim bunalımında kendi kablosunu kesecek mi acaba?

Ne mi diyorum?

Yapay zeka resim çizmiş de onu anlatıyorum size. ‘Çizmiş, ne var?’ diyeceksiniz. Neler yapıyor yapay zekalar neler. Mesele o değil. Yaptığı tablo satışa çıktı geçen gün, adı Edward Belamy’nin Portresi.

Tam iki buçuk milyon liraya satılmış tablo!

2.500.000 Te Le! Yanlış anlamayın yani.

Yakından bakınca, piksel piksel bir çalışma, adamın yüzü buğulu, siyah nokta gözlerinde bir anlamsızlık. Ama ‘ressam öyle resmetmek istemiş, Picasso’nu yaptıklarını görmüyor musun?’ diyebilirsiniz. Tabloyu kendiniz anlamlandırıp, beğenebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Herkes sanat yapmasın canım

Bu algoritmayı Fransız kolektif Obvious geliştirmiş ve yapay zekayı kendi portre çalışmalarını yapması için tasarlamışlar. Çok da iyi etmişler, yolları açık olsun ama iki buçuk milyon lira? Yapmayın arkadaşlar!

Sanat, insan bilincinin kendini ifade etmesinin bir yoludur. Bir yapay zekanın, sanat adı altında çalışabilmesi için önce insan bilincini kopyalaması gerektiğini düşünüyorum.

Sanat, insanların birbirleriyle ilgili fikirlerini, algılarını ve duygularını paylaşmanın bir formudur. İnsanın, tutkusunu varlığa dönüştürdüğü andır. Eski ustaların tarzlarını ve özelliklerini bilen, öğrenen ve uygulayan bir algoritmanın kendi tarzını ortaya koyması ya da koyduğunun söylenmesi gerçekten sanat olarak adlandırılabilir mi?

Bir yapay zekanın gerçekten sanat yapabilmesi için, özerk, kendi mantığı olan, rasyonel olduğu kadar duygusal bir zihne ihtiyacı var. Şu ana kadar hiç bir yapay zeka geliştirici firma bu noktaya gelebildiğini açıklamamışken, bir robotun kendi yaratıcılığını kullanarak resim yaptığını iddia etmek bana komik geldi.

Bu seviyeye gelen bir yapay zekanın, kanvasa boya yapmak yerine biz zavallı insanları yok etmek için plan yapacağına inananlardanım.

Haberin Devamı

Bizden hızlı düşünüyor olabilirler, saniyede bilmem kaç milyon işlem yapıyor olabilirler, satrançta biz organiklerin en akıllısını yeniyor olabilirler, ama sanat?

Hadi karaladı bir şey, iki buçuk milyon liraya satın almak? Sanat koleksiyoncusu olacağım derken dolandırılmışsın kardeş, her kimsen...

Resmen printerdan çıkan resmi kakalamışlar sana, kusura bakma.*

Not: Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

Yazarın Tüm Yazıları