Merkez Bankası başkanının belirlendiği ilginç yolculuk

MERKEZ Bankası başkanlığına veda edecek olan Erdem Başçı’yı, Durmuş Yılmaz’ın başkanlığı sırasında tanımıştım.

Haberin Devamı

Biraz da gerilimli bir görüşme sırasında Erdem Başçı ustaca dokunuşlarla görüşmeyi verimli bir hale dönüştürmüştü.

Durmuş Yılmaz faiz oranları konusunda, “Faiz oranlarını çok düşürürsek tüketici kredilerinde bir patlama yaşanacak. Bu freni patlamış bir kamyonun yokuş aşağı inmesi gibi olur” demişti.

Erdem Başçı, Türkiye’nin OECD Temsilciliği görevini üstlenirken, Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna Murat Çetinkaya oturacak. Merkez Bankası’nda ikinci etap 19 Nisan’da Para Politika Kurulu’na 4 üyenin seçimiyle tamamlanacak.

Murat Çetinkaya genç bir beyin. Hem Merkez Bankası’nın içini biliyor hem de Katılım Bankası deneyimine sahip. Piyasalara güven telkin eden birisi. İsminin açıklanmasıyla birlikte Borsa yükselişe geçerek, piyasa diliyle yeni başkanı selamladı.


VODOFONE ARENA ŞANSI
Ama asıl önemli olan nokta Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun ittifakıyla seçildi. O süreci ayrıntılı olarak aktaracağım. Hatta Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı aynı isim üzerinde ittifak etmeye götüren kriterlere de değineceğim. Ama bir şey var ki aktarmasam olmaz. Merkez Bankası Başkanı’nın kaderi Dolmabahçe ile Vodafone Arena arasındaki yolculukta belirleniyor. Beşiktaş yeni stadyumuna kavuşmakla büyük bir şans elde etti. Ama Beşiktaş Vodafone Arena Stadyumu’nun açılışı bir kişiye daha şans getirdi. O da Merkez Bankası’nın yeni başkanı Murat Çetinkaya’ya.
Cumhurbaşkanı ile Başbakan, Merkez Bankası Başkanlığı’na kimin getirileceğini 7 Nisan Perşembe günkü haftalık olağan görüşmede ele alıyorlar. Üç isim üzerinde duruluyor.


STAT AÇILIŞINA GİDERKEN
İlk isim olarak Murat Çetinkaya ismi gündeme geliyor. İkinci sırada Merkez Bankası Banka Meclisi üyesi Ahmet Faruk Aysan geliyor. Üçüncü olarak İngiltere’den Barclays Capital’den Murat Talayhan üzerinde duruluyor. Başbakan üç isimle tek tek görüşüyor. İbre Ahmet Faruk Aysan ile Murat Çetinkaya arasında bir yerde duruyor. Süreç içerisinde Cumhurbaşkanı ile Başbakan, Merkez Bankası Başkanlığı’na banka içinden bir ismin getirilmesi konusunda görüş birliğine varıyorlar. Bu işleri kolaylaştırıyor. Aynı zamanda aday sayısını da ikiye indiriyor. Başbakan görüşmeleri tamamladıktan sonra Cumhurbaşkanı ile irtibat kuruyor. Pazar günü bir araya gelmeyi kararlaştırıyorlar. İkisi de İstanbul’da. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ümraniye’de Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek ünitesini açtıktan sonra helikopterle Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nin bahçesindeki helikopter pistine iniyor. O sırada Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde olan Başbakan, Cumhurbaşkanı’nı karşılıyor ve Erdoğan’ın makam aracına geçiyorlar. Cumhurbaşkanı ile Başbakan Beşiktaş stadının açılışına giderken yolda Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilecek ismi konuşuyorlar. Ancak perşembe günü ile pazar günü arasında hem Erdoğan’ın hem Davutoğlu’nun cephesinde Murat Çetinkaya ismi ön plana çıkmış vaziyette. Dolmabahçe’deki ofisle Beşiktaş stadı arasındaki mesafe eskortlar eşliğinde ne kadar sürer bilemiyorum. Ama Merkez Bankası başkanının ismi o arada belirleniyor.


VİZYONDA ERDOĞAN’A YAKIN
Faiz oranları nedeniyle Merkez Bankası bir dönem ciddi bir gerilim alanına dönüşmüştü. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert eleştirileri nedeniyle o dönem ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcısı olan Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a brifing verme durumunda kalmışlardı. O nedenle Merkez Bankası’na kimin geleceği kadar nasıl geleceği de önem arz ediyordu. Ayrıca Merkez Bankası Başkanlığı’na yapılacak atamanın Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bir kriz konusu olmasını bekleyen çevreler vardı. Bırakın krizi tam aksine son zamanların en iyi seçimlerinden biri oldu. Hatta bir süredir Merkez Bankası’nı gündemden düşürmek için kontrollü olarak faiz tartışmaları ve bankaya ilişkin eleştiriler geriye alınmış.

Murat Çetinkaya’ya gelince Boğaziçili olması nedeniyle Başbakan’a, vizyon olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın bir isim.

Yazarın Tüm Yazıları