‘Sofra’sında herkese yer var

HER yıl Michelin Guide tarafından tavsiye edilen dünyanın ilk ve tek Türk lokantası seçilen İngiltere’deki ‘Sofra’ ve ‘Özer’ restoranlarının sahibi Hüseyin Özer, bu köşenin adı gibi ‘sıradışı’ bir kişilik. Kendisini ‘saf köylü çocuğu’ olarak tanımlayan Özer, Tokat Reşadiye’ye bağlı şirin bir köyde doğdu.

Haberin Devamı

Anne-babası o küçük bir çocukken ayrıldı. Babası tarafından evlatlıktan reddedildiğinde henüz 7 yaşındaydı. Bir süre yaşlı dedesinin yanında kaldı. Dünya malına gönül bağlayan abisi onu zehirledi. İstenmeyen çocuk oldu ve feleğin tokatını o yaşta yedi. Her çocuk gibi onun da hayalleri vardı. Okumak istiyordu. Yazı yazmayı taşa ve duvara kara değnekle yazarak öğrendi. Uzun bir süre keçi çobanlığı yaptı. Annesi onu tabanca parası kazanıp babasını vurmak için Ankara’ya gönderdi. O küçüktü ama Ankara büyük bir şehirdi. Ve orada kendisini neyin beklediğini kestiremiyordu. Parası ve kalacak yeri de yoktu. Otobüs bileti için 20 lira borç almıştı. Bir süre Sıhhiye’deki bir umumi tuvalette yatıp kalktı. Tokat’ta istenmeyen, Ankara’da ise sokak çocuğu olmuştu. Ulus Meydanı’nda çakmaklara benzin doldurarak para kazandı ve 20 TL olan borcunu 40 lira olarak geri ödedi. Daha sonra bir meyhanede çalışmaya başladı. Yatmak için de bir kömürlük kiraladı. Annesinin öfkeyle aldığı o karar hayatını değiştirmişti, her şey yolunda gidiyordu. Ancak içindeki okuma sevgisi engel tanımıyordu.

Haberin Devamı

‘Sofra’sında herkese yer var

Herkes ‘büyük adam’ olmak isterken, o ‘iyi bir adam’ olmayı kafasına koymuştu. Kitaplar alıp okumaya başladı. Okumayı sökünce İngilizce öğrenmeye karar verdi. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e kendisini okutması için iki kez mektup yazdı ama cevap alamadı. Ankara’da hayata tutunmayı ve mücadele etmeyi öğrendikten sonra İstanbul’a gitmeye karar verdi. Burada bir İngilizce hocasından özel ders aldı. Zaman su gibi akıp giderken askerlik çağı geldi çattı. Vatani görevini tamamladıktan sonra İngiltere’ye gitmeye karar verdi. Bu kez uçak bileti alacak parası yoktu. Günlerce süren otobüs yolculuğunun sonunda Londra’ya ulaşabildi. İlk işi bir İngilizce kursuna yazılmak oldu. Aynı zamanda bir dönercide çalışmaya başladı. Yıllar sonra, çalıştığı bu dükkanı satın aldı. Dönerci dükkanını lüks bir restorana dönüştürdü. Sağlıklı ve lezzetli yemekler yapmak için diyet hocaları tuttu. Yaklaşık 30 yıl iş yapmayan ve sürekli kapanan dükkanın kapısında uzun müşteri kuyrukları oluştu.

Haberin Devamı

‘Sofra’sında herkese yer var

Buradan yola çıkarak farklı Türk yemekleri geliştirdi. Devlet adamları rahat ve güvenli bir şekilde yemek yiyebilsinler diye dükkanının camlarını kurşun geçirmez yaptı. Yıllardır restoranlarında müşterilerine Türkiye’yi tanıtan broşürler dağıtıyor. Dünyaya, Türk yemeklerini ve Türk misafirperverliğini tanıtıyor. Aynı zamanda giyim, kuşam, yemek yeme, insan ilişkileri, sağlıklı yaşam, diyet, kendine iyi bakma, güzel konuşma, vücut dili, organizasyon yapma, dengeli beslenme, hijyen, strateji, eleman yetiştirme, ‘Lokanta nasıl dolu tutulur, kapıda nasıl kuyruk olur?’u anlatıyor. Yüzde 100 dürüst olmanın getirilerini, kendini ve insanları ayrım yapmadan sevmeyi, komple bir yönetici olmanın yollarını, tüm bunların başında ve sonunda da mutluluğu öğretiyor. “Hangi din, dil, ırk, renkten olursan ol; kim olursan ol gel” diyor.

 

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ
İnsanlığa faydalı olmak. Bizim insanımız parayla beraber, insanla değil. İnsanlar para olunca her şey halloluyor sanıyorlar. Parayla alınacak şeylerin ölçüsü belli. Para değerli bir şey değil. İnsan değerli. Ben parasız yaşadığım için biliyorum bunu... Ekmekle doyulur, sevgiyle beslenir.

 

OTOMOBİL
Verilen emeğe dikkat ederim

* İlk arabam 1981 model mavi renkli Rolls-Royce Silver Shadow’du. Şimdi 2012 siyah Ferrari Spider 360 kullanıyorum. Bir otomobilde öncelikle emeğe dikkat ederim. Ne kadar emek verildiyse o kadar takdir ederim. Ferrari’yi icat edenin hikayesini biliyorum, onun için aldım. Trafikte kurallara uyan, dikkatli bir sürücüyüm.

Haberin Devamı

 ‘Sofra’sında herkese yer var

BESLENME
Her şeyden azar azar yerim

* Kahvaltı yapmadan evden çıkmam. Yaptığım spora göre özel kahvaltı yaparım. O gün ihtiyacım ne ise onu yerim. Protein, C vitamini ve kalsiyum almaya özen gösteririm. Genellikle tereyağı ve zeytinyağı karışımında pişmiş yumurta yerim. Greyfurt, havuç, limon ve nar karışımı ile hazırlanmış taze meyve suyu içerim. Biraz peynir ve zeytin tüketirim. Gününe göre adaçayı, kahve, Türk çayı içerim. Ekmek yemem. (Ama bazen dayanamam.) Öğlen yemek yemem, akşam da sofraya erken otururum. Sadece yoğurt ve elma atıştırırım. Yemeklerimi kendi restoranımda yerim. Evimde hep kuru yemiş, tropikal meyve ve yoğurt bulunur. Yoğurdumu ve kefirimi kendim yaparım. Her şeyden azar azar yerim. Kendime göre yemek yaparım, misafirlerimize de yediğim diyet ve sağlığa uygun organik lezzetler sunarım. Dünya mutfaklarında favorim Thai. Fransız ve İtalyan yemeklerini ise sevmem. Mutfakla aram doğal olarak mükemmel. Hep yenilik peşindeyim.

 

Haberin Devamı

MEKAN
Dekora değil yemeğe giderim

* Genelde dekora değil, yemeğe giderim. Sağlıklı, temiz, kazık atmayan, gürültüsüz, konuşulanın duyulduğu restoranları tercih ederim. İstanbul’da Karışma Sen, Ankara’da Trilye balık lokantaları favorim.

 

SPOR
Her gün 1 saat ayırırım

* Sporsuz günüm yok. Evde aletlerimle en az 1 saat çalışırım. Ayrıca, St James Park ve Green Park’ta 1 saat yürüm. Asla takım tutmam.



TATİL
Benim işim zaten tatil gibi

* Tatile gitmeyi sevmem. Benim işim zaten tatil gibi. Yazları Çeşme’ye arkadaşlarımı görmeye gelirim. Zaman zaman da kışın kayak merkezlerine giderim. Tatil bana dinlenmeyi ifade etmiyor. Sadece işten uzaklaşıp insanlarla daha rahat iletişim kurabilmem için vesile oluyor. Tatilde dinlenmiyorum. Boş durunca canım sıkılıyor.

‘Sofra’sında herkese yer var


HOBİ
Kayak, at, tenis ve
polo vazgeçilmezlerim

* En büyük hobilerim kayak yapmak, ata binmek, tenis ve polo oynamak. Daha çok eğitici, öğretici kitaplar olurum. Roman sevmem. İlgimi çekmeyen kitabı da birkaç sayfadan sonra bırakırım. Benim de tüm dünyada satılan ‘Sofra Cook Book’ adlı İngilizce yemek kitabım var. Klasik müzik dinlemeyi severim. Bir enstrüman çalmayı çok istedim ancak öyle bir şansım olmadı. Küçükken müzik okulunun önünden geçerken ağladığım çok olmuştur. Tiyatro, opera, klasik müzik konserleri ve bale gösterilerini de kaçırmam.

 

KARİYER
Çok tuvalet temizledim

* İlkokula dahi gitmedim. Bugüne kadar tuvalet temizledim, garsonluk ve aşçılık yaptım. Çocukken aklımda hep ‘Büyük Adam’ diye bir şey vardı. O neydi bilmiyorum ama onu olmak istiyordum. Onun için de çok okumak istedim. Zamanında Süleyman Demirel’e bile mektup yazdım ama olmadı. İlk paramı çakmaklara benzin doldurarak kazandım. Hiç unutmam 75 kuruş tutuyordu. Bu parayla yanında çeyrek ekmek bir kase işkembe çorbası içebildim. Hiç yarım ekmek yiyemedim. Özer Akademi’de yüzlerce insan yetiştirdim. İngiltere’nin saygın üniversitelerinden Middlesex’le iş temelli eğitim programı başlattım.

 

GÜNE BAŞLANGIÇ
Radyodan piyes dinlerim

* Gece 24.00’te uyurum. Ama sabaha karşı 04.00 gibi kalkar, sonra yine yatarım. Sabahları da erken kalkarım. Uykumu alıp sağlıklı olmaya çalışırım. İşimin duruma bağlı olarak bazen evden erken, bazen de öğlene doğru çıkarım. Aradaki sürede kitap okurum, yazılarımı yazarım. Ayrıca, tüm İngiliz gazetelerine bakarım ve BBC Radyo 4’teki piyesleri dinlerim.

 

MODA
30 yıldır tarzım aynı

* Modayı takip etmem. 30 yıldır sadece Japon markası Issey Miyake giyerim. Sade, yakasız gömlek ve yakasız ceketten hoşlanırım.

 

TEKNOLOJİ
Fikirlerimi paylaşırım

* Cep telefonu dışında hiçbir şey kullanmam. Sosyal medyada aktifim. Facebook’ta da, Twitter’da da, Instagram’da da varım. Zaman bulursam fikirlerimi ve katıldığım etkinlikleri paylaşırım.

‘Sofra’sında herkese yer var


SEVİMLİ DOSTLAR
Yine bir at alabilirim

* Hayvanları çok severim ama beslemek için zamanım yok. Bir zamanlar atım vardı, ileride tekrar alabilirim.

 

ASTROLOJİ
Tam bir balık erkeğiyim

* Balık burcuyum. Takip etmem. Şairane ruhlu, duyarlı, şefkatli, romantik, güvenilir, düzenli, sabırlı, kararlı, tutkulu ve sempatik oldukları söylenir. Hepsi bana da uyuyor.

 

KİMDİR?
Adı ve soyadı: Hüseyin Özer
Doğum yeri ve yılı: Tokat Reşadiye, Nüfusta 30 Ağustos 1949 yazıyor ancak gerçek tarih 28 Şubat 1953
İşi: Sofra Restaurantları’nın kurucusu
Burcu: Balık
Medeni durumu: Bekarım. Arzu Ozer Gürün adında bir kızı var.

Yazarın Tüm Yazıları