Emin olun, yazmakla bitmez

HANİ, “Zeytin sadece Ege’de yetişmiyor” demiştim ya…

Haberin Devamı

İlginçtir ki ‘zeytin ve zeytinyağı’ denilince pek çoğumuzun aklına hemen bu bölge geliyor.

Oysa, daha önce yazdığım Denizli ve Antalya’nın yanı sıra…

Derik, Şanlıurfa, Karaman, Gaziantep, Kilis, Adana, Mersin, Adıyaman, Eskişehir, Osmaniye, Kahramanmaraş vs. gibi yerlerde de kadim ağaç yetişiyor ve meyvesi yağa dönüştürülüyor.

Buralarda da birçok üretici (ki büyük bir bölümü kadın) bilinen ve yerel zeytin çeşitlerinden ürettikleri sıvı altınla elde ettikleri başarılarla hepimize gurur yaşatıyor.

MARDİN’DEN ADANA’YA

* Mardin’de ‘Zeytkari’ (Derik), Dzafaran (Artuklu)…

* Şanlıurfa’da ‘Hasan Çelik’ (Bozova), ‘Şen’ (Eyyübiye)…

* Karaman’da ‘Elia Olives’ (Merkez), ‘Gün Olive’ (Ermenek), ‘Ermenek’ (Merkez)…

* Gaziantep’te ‘Masmana’ (Şehitkamil), ‘Uygur’ (Nizip), ‘Nizip’ (Nizip), ‘Turna’ (Nizip), ‘Nefisso’ (Şehitkamil)…

Haberin Devamı

* Kilis’te ‘Kilizi’ (Merkez), ‘Mahsere’ (Merkez), ‘Serfiraz’ (Merkez), ‘Hoşafoğulları’ (Polateli), ‘Altun Huzme’ (Merkez)…

* Adana’da ’Diba Olive’ (Çukurova), ‘İlkbahar Hanım Çiftliği’ (Çukurova), ‘Aleryağ’ (Çukurova), ‘Olivnia’ (Çukurova ‘Yusuf Kenan Eren’ (Çukurova), ), ‘Silisya’ (Merkez), ‘Olea Cilicia’ (Sarıçam)…

ADIYAMAN’DAN MARAŞ’A

* Mersin’de ‘İzorya’ (Mut), ‘Sazak’ (Mut), ‘Mutuna’ (Mut), ‘Adrasos’ (Mut), ‘Mut Olea’ (Mut), ‘İçelya’ (Mut), ‘Efsus’ (Tarsus), ‘Boltaç’ (Tarsus), Ezra (Yenişehir)…

* Adıyaman’da ‘Arsemia’ (Kahta)…

* Eskişehir’de ‘Dorlion’ (Çifteler), ‘Tosan’ (Odunpazarı)…

* Osmaniye’de ‘Veli Fidan’ (Türkmen), ‘Zeydağ’ (Düziçi), ‘Boncuktepe’ (Merkez), ‘Zeytinos-Kastabala’ (Merkez)…

* Kahramanmaraş’ta ‘Naksa’ (Merkez), ‘Maraj’ (Onikişubat), ‘Bayramhoca’ (Türkoğlu), ‘Zenmar’ (Dulkadiroğlu), ‘Remzibey’ (Merkez)…

* Hatay’da ‘Bazilika’ (Antakya), ‘Nily Farm’ (Dörtyol), ‘Elea Antiocheia’ (Antakya), ‘Antioch’ (Altınözü), ‘Şifanur’ (Altınözü), ‘Pia (Altınözü)…

SADECE ÜRETMEK YETMİYOR

Evet, farkındayım bu liste daha uzar gider.

Ve mutlaka aralarında atladıklarım da vardır (şimdiden affola!).

Bu da gösteriyor ki gerçekten bir zeytin cennetinde yaşıyoruz.

Ülkemizde çok geniş bir coğrafyada zeytincilik yapılıyor ve hepsi birbirinden kaliteli-lezzetli zeytinyağları üretiliyor.

Haberin Devamı

Ne acı ki hala dünya ölçeğinde marka(larımız) yok.

Sadece üretmek yetmiyor, onu pazarlayabilmemiz de gerekiyor.

(Ki bu da başlı başına bir yazı konusu, onu da ilk fırsatta kaleme alacağım.)

Sözün özü:

Daha yazılacak çok zeytin diyarı, çok marka ve çok öykü var.

Sırayla hepsini sizlerle paylaşacağım.

Önerilerinizi de beklerim.

Zeytinyağı tüketelim, sağlıklı kalalım.

Yazarın Tüm Yazıları