Onu tanımak büyük kazanç

Beyefendi kişiliği ve mütevazı yaşam tarzıyla İzmir iş dünyasının yakından tanıdığı Akın Kazançoğlu, başarılı iş yaşamının yanı sıra ömrünü sivil topluma adamış bir cemiyet insanı.

Haberin Devamı

1946’da İzmir’de doğan inşaat yüksek mühendisi Kazançoğlu, 1970’den bu yana inşaat sektöründe birçok başarılı projeye imza attı. Yarım asıra yaklaşan meslek hayatında çok sayıda konut, iş merkezi, otel, sitenin proje ve uygulamalarını gerçekleştiren Akın Kazançoğlu, kentin ilk toplu konut projelerinden An Sitesi’ni yapmanın gururunu da taşıyor. Uzun yıllar başta İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği olmak üzere sayısız STK’da kurucu üyelik ve başkanlık görevlerinde bulunan Kazançoğlu, küçük oğlu Yağız Kaan’ın iş yoğunluğunu üzerinden almasıyla birlikte, kurucu başkanlığını yürüttüğü Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği’nde (BATÜDER) topluma hizmet etmeye devam ediyor. “İTO’nun Beyefendi Ağabeyi” olarak İzmirlilerin sevgisini kazanan Akın Kazançoğlu, işadamlığının yanı sıra çeşitli konularda makaleler kaleme alan, dünyanın birçok yerinde panel ve sempozyumlarda sunumlar yapan çok yönlü bir kişi. Aynı zamanda açık sözlü, doğru bildiğini söylemekten geri adım atmayan, tutarlı, karşılıksız hizmete inanan, sakin, bilge, İzmir ve Türkiye aşığı, ne kadar yoğun olursa olsun eşi, oğulları, gelini ve torunu ile hayatın tadını çıkarmaktan da geri kalmıyor. Keyifle okumanız dileğiyle iyi hafta sonları...

Haberin Devamı

 Onu tanımak büyük kazanç

HAYAT FELSEFESİ
Dünyanın merkezine insanı ve dürüstlüğü koyan, çevreci yaklaşımlarla karşılıksız hizmet eden ve bu yolda ilerleyen, eğitici, öğretici, sosyal yönü ve kentlilik bilinci gelişmiş üretken ve mütevazı bir insan olmak.

 

OTOMOBİL
Sağlam, estetik ve
fonksiyonel olmalı

* İlk arabam krem rengi bir Anadol Station’du. 1974’te daire takası olarak almıştım. Çok cefakâr bir otomobildi. Tam bir inşaatçı arabasıydı. Şimdi 2016 model siyah Audi’m var. Direksiyonu 20 yıldır benimle birlikte olan şoförüme emanet. Mühendislikte güzel bir söz vardır: Sağlam, estetik ve fonksiyonel olacak. Araç alırken bu üç bileşenin varlığına bakarım. Trafikte disiplinliyim. Kurallara uyarım. Limitleri aşmam.

 

Haberin Devamı

BESLENME
Yemek kadar sunumu da önemli

* Kahvaltısız evden çıkmam. Genelde eşim hazırlasa da ben de yardımcı olmaya çalışırım. Peynir, zeytin, tereyağı, reçel, bal, yumurta ve çay olsun isterim. Öğlenleri çoğu zaman dışarıda yerim. Yoğun iş günlerinde ise ofiste hafif şeyler atıştırırım. Akşamları daha hafif şeyler tüketmeye dikkat ederim. Zevkle hazırlanmış, iyi servis edilmiş her şeyi yerim. Ancak yemek kadar onun takdimi de önemli. Bu konuda çok şanslıyım. Eşim bu konuda çok başarılı. Mutfakta fazla marifetli sayılmam. Uzakdoğu usülü omletim beğenilir.

 Onu tanımak büyük kazanç

MEKAN
Her ülkenin kendine has
lezzetini arar, bulurum

* Gittiğim her ülkenin kendine has lezzetlerini denemeyi seviyorum. Örneğin; Makedonya’nın Tafça grafça yemeğini (güveçte kuru fasulye), Kosova’nın köftesini severim. Paris’te Leon’un midyesini, Tayland’da deniz mahsullerini, Pekin’de ördeği, Kenya’da timsah eti tercih ederim. Bir işletmede öncelikle hijyen, lezzet ve sunum ararım.

 

Haberin Devamı

SPOR
Çok uzun yıllar futbol
oynadım, atletizm yaptım

* Kolej ve üniversite yıllarında futbol oynadım, atletizm yaptım. 15-25 yaş aralığında iyi ve başarılı amatör bir sporcuydum. Ama artık maalesef yapamıyorum. Fanatik bir İzmirliyim. Bu kentin takımlarının hepsini seviyorum, elimden geldiğince destek de oluyorum. Süper Lig’te olmayışlarına ise üzülüyorum. Çocukluğumdan beri Beşiktaş’a sempatim var.

Onu tanımak büyük kazanç


TATİL
Yaklaşık 60 ülkeyi dolaştım

* Seyahat etmeye severim. Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika’da yaklaşık 60 ülke gezdim. Çin ve Orta Afrika daha fazla ilgimi çekti. Ayrıca Balkan ülkelerini de çok seviyorum. Yazları Çeşme’deyim. Tatil benim için sakinlik ve huzur demek. Çok gürültülü yerlerden hoşlanmıyorum. Yeni kültürler, yeni insanlar tanımayı ve değişik tatları denemeyi seviyorum.

 

Haberin Devamı

HOBİ
Çalışmak, çalışmak, çalışmak

* En büyük hobim çalışmak. Okumayı da çok severim. Daha çok gelecek bilimcilerin kitaplarını tercih ederim. Ufkumu açıyor. Türk Sanat Müziği ve Batı müziği dinlemekten hoşlanırım. Geçmişte pul ve taş koleksiyonum vardı ama çok gerilerde kaldı.

 

KARİYER
Baba mesleğinde karar kıldım

* Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunuyum. İlk günden bugüne kadar kendi işimin patronu oldum. Halen AN Mimarlık-Mühendislik Grubu, İşbirliği Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ve AKKO Yapı Sanayi’nin yönetim kurulu başkanlığını sürdürüyorum. İzmir Ticaret Odası’nda 26 yıldır meclis üyesiyim. Bunun 16 yılında yönetim kurulu başkan vekilliği yaptım. Aynı zamanda Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı’yım. Ayrıca, İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı, Ege Kültür Vakfı, Bilçağ Bilgi Platformu, Kent Konseyi ve İzmir Yerel Gündem 21 Kurucu Yürütme Kurulu, ESTOB Ege Sivil Toplum Birliği Yüksek İstişare Kurulu, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri (HABİTAT) üyesiyim. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin kurucularındanım. Lions’ta başkanlık, bölge başkanlığı ve kesim başkanlığı görevlerinde bulundum. Türkiye Kentleşme Şurası Danışma Kurulu ve Konak Kent Konseyi üyeliği yaptım. Küçükken pilot olmak istiyordum ama sonradan baba mesleği olan inşaata ilgi duydum ve bu hedefe odaklandım.

Haberin Devamı

 Onu tanımak büyük kazanç

GÜNE BAŞLANGIÇ
Sabahları şantiye
öğlenleri dernek

* Eskiden erken yatıp erken kalkardım. Ama artık biraz daha geç yatıp eskiye nispeten geç kalkıyorum. Çocuklar iş yükünü aldıkları için sabahları 08.00-08.30’da evden çıkıyorum. Sabahları şantiyeleri dolaşıyor, öğleden sonra da dernek faaliyetlerine zaman ayırıyorum.

 

MODA
Siyah ve lacivert
vazgeçilmezlerim

* Mecburen klasik giyiniyorum. Ama şantiyelerde biraz daha sporum. Renk tercihim siyah ve lacivert.

 

TEKNOLOJİ
Uyum sağlamaya çalışıyorum

* Teknoloji artık çok hızlı değişiyor, ben de uyum sağlamaya çalışıyorum. Facebook’ta da, Twitter’da da varım. Gündemi takip edip topluma faydalı yaptığım işleri paylaşıyorum.

 

SEVİMLİ DOSTLAR
Şantiyelerimizde
köpeklerimiz var

* Eşim hayvanları çok seviyor. Bir ara almıştık ama bakmak çok zor. Şimdi şantiyelerimizde köpeklerimiz var.

 Onu tanımak büyük kazanç

ASTROLOJİ
Uyumlu, eğlenceli ve
arkadaş canlısıyım

* İkizlerim. Bu burç erkeklerinin çok yönlü, uyumlu, değişime kolaylıkla ayak uydurabilen, her işin altından kalkabilen, eğlenceli, konuşkan, enerjileri yüksek, entelektüel, mantıklı ve arkadaş canlısı oldukları söylenir. Sanırım çoğu özelliği bana uyuyor.

 

KİMDİR?
Adı ve soyadı: Akın Kazançoğlu
Doğum yeri ve yılı: İzmir, 1946
Eğitimi: Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği
İşi: AN Mimarlık-Mühendislik Grubu, İşbirliği Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ve AKKO Yapı Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi
Burcu: İkizler
Medeni durumu: Yüksek mimar Sumru Kazançoğlu ile evli. Doç. Dr. Yiğit Kazançoğlu ve Yağız Kaan Kazançoğlu’nun babası.

Yazarın Tüm Yazıları