Turizme kadın eli

TEZ aşamasında iken bölümünün İzmir’den Aydın’a taşınması sonucu kızıp üniversiteden ayrılan, bir turizm firmasında genel müdürlük yaptıktan sonra, 1997’de ortağıyla birlikte kendi acentesi İtaltur’u kuran Hande Arslanalp, zor bir mesleği, hala heyecanla ve amatör ruhla en küçük bir başarıdan bile büyük keyif alarak yapan bir kişilik.

Haberin Devamı

Yapı olarak fazla mükemmeliyetçi olduğundan aslında bir turizmci olarak kendini çok yıpratan biri. Ama gerçek başarının da detaylardaki farklılıklardan, güzelliklerden geldiğine ve hele hele hizmet sektöründe çok çalışmadan mümkün olmadığına inanıyor. Sonuç odaklı, hedefe kitlenen bir yapısı var. Zorluklar onu üzebiliyor ama asla yıldıramıyor. Sabah masasına oturduğunda işe en zor konudan başlıyor. Çünkü onun üstünü 1 saat bile örtmek diğer işlerini yapmasını engelliyor. Mesleği Hande Hanım için nefes alıp vermek gibi. “İşimden çok büyük zevk alıyorum. Bir markayı, bir stratejiyi sıfırdan var etmek ve o markanın altında yer alacak öğeleri oluşturmak çok zor, ama insanı güçlü kılan şeyler. Bu anlamda kendimi gerçekten güçlü hissediyorum ve işimi iyi bildiğime, düzgün yaptığıma inanıyorum. Mesleğe başlayalı 25 yıl oldu ama hala acenteden çıkan her ürünün en ince ayrıntısıyla tek tek ilgileniyorum. İtaltur’da son derece profesyonel bir yapı kurduk, ama ruhumuz hep amatör ve öyle kalacak” diyor. Yoğun iş temposuna rağmen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, İzmir Sağlık Turizmi Derneği ve Rotary’de çeşitli görevleri başarıyla yürüten Hande Arslanalp, gastronomiyle de yakından ilgili. Her aslan burcu kadını gibi o da çok verici, fedakar, cömert ve enerjisiyle etrafındakileri mutlu ediyor. “Severek yaşamak ve sevgiyi koşulsuz verebilmek hayattaki en büyük meydan okumadır” diye özetlediği hayat felsefesiyle de fark yaratan Hande Hanım, özel hayatının çok da bilinmeyenlerini Sıradışı’na anlattı.

Haberin Devamı

Turizme kadın eli

 

HAYAT FELSEFESİ
Hayatı geriye doğru anlayarak ancak ileriye doğru yaşamaya, bildiğimizi, olduğumuzu zannetmemizin en büyük düşmanımız olduğuna inanırım. Ve bir de severek yaşamanın ve sevgiyi koşulsuz verebilmenin hayattaki en büyük meydan okuma olduğuna inanırım.

 

Haberin Devamı

OTOMOBİL
Kendimi güvenli hissetmeliyim

* İlk arabam bordo Honda Civic’ti. Şimdi siyah Honda Accord kullanıyorum. Bir otomobilden beklentim yere yakın, ön görüşü geniş, atak, direksiyonunun kıvrak olması. Kendimi güvenli hissetmem yeterli. Yazları her gün Alaçatı-İzmir arasında mekik dokuduğum için biraz hızlı bir sürücüyüm!

Turizme kadın eli

BESLENME
Anne mutfağına inanırım

* En zor/kötü günümde bile kahvaltı yapmadan evden çıkmam. Klasik kahvaltı severim. Brunch’tan hoşlanmam. Kahvaltı etmeden aynı anda yemek yiyemem. Alaçatı’da güneşte yaptığım reçellerim olmadan kahvaltı etmem. Bir de peynir ve çay olmadan güne başlayamam. Toplantım yoksa ve ofiste isem öğlen yemeği için dışarı çıkmam. Sadece meyve, peynir ve grissini yerim. Eğer dışarıdaysam balık veya salata tercih ederim. Akşamları evde her gün ayrı bir menü olur. Günde 3-4 adet Türk kahvesi ve çay tüketirim. Bazen yanında ufak bir tatlı veya bitter çikolata olur. Ülkemiz müthiş mutfağa sahip. Gerçek bir gastronomi cenneti. Şimdi mesleki açıdan da ülkemizde gastronomi turizminin gelişmesi ve tanıtılması için yurt içi ve dışında çok çaba sarf ediyorum. Hatta bu yıl 8-10 Aralık’ta Travel Turkey Turizm Fuarı’nda düzenlenecek 2’nci Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nin proje sahibiyim. İtalyan, Fransız, Thai ve Japon mutfaklarının iyi örneklerini severim. Yemek pişirmeyi ve yedirmeyi çok severim ama herhalde en çok da pişirdiklerimin beğenilmesinden keyif alıyorum. Yemek konusunda çok cesurum. Yeni bir tarifi hiç korkmam kalabalık bir davette ilk kez denerim. Yemek pişirirken duyguların çok önemli olduğuna inanırım. Et yemeklerim, balığım, özellikle pilavlarım iyidir. Uluslararası mutfaklarda da fena sayılmam.

Haberin Devamı

Turizme kadın eli

MEKAN
İyi malzeme, lezzet, ambiyans

* Kullandığı malzemenin iyi, taze ve özellikli olduğuna önem veren, şık, temiz, ambiyansı güzel, yerel lezzetleri ön plana çıkaran işletmeleri tercih ederim. Salaş ama özel tatlar sunan bir mekanda da yemek yemekten aynı zevki duyarım. İstanbul’da Mikla, Maya, Yeni Lokanta ve Zuma; İzmir’de Deniz, Urla’da Sahil, Alaçatı’da Agrilia ve Kapha; Verona’da 12 Apostoli; Paris’te Bistrot Paul Bert, Maison Blanche ve Buvette; Ravello’da Villa Maria; NewYork’ta Bond Str. ve Indochine; Rio De Janerio’da Gero Rio ve Roberta Sudbrack; Barcelona’da Passadis Del Pepp; Madrid’de Zalacain sevdiğim mekanlar arasında.

 

SPOR
Kardiyo yapıyor ve
ağırlık çalışıyorum

Haberin Devamı

* Haftada 3-4 gün kardiyo yapıyorum. 3 aydır da haftada 3 gün ağırlık çalışıyorum. Yazın bol bol yüzerim. Evde herkes Galatasaraylı olmasına rağmen kendimi bildiğimden beri Fenerbahçeliyim. Çarşı’dan dolayı da Beşiktaş’a sempati duyarım.

Turizme kadın eli

TATİL
Sıradanlıktan uzaklaşıyorum

* Turizmci olduğum ve işim dolayısıyla çok seyahat ettiğim için hep tatildeymişim duygusu var. Ama ‘tatil kafası’ dedikleri bir akılla ve rahatlıkla çok az tatil yapıyorum. Mesleki açıdan araştırma amaçlı ve davetli olarak da çok seyahat ediyorum. Ancak ilk gittiğim bir destinasyon ise öğrenmek için yine tatil durumunda olmuyor, kısa zamanda çok iş yapmaya çalışıyorum. En yakın dostlarımla yaptığım özel yolculuklarda bile organizasyonu ben üstlendiğim için her an sorumluluk duygusuyla yaşıyorum. Özetle, çok sık yolculuk yapıyorum ama gerçek tatilim az. Tatil benim için bulunmaktan hoşlanacağım yerlerde sevdiklerimle birlikte farklı lezzetler, kültürler, insanlar keşfederek yenilenmek ve sıradanlıktan uzaklaşmak demek.

Haberin Devamı



HOBİ
Porselen çan biriktiriyorum

* Bir dönem Tüzüm Kızılcan Atölyesi’nde seramik çalıştım. Hayatımın en güzel zamanlarından biri olarak hatırlıyorum. Film izlemekten, müzik dinlemekten, yazın reçel yapmaktan, mutfakta bir şeyler pişirmekten hoşlanırım. Sabah bantta yürürken kitap okurum. Gerçek hayat, biyografi, tarih ve sanat tarihi okumaktan keyif alırım. Tekno hariç her tür müziği dinlerim. Eğer ona koleksiyon denirse porselen çan biriktiriyorum.

 

KARİYER
Bölüm taşınmasa akademisyendim

* Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği mezunuyum. Önce kendi bölümümde yüksek lisansa başladım. Ancak tez aşamasında bölümün Aydın’a taşınması sonucu kızıp üniversiteden ayrıldım. Bölüm kapanmasaydı orada kalıp bambaşka bir kariyerim olacaktı. Okulu takiben bir turizm acentesinde genel müdürlük yaptıktan sonra 1997’de ortağımla birlikte kendi acentemiz İtaltur’u kurduk. O günden beri genel müdürlüğünü yürütüyorum. TÜRSAB Merkez’de 2007’den bu yıla kadar IATA Komitesi’nde, 2013–2105 döneminde yönetim kurulunda görev yaptım. Aralık 2015’ten beri de Başkan Danışmanlığı ve Gastronomi Turizmi Komite Başkanlığı’nı yürütüyorum. Ayrıca, İzmir Kongre Ve Ziyaretçi Bürosu’nda uzun yıllar yönetim kurulu üyeliğinde bulundum. 5 senedir de başkan yardımcılığı görevini yürütüyorum. Bunun yanı sıra İzmir Sağlık Turizmi Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliğim var. Uluslararası Rotary 2440’ıncı Bölge’de Gündoğdu Rotary Kulübü Kurucu Genel Sekreteri, Başkanı, Guvernör Yardımcılığı görevlerinde de bulundum.

 

GÜNE BAŞLANGIÇ
Enerjik ve mutlu kalkarım

* Gece 24.00-01.00 arası yatar, 07.30’da (bazen daha erken) uyanırım. Evim işime yürüme mesafesinde olduğundan 09.00–09.15 arası çıkarım. Aradaki sürede yürüyüş bandında yürür, o sırada kitap okur, ardından gazetelere göz atar, kahvaltı yapar, hazırlanırım. Sabah insanıyım. Son derece enerjik ve mutlu uyanırım.

 

MODA
Hafta içi klasik
hafta sonu sporum

* Modayı yakından takip ederim. Kendi zevkime, stilime uygun giysilerden edinmeye çalışırım. Hafta arası işim gereği toplantılara uygun kıyafetler, hafta sonu ise kot, tişört, gömlek tercih ederim. Ancak yazları çok da elbise giyerim. Yaz-kış lacivert, siyah ve beyaz; yazın yeşil, nar çiçeği ve kırmızı severim.

Turizme kadın eli

TEKNOLOJİ
İyi geçinmezseniz
geri, atıl kalırsınız

* Teknolojiyle son derece iyi bir ilişkim var. Onun sayesinde her yerde her işimi halledebiliyorum. Turizm kadar hızlı olmanız gereken bir sektörde teknoloji ile iyi geçinmezseniz, geri ve atıl kalırsınız. Sosyal medyada Facebook ve Instagram’dayım. Facebook’ta daha çok izleyici ve mesleki paylaşımları olan biriyim. Sosyal medyanın gücüne mesleki açıdan çok inanıyorum. Bir yorum, bir bilgi, bir resimle inanılmaz bir kitleye ulaşıyorsunuz.

 

SEVİMLİ DOSTLAR
Sanırım zaman ayıramam

* Bugüne kadar hiç evcil hayvan beslemedim. Bundan sonra da yapamam herhalde! Tam anlamıyla zaman ayırabileceğimi düşünmüyorum.

 

ASTROLOJİ
Çok verici, fedakar
cömert ve enerjiğim

* Aslan burcuyum. Özellikle takip etmem. Dünyadaki kaç milyon kişinin aynı özelliklere sahip olması komik gibi görünse de bazı özelliklerin uyduğunu hayretle görüyorum. Şimdi bir de yükselen burç çıktı. Herkes iyi olan özellikleri uygun bulur, ‘Diğerleri bana uymuyor’ der. Ancak aslan burcunun etrafında yaşayan insanlar şanslı. Çünkü bu burcun insanları için, “Çok verici, fedakar, cömert ve enerjileri ile etrafındakileri mutlu eden insanlar” derler. İşte buna inanırım.

 

KİMDİR?
Adı ve soyadı: Hande Arslanalp
Doğum yeri: İzmir
Eğitimi: Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği
İşi: İtaltur Genel Müdürü
Burcu: Aslan
Medeni durumu: Salim Arslanalp’la evli. Mert, Aslıgül ve Sena (gelinim) olmak üzere 3 çocuk annesiyim.

Yazarın Tüm Yazıları