Tezkere işi Millet İttifakı’nı parçalar mı?

Irak ve Suriye tezkeresine hayır oyu CHP’yi sarsıyor. CHP ne kadar çırpınsa da tezkereye neden hayır oyu verdiğini izah etmekte zorlanıyor. Üstüne üstlük bir de Kılıçdaroğlu’nun, “Evet dersek Cumhuriyet’e ihanet etmiş oluruz” sözleri var.

Haberin Devamı

CHP şimdiye kadarki tezkerelere evet demişti. O zaman Cumhuriyete ihanet mi ediyordu? Ayrıca Millet İttifakı ortağı İYİ Parti tezkereye evet oyu verdi. İYİ Parti Cumhuriyet’e ihanet mi etti? Bu durumda Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’e ihanet eden bir partiyle mi ittifak yapıyor? Tam aksine, İYİ Parti doğru olanı yaptı. Tezkere kabul edilmeseydi Irak ve Suriye’de Türk askerinin boşalttığı yerlere kim yerleşecekti? PKK-YPG ve DEAŞ.

CHP’nin tutumu en çok terör örgütünü sevindirmiş olmalı ki PKK yöneticilerinden Mustafa Karasu, CHP için, “Hayırlı bir iş yaptılar” dedi. CHP’nin hayır oyu kullanması PKK’yı sevindirdiyse orada sorun var demektir. Bahçeli de bu fırsatı kaçırmadı, ”CHP, HDP’yle birlikte tezkereye hayır, PKK’ya evet demiştir” diye yüklendi.

Haberin Devamı

BAHÇELİ BOMBALADI

Siyasi kulislerin nabzını tutmak için Meclis’teydim. Bahçeli, tezkere üzerinden CHP’yi adeta bombaladı. Kılıçdaroğlu’na, “Kendini de yaktın, partini de yaktın” diye seslendi. Görünen o ki MHP, tezkere üzerinden CHP’yi sıkıştıracak. Sahaya çıkacak olan MHP heyetin en önemli kozlarından biri tezkere olacak. Bahçeli’nin eline bu kozu Kılıçdaroğlu verdi.

MİLLET İTTİFAKI’NDA AYRIŞMA OLUR MU?

MHP lideri Millet İttifakı’nı tezkere oylaması üzerinden kaşıdı. Kılıçdaroğlu’nu, ”Evet dersek Cumhuriyet’e ihanet etmiş oluruz” sözleri üzerinden vurdu. “Sayın Kılıçdaroğlu, ortağın İYİ Parti de ihanet etti mi? Bunu onların yüzüne karşı söylemeyi düşünüyor musun? İhanet edenlerle yol yürümek fıtratında mı vardır, mayan mı böyledir?” sorularını birbiri ardına sıraladı.

Tezkerede ters düşmelerine rağmen CHP ile İYİ Parti arasında bir çatlak oluşur mu? Öyle bir hava yok. İYİ Parti rahatsız oldu. Ama bu iş Millet İttifakı’ndan ayrılmaya gitmez.

Gerçekçi olalım, 2023 seçimlerini kazanma motivasyonu ve Erdoğan’ı tasfiye etme hesapları olduğu sürece Millet İttifakı dağılmaz. CHP’li bir yönetici, ”Millet İttifakı’nın sigortası Erdoğan” demişti.

KILIÇDAROĞLU TEZKEREYE DEĞİNMEDİ

MHP’nin grup toplantısı saat 10.30’da, CHP’nin grup toplantısı ise 13.30’daydı. Kılıçdaroğlu’nun, Bahçeli’nin konuşmasından haberinin olmaması imkânsızdı. O nedenle tezkere ile ilgili eleştirilere ne yanıt verecek diye izledim. Ama ilginç. Bir hafta önce tezkere konusunda sürpriz çıkışı yapan Kılıçdaroğlu, o konuya hiç girmedi. Akıl için yol bir. CHP’nin tarihi misyonuna ters düşen tavrı nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Tezkereye hayır diyeceklerini açıklarken heyecandan kürsüde duramayan Kılıçdaroğlu, bu hafta tezkere konusunu ağzına bile almadı.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU’NUN CUMHURBAŞKANLIĞI HESABI

Türk askeriyle ilgili bir tezkerede herkes karşı çıksa dahi CHP’nin desteklemesi beklenirdi. Peki değişen ne oldu? Değişen tek şey, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı hesabı. Kılıçdaroğlu, kişisel hesabı uğruna CHP’yi ters köşeye yatırdı. Ama ona üzüleceği bir haber vereyim. HDP’nin adayı Kılıçdaroğlu değil, Ekrem İmamoğlu.

MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİ

Bu arada CHP grubunda gençler vardı. “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan attılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise o slogan üzerinden CHP’yi eleştirmiş, ”Mustafa Kemal’in askeriyiz diyenlere Mustafa Kemal’in itleri diye karşılık veren HDP’nin dümen suyuna gitmeniz bizim bile ağırımıza gitti” demişti.

Haberin Devamı

KÜRSÜDEN KELEPÇE ATAR MI?

Kılıçdaroğlu’nu izlerken bir süredir “şimdi kimi tehdit edecek?” duygusuna kapılıyorum. Kemal Bey bu hafta da boş geçmedi. “AYM kararlarına uymayanları devletin bürokrasisi içinde tutmayacağız” dedi. Kılıçdaroğlu, yakında kürsüden kelepçe atarsa şaşırmam. Çünkü sıra ona geldi.

SARIGÜL, GÖLGE KABİNESİ’Nİ AÇIKLIYOR

BİR insan heyecanını hiç kaybetmez mi? Mustafa Sarıgül kaybetmiyor. Meslektaşım Metin Özkan’la birlikte Mustafa Sarıgül’le sohbet ederken onu düşündüm. Partisini kurduktan sonra ağırlıklı olarak Ankara’da kalıyormuş. Ama buzullara da gitse günlük sporunu aksatmayan birisi. Sarıgül’ün lideri olduğu Türkiye Değişim Partisi 17 Aralık’ta birinci yaş gününü kutlamaya hazırlanıyor. Sarıgül, partisini kurdu ve seçimlere katılmaya hak kazandı. Bir yıl içinde iyi mesafe aldı. Tabii seçimlerde ne oy alır, onu bilemem.

Haberin Devamı

Sarıgül’e göre anketlerde yüzde 2.5 birlikte yüz bin gencin sahaya çıkacağını söylüyor. “Yeniden dağlara taşlara ’Çare Sarıgül’ yazılacak, o zaman yüzde 4.5 oluruz” diyor.

17 ARALIK’TA

Sarıgül, 17 Aralık’ta Gölge Kabine’yi açıklayacak. Bunu çok önemsiyor. Çünkü Türkiye Değişim Partisi’ni siyasette farklı bir zemine yerleştirmiş. İktidarın yanlışlarını eleştiriyor ama doğrularına da doğru demekten çekinmiyor. Ama siyasi kulvardaki farkını, sadece eleştirmek olarak değil, aynı zamanda çözüm önerileri sunmak olarak gösteriyor. O nedenle çözüm önerileri getirmeyi önemsiyor. Gölge Kabine ise bu iddianın modellenmiş hali olacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları