Canlı göreydim seni keşke

Hayattaki en büyük pişmanlıklarımdan birisidir, keşkelerimin başında gelir. Ucundan yetiştim, ilk dinlediğimde hayran oldum, her bir şarkısını ezberledim ama bir fırsat olmadı, canlı izleyemedim.

Haberin Devamı

*

 

Queen’den, Freddie Mercury’den bahsediyorum. 1970’de kurulmuş bir grup, bilmeyene anlatayım. Hard Rock, senfonik rock gibi sınıflandırılan şarkılar yaptılar. Yirmi küsur sene çaldılar, 300 milyonun üstünde plak sattılar. Dünya çapındaki stadyum konserleri tıklım tıklım doldu taştı. Gelmediler bizim memlekete, ben de çok tıfıldım daha, kalkıp gidemedim. Nereye gideceksin, para yok, pasaport yok, vizyon hiç yok.

 

*

 

Grubun kalbi, solisti, bir çok şarkısının söz yazarı Freddie Mercury çok özel bir insandı. Sahnedeki duruşu, müzikseverler tarafından bugün bile kabul gören dünyanın en güçlü erkek vokali olması durumu, Queen’i dönemin en önemli müzik gruplarından biri yapmıştı.

 

Haberin Devamı

Sanat ve grafik tasarımı okumuştu, hiç vokal eğitimi almamıştı. Zanzibar’dan İngiltere’ye göç etmiş bir ailenin çocuğuydu. Allah vergisi yeteneği, çok çalışması, müziğe olan aşkı, vizyonu, bitmeyen enerjisi ile müzik hayatının tamamında, hem kendinin hem de grubu Queen’in adını tüm müzik listelerinin en tepelerinde dolaştırmıştı.

 

1991 yılında öldüğünde, çok yakınımdan birini kaybetmiş gibi üzülmüştüm. İlk duyduğumda çok ağlamış, günlerce etkisinden kurtulamamıştım.

 

*

 

Şimdi, özel yaşamını ve müzik hayatını anlatan bir film, Bohemian Rhapsody vizyonda. Bu yıldızın hayatını anlatmak için, bu çok özel şarkının isminden daha iyisi seçilemezdi sanırım. Filmde Freddie Mercury’i canlandıran Rami Malek de muhteşem bir seçim olmuş ve ayrıca Malek rolüne çok ama çok iyi çalışmış. Bazı sahnelerde karşınızda canlı kanlı Freddie’i görüyor gibi oluyorsunuz. Acı acı gülümsedim, eski bir tanıdığı görür gibi hissettim.

 

Özellikle grubun 1985’te yer aldığı Live Aid konserinin filmde de yer alması çok cesaret isteyen bir çalışma bence. Grubun tarihinin en çok bilinen ve en çok izlenen bu konserini bir filmde canlandırmaya girişmek, iyi cesaret, bolca para, çok büyük emek istiyor. Zaten bu harcanan emek ve parayı görüyor, cesaretlerinden dolayı da tüm ekibi alkışlıyorsunuz.

 

*

 

Haberin Devamı

Bizde Müslüm Baba’nın hayatını anlatan Müslüm filmiyle aynı haftalarda vizyonda olması sebebiyle biraz geriden geliyor ancak, dünyada Bohemian Rhapsody kasıp kavuruyor. Bu senenin Oskar’larında zaten göreceksiniz, bir çok adaylığı olacak ve bir çoğunu da kazanacak bence.

 

*

 

Ölümünden yıllar sonra bile, atmış altı ayrı ülkede, yedi yüz bin müziksever arasında yapılan bir oylamada, ‘We are the champions’ şarkısı dünyanın ve tüm zamanların en favori şarkısı seçildi. Hala her dilden, her ülkeden futbolseverler bu şarkıyla statları inletmeye devam ediyorlar.

 

Gönlümün şampiyonuydu, öyle de kalacak.

 

*

 

Vaktinizi, bütçenizi ayarlayın ve bari bu filmi kaçırmayın. Bir efsanenin hayatına tanıklık edeceksiniz.

 

*

 

Haberin Devamı

Not: Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

Yazarın Tüm Yazıları