Çalışan ve işveren açısından yeni yılın asgari ücreti

Yeni yılın asgari ücreti dün açıklandı. Yüzde 21.56 oranında yapılan artışla 2021’de uygulanacak en az aylık net asgari ücret 2 bin 825 lira olarak belirlendi. Asgari ücretli çalışanların net maaşına net 501 lira zam yapılmış oldu.

Haberin Devamı

İşçi, işveren ve hükümetin temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dördüncü ve son toplantısından sonra asgari ücreti netleşti. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘günlük’ brüt asgari ücret 119.25 lira. Dolayısıyla ‘aylık’ brüt asgari ücret 3 bin 577 lira 50 kuruş. Yasal kesintilerin (vergiler ve sigorta primlerinin) brüt ücretten düşülmesinden sonra net asgari ücrete ulaşılıyor.

2021 yılında; asgari ücretli çalışanların brüt ücretlerinden ne kadar vergi ve sigorta primi kesileceği Tablo 1’den görülebilir.

AGİ ETKİSİ

Net ücret 2 bin 825 lira olarak belirtilse de; aslında net asgari ücret 2 bin 557 lira. Asgari geçim indiriminin (AGİ) bekar çalışan için 268 lira olarak ilavesi sonrasında net asgari ücret 2 bin 825 liraya çıkıyor. Evli ve çocukluların ücret bordrolarında AGİ etkisiyle en fazla 187 lira daha net ücret artışı görülecektir. Dolayısıyla asgari ücretli bir çalışanın ‘çalışmayan eş ve çocuklarından dolayı’ AGİ kaynaklı olarak net maaşı, 3 bin 13 lira 72 kuruşa kadar çıkabilecektir. Çalışmayan eşten ve çocuklardan dolayı AGİ kaynaklı ne kadar maaşın artabileceği Tablo 2’den görülebilir.

Haberin Devamı

İŞVERENE ETKİSİ

Asgari ücretin işveren için de önemi var tabii ki… İşveren bir yandan çalışanına net ücret ödemekle yükümlüyken, diğer yandan devlete karşı da yükümlülükleri var. Brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primlerini SGK’ya, damga ve gelir vergisini ise Maliye’ye ödemekle yükümlü. Yeni yılda her bir asgari ücretli çalışan için işverenin ne kadar maliyete (net ücret + sigorta primleri + vergiler) katlanacağı Tablo 1’in işveren bölümünden görülebilir.

Çalışan ve işveren açısından yeni yılın asgari ücreti

YÜKSEK ÜCRETLİLERİN 2021 BORDROSU

Asgari ücretlinin bordrosunda yer alan değerlerin çalışana ve işverene yansımasını ayrıntılarıyla yukarıda açıkladık. Asgari ücretin kesinleşmesiyle birlikte yüksek ücretlilerin bordrosunda da önemli değişiklikler yaşanacak. Yüksek ücretlilerin; net ücreti belirlenirken önemli kesinti kalemlerinden, SGK prim tutarının ne kadar olacağı da asgari ücretle birlikte belirlenmiş oldu. SGK primi işçi kesintisi brüt ücretin yüzde 14’ü oranında hesaplanıyor. Ancak bu kesinti tutarının aynı zamanda bir üst sınırı da var.

Haberin Devamı

Asgari ücretin 7.5 katını aşan tutarda brüt ücreti (26.831,25 TL) olan çalışanlardan, yeni yılda her ay aynı tutarda sigorta primi kesintisi yapılacak. 2020’de yüksek ücretlilerin maaşından 3.090,15 lira prim kesilirken, 2021’de artık (3.756,38 lira) SGK işçi primi kesilecek. İşsizlik sigortası primi işçi payı da, aynı şekilde her aynı tutarda hesaplanacak. Yüksek ücretlilerin brüt hak edişlerinden yüzde 1 oranında hesaplanan işsizlik sigortası primi 2020’de 220.73 lira olarak hesaplanırken yeni yılda artık 268.31 lira olarak hesaplanacak.

Yazarın Tüm Yazıları