Geçmiş olsun! Global olmuşsun, yeni duydum

Dünyanın en ücra köşesindeki bir haberi ister istemez duyuyoruz.

Haberin Devamı

Tek bir kişinin, pijamayla evinden paylaştığı bir videoyu hemencecik izliyoruz. Her ölümden, her hastalıktan, her kazadan haberdarız. Dolayısıyla da sürekli endişeleniyoruz!


Bence bu hastalığın adı: Global olmak.


Küresel bir hastalık. Bütün dünyayı sarmış durumda. Sakın yanlış anlaşılma olmasın; Suriye’deki, Irak’taki insanlık dramlarından, Avrupa’daki Türkiye düşmanlığından, Amerika’daki başkanlık seçimlerinden haberdar olmasak ne güzel olurdu demiyorum. Sadece her şeyi bilmek ve bunlara hayıflanmaktan yorulduk, stres topuna döndük. Bu tespiti yapıyorum.


Küçücük evlerimizde, minicik maaşlarımızla, azıcık birikimlerimizle; kocaman oyuncuların, dünyayla futbol topu gibi oynamasını güncel, anında, hiç haber sektirmeden seyrediyoruz.


Hillary abla bazı eyaletlerde oyları yeniden saydırıyormuş, Güney Kore’de tarihinin en büyük sokak gösterileri varmış, Fransa’da merkez sağın adayı İslam karşıtı bi herif olmuş, Almanya’da pilotlar greve gitmiş, Rusya ile ABD arasında kritik gerilim olmuş, dünyanın dört bir yanında fakircikler yine aç kalmış, zavallı insancıklar yine ölmüş. Parayla para kazananlar dünya genelinde didişiyorlar diye dolar şu kadar olmuş, Euro dolar karşısında gerilemiş, Japon Yeni bilmemne seviyesinde...

 

Haberin Devamı

Sabah uyanır uyanmaz haber bombardımanına uğruyorsun. İçin sıkışıyor, gerim gerim geriliyorsun, mutsuzlaşıyorsun. Basitleşmek istiyorsun, umutsuzlaşıyorsun.

 
Peki ne yapacağız? Buna bir çözüm önerim yok. Artık bu iş böyle. Tası tarağı toplayıp, ücrada bir küçük çiftlikte iki küçük baş, bir kaç tavuk, kenarda bir iki sebze yetiştirmekle de çözülecek gibi değil. İnternete girmek isteyeceksin, ruhuna işlemiş çünkü. Televizyonu açacaksın, kan görmek isteyeceksin. Dünya zaten hiç olmadığı kadar kaynıyor. Fokurtuları izlemek isteyeceksin. Biz yeni bir insan ırkıyız. Homo Globalus! Her şeyi göreceğiz, her şeyi bileceğiz. Memleketteki dertlerimiz yetmiyor, her şeye global olarak hakim olacağız, global meselelere de kafa yoracağız.

Haberin Devamı

 
- Sence Avusturya seçimleri nasıl sonuçlanır? deyince bir arkadaşım,

- Hayırdır? Hısım, akraba mı var orada? dedim.

- Yo, önemli ama biliyorsun, dedi.

 
Biliyorum da önemli olduğunu, buna benzer ecnebi sohbetlerin günlük hayatımda her daim karşıma çıkmasından bitkin düştüm!

 
- Kuzey Kore bir nükleer deneme daha yapmış abi bugün, dedi taksici.

 
‘Arkadaş sana ne?’ diyecek gibi oldum.

 
- Hadi ya? Manyak abi herif, dedim.

- Başımıza bela olacak bu Kim Jong-İl midir nedir? dedi.

- O babasıydı, bunun adı Kim Jong-Un, dedim.

- Baba – oğul dünyanın sonunu getirecekler, uykularım kaçıyor, dedi!

 
‘Abim! Sen kendi derdine düşsene, gecenin kaçı olmuş bak ikimiz de çalışıyoruz. Eve ekmek götüreceğiz diye perişan olmuşuz. Sana ne Kore’den?’ demek istedim. Sustum.

Haberin Devamı

 
Geçen bizim ergen yeğenlerden biri, aynı ergenlikte bir arkadaşıyla ‘Kim Kardashian Kanye’yi hastanede kuş gibi besliyormuş’ haberlerine bakıp, konuyu tartışıyorlardı. Kanye tükenmişlik sendromu yaşıyormuş da, aferinmiş Kim’e de, yanından ayrılmıyormuş da... Tükendim, tükenmişlik sendromu yaşadım! Artık bunu da bilmek istemiyorum!

 

Politika, savaş, açlık, mutsuzluk haberleri yetmiyormuş gibi...

 

Bilmem kim dizi oyuncusu boşandığı eşiyle yeniden barışmış!

 

Pop yıldızı kendini eleştirenlere cevap vermiş!

 

Bizim çok iyi tanıdığımız şu çift, evlilik haberini nihayet müjdelemiş!

 

Ünlü şarkıcı resimleriyle sosyal medyayı sallamış!

 

Gayet meşhur oyuncudan olay yaratan paylaşım!

 

Haberin Devamı

Birbirini takip eden yüzlerce lokal – global magazin haberinden de sıkılıyorum, artık bazı şeyleri de bilmek istemiyorum!

 

Kimsenin ölmediği, hakların eşit dağıtıldığı, barış dolu bir dünya yetmez artık.

 

Bunlara ek olarak; herkesin daha az bildiği, isterse kendi halinde kalabildiği bir dünya dilerim sizlere!

 

Siz söylemeden söyleyeyim: Şu an bütün bunları size online bir gazeteden iletiyorum. Bu da çok manidar bir çelişki oldu. Ne yapayım, ben de sizlerden biriyim!

 

İmza: Homo Globalus Anlatanadam

 
Not: Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

 

Yazarın Tüm Yazıları