Sanata farklı pencere açıyor

Haberin Devamı

“BİLDİĞİN değil, sevdiğin işi yap” derler. Bugün sizlere bu sözün hakkını vermiş bir ismi tanıştıracağım. Adı, Güniz Can. İzmir’in duayen sanayicilerinden Melih Gürsoy’un kızı. İyi bir eğitim aldıktan sonra aile şirketlerinde dış ticaret yöneticisi olarak yıllarca çalışmış. En büyük hobisi sanatla da bağlarını hiç koparmamış. Ailede de sanata karşı bir ilgi olduğundan sanat faaliyetlerini hep yakından takip etmiş. Ama en büyük hayali kültür ve sanatla ilgili bir iş yapmakmış. Onu da Alsancak Limanı’nın karşısında ‘Kedi Kültür Sanat’ ismini verdiği merkezle hayata geçirmiş. Şimdi sevdiği işi yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Dünyaca ünlü yerli ve yabancı sanatçılar burada eserlerini sergiliyor, İzmir sanat hayatına farklı bir pencere açıyor. Uzakdoğu mutfağını seviyor. Yüzmekten çok hoşlanıyor. 1 haftadan uzun tatillerden sıkılıyor. Güniz Can, şimdilerde Kedi Sanat’ı kültür yönetimi mastırı yapan kızı Deniz’le birlikte yönetiyor.

Haberin Devamı

Sanata farklı pencere açıyor

OTOMOBİL

Hız yapmam, yavaş da kullanmam

* İlk arabam ikinci el beyaz renkli 1975 model bir WW Passat’tı. Şimdi yine WW ama bu sefer 2008 model bir Jetta ve rengi füme. Bir otomobilden beklentim içinde kendimi emniyette hissetmek. Bu nedenle Alman arabalarını seviyorum. Sağlam ve güçlüler... Trafikte dikkatliyimdir, hız yapmam ama yavaş kullanmayı da sevmem.

BESLENME

Sanata farklı pencere açıyor

Çay, peynir, zeytinsiz yapamam

* Kahvaltı kahvaltı yapmadan evden çıkmam. Çay, beyaz peynir ve zeytin mutlaka olmalı. Ayrıca; yazın domates ve salatalık, bazen karpuz, kışın da reçel veya bal yerim. Hafta sonları rafadan yumurta da tüketirim. Öğlenleri genelde dışarıda ev yemekleri yapan bir yerde sebze tercih ederim. Akşamları evdeysem ızgara et veya tavuk, salata ve sebze, üzerine de meyve yerim. Dışarıda yediğim zamanlarda ve hafta sonları balık ve deniz mahsulleri olsun isterim. Ara öğün olarak 11.00 gibi kahve ile 1-2 kurabiye, akşam üzeri de çayla kek atıştırırım. Uzakdoğu lezzetlerini, özellikle Tai ve Kore mutfağını, Japonların tempuralarını severim. Yemek yapmaktan keyif alırım. Kedi Sanat’taki kokteyllerdeki ikramları genellikle ben hazırlarım. Özellikle atıştırmalıklarım, böreklerim ve kurabiyelerim övgü alır.

MEKAN

Hijyen, lezzet, hızlı servis

Haberin Devamı

* İzmir’de Balık Pişiricisi Veli Usta, Midpoint, Sushico; Çeşme’de Cevat’ın Yeri, İmren Restoran, Tuval; İstanbul’da Dragon Restoran, PeraTai severek gittiğim lezzet durakları. Bir mekanda öncelikle hijyen, lezzet, disiplinli ve hızlı servis ararım.

SPOR

200 metrede derecem mevcut

* Yürümeyi ve yüzmeyi seviyorum. Lisedeyken 200 metre yarışında derece almıştım. Göztepe’yi tutuyorum. Gençken tenis oynamıştım. Daha geliştirmek isterdim.

TATİL

1 haftadan uzunu sıkar

* Bayramları saymazsak yazın 15 gün tatil yaparım. Ama o zaman da evden çalışırım. 1 haftadan uzun tatil beni sıkar. Genelde hafta sonu 2 günlük tatil bana yeter. Türkiye’nin hemen hemen bütün şehirlerine gittim. Sadece Kars ve Mardin’i görmedim. Oralara gitmek isterim. Yurt dışında önceliğim sanatsal olarak gelişmiş ülkeler. Viyana, Berlin, Milano, Paris ve Londra gitmeyi en sevdiğim şehirler. Yazın tatil benim için genelde dinlenmek, denize girmek, kitap okumak ve kafa dinlemek demek. Eğer gezip dolaşmaya uygun bir iklim varsa, tarihi yerleri, galerileri, müzeleri gezmek hoşuma gider. Yurt dışında opera, bale, klasik müzik konserlerini kaçırmam.

HOBİ

Tablo koleksiyonum var

Haberin Devamı

* Kitap okumak, yürüyüş yapmak, seyahat etmek, müze ve galerileri gezmek, sinema ve televizyonda film seyretmek, yemek yapmak en sevdiğim hobilerim. Norveç, Alman, Japon, Rus ve Güney Amerikalı yazarların eserlerini okumaktan zevk alırım. Agatha Christie tutkunuyum ama okumadığım kitabı kalmadı. Kedi Sanat’ın bir kısmı kütüphane. Kız kardeşim Müge Gürsoy Sökmen, Metis Yayınevi’nin sahibi olduğu için satışı gerçekleştirdiğimiz ve 15 günde bir buluşup kitaplar hakkında konuştuğumuz bir kulübümüz var. Edebiyat konusunda biraz titiz ve eleştirel yaklaşımım var. “Best seller” listelerinde yer alan kitapları genelde okumam, zaman israfı olduklarını düşünürüm. Okul sıralarında gitar çalmıştım ama yıllar var elime almadım. İyi bir dinleyiciyim. Klasik müzik dinlemeyi de severim. Değerli ressamların eserlerinden edinmeye gayret ederim. Bedri Rahmi, Adnan Turani, Aysel Çırpanlı, Süleyman Saim, Mustafa Ata gibi Türk sanatçılarının resimlerini edinme şansım oldu. Genç sanatçıları da toplamaya gayret ediyorum. Batuhan Yüce çok beğendiğim bir sanatçı. Ayrıca yabancı sanatçıların eserlerini de edinmeye çalışırım. Şu sıralar sergisini açtığımız Joze Ciuha da bunlardan biri. Miro’yu, Cezanne’ı, Monet’i ve Kandinsky’i de çok severim. Belki zaman içinde onların bir eserini de almak nasip olur.

KARİYER

Tiyatrocu olmak isterdim

Haberin Devamı

* Hakimiyet-i Milliye İlkokulu, İzmir Amerikan Kız Koleji ve Ege Üniversitesi İktisadi Ticari Bilimler Fakültesi’ni bitirdim. Yıllarca kendi ticaret firmamız olan Olgu Teknik’te çalıştım. Üniversiteye giderken bir taraftan kendi ticaret şirketimi kurdum, bir akrabamla ihracat ve ithalat yaptım. Üniversite üçüncü sınıfta evlenince iş hayatına ara verdim. Sonra 1 yıl kadar part-time İngilizce öğretmenliği yaptım. Kızım doğup tam gün okula gitmeye başladıktan sonra aile işine dönüp eşimle çalışmaya başladım. İthalat şirketimizde yurt dışı ilişkilerini yürüttüm. 2006’da da eşimle Kedi Kültür Sanat Merkezi’ni kurduk. O zamandan beri burada yöneticilik yapıyorum. Çocukken tiyatrocu olmak isterdim. İçimde kalan bir rüyadır. İlk paramı ilkokulda mahallede kitap satarak kazanmıştım.

MODA

En çok pantolon giyerim

Haberin Devamı

* Giydiklerimin yaşam tarzıma uymasına ve bana yakışmasına dikkat ederim. Gündüzleri spor giyinmeyi severim. En çok pantolon giyerim. Davetlerde, kokteyllerde abiye kıyafetleri de severim. Canlı renklerden de, pastel renklerden de hoşlanırım. Kırmızı en sevdiğim renktir. Abiyede ise siyahı tercih ederim. Çok zor beğenirim ve mecbur olmadıkça alışveriş yapmam. Bir aldığımı yıllarca giyerim.

TEKNOLOJİ

Uyum sağlamaya çalışıyorum

* Teknolojiyi yakından takip edemiyorum ama yine de işim gereği uyum sağlamaya çalışıyorum. Facebook’ta aktifim, Twitter’da yokum.

SEVİMLİ DOSTLAR

Sanata farklı pencere açıyor

Galerinin ismine yansıdı

* Kızım uzun zamandır köpek edinmek istiyordu. Şimdi ‘Coffe’ isimli bir beagle’ı var. Onun haricinde kedileri hep sevmişimdir. Ancak evde bakmamın hem onlara, hem bana haksızlık olacağını düşündüğüm için uzaktan seviyorum. Bu sevgi galerimizin ismine de yansıdı. Onların özgür ruhunu ve atikliğini almışızdır diye umuyorum.

ASTROLOJİ

Dışa dönük ve hareketliyim

* İkizler burcuyum. Dışa dönük, sosyal ve hareketli bir yapım var. Yenilikleri ve devamlı değişik şeylerle uğraşmayı severim. Aynı anda birkaç işi birden yaparım. Bununla beraber yakınlarım iki ayrı kişiyi de içimde sakladığımı söylerler. Bazen karamsar, içe kapalı olurum, çok farklı bir kişiliğe bürünürüm.

KİMDİR?

Sanata farklı pencere açıyor

Adı ve soyadı: Güniz Can
Doğum yeri ve yılı: Ankara 1955
Eğitimi: Ege Üniversitesi İktisadi Ticari Bilimler Fakültesi
İşi: Kedi Kültür ve Sanat Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisi
Medeni durumu: Cengiz Can’la evli, Deniz Can isminde bir kızı var

(kedi5 fotosu için)
Cengiz Can, Müge Gürsoy Sökmen, Güniz Can, Melih Gürsoy, Deniz Can

Yazarın Tüm Yazıları