Listelerdeki strateji ve sürprizler

AK Parti listelerinde sürpriz bekliyordum ama itiraf edeyim bu kadarını ben de beklemiyordum.

Haberin Devamı

AK Parti’de 316 milletvekilinden 167’si listelerde kendine yer buldu. Böylece yüzde 48’i değişti. Asıl sürpriz bakanlarda yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beşi hariç bakanların tümünü sahaya sürdü. Bu da seçimleri ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Bir oy bir oydur ilkesiyle hareket etmiş. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli, Meclis o kadar önemli değil diye düşünenlere de böylece mesaj vermiş oldu. Ekonomi ekibinde ise tercihini kabinede kalmaları yönünde kullanmış. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Sanayi Bakanı Faruk Özlü için milletvekilliği değil, bakanlık tercih edilmiş. Ekonominin dalgalı seyir izlediği bir sırada yerinde bir tercih olmuş. AB Bakanı Ömer Çelik de yine milletvekili listelerinde yer almayan bir isim oldu. Bu da Erdoğan’ın siyasi değil teknik ağırlıklı ve dar bir kabine kuracağı anlamını taşıyor. Bu seçimlerde Meclis önemli değil şeklinde düşünenlerin aksine Erdoğan, Meclis’e ağırlık veren bir liste hazırladı. Ve çok önemli bir nokta, listelerde en büyük ağırlık İstanbul’a verilmiş. Erdoğan adeta ağır topları İstanbul’a yığmış. Enerji Bakanı Berat Albayrak ile Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya zaten İstanbul milletvekiliydi. Ama onların yanı sıra İstanbul siyasetinde karşılıkları olan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da İstanbul’a alınmış. Erdoğan genel başkan yardımcıları ve grup başkanvekillerinden de İstanbul’a özel bir yığınak yapmış. Kürtlerin yoğun olduğu İstanbul üçüncü bölgede görev yapan Mehdi Eker’i ise Diyarbakır’a çekmekle, bölge açısından güçlü bir mesaj verilmiş. Peki İstanbul’daki Kürt oyları ne olacak?

Haberin Devamı

Adana’da ilginç bir durum var. AB Bakanı Ömer Çelik, milletvekili listelerinde yer almazken Ankara’lıların beğendiği bir isim olan Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bu kez Adana’dan aday gösterilmiş.

LİSTE GÖSTERGELERİ

AK Parti’de listeler baştan sona kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damgasını taşıyor. AK Parti listesini birkaç başlık altında değerlendirmek gerekiyor.

Haberin Devamı

1- Mevcut milletvekillerinden 140’ı listelere giremedi.

2- Listelerde 20 bakan kendine yer buldu. Bakanların daha çok İstanbul’a toplandığı gözlendi.

3- Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’de liste başı oldu. Bu Başbakan’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olmayacağı anlamına geliyor. Binali Yıldırım için Meclis Başkanlığı formülü konuşuluyor.

4- Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici Ankara 2. bölgeden listeye girdi. Erdoğan, BBP’yi aldığı oy oranıyla değil, ‘cumhur ittifakı’na katkısıyla değerlendirip Destici’yi liste başı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan tam 1 yıl önce 21 Mayıs 2017 tarihinde AK Parti Kongresinde, “metal yorgunluğu”ndan söz etmişti. Erdoğan milletvekili listeleriyle, yerel yönetimler ve teşkilatlardan sonra Meclis’te de değişimi gerçekleştirmiş oldu.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU DAMGA VURDU

CHP’de ise milletvekili listeleri, ”made by Kılıçdaroğlu” damgasını taşıyor. Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın katkısını da unutmamak lazım. Kılıçdaroğlu, enerjisini parti içi mücadeleye ayıran ve bulduğu ilk fırsatta genel başkana kazan kaldıran milletvekilleriyle ilgili bir düzenleme yaptı. Kılıçdaroğlu dikensiz gül bahçesi gibi bir liste yaptı diyemeyeceğim ama kafasındaki “liderle, partiyle uyumlu milletvekili” stratejisini yansıtmış gözüküyor.

Milletvekili listelerinin açıklanmasıyla birlikte siyasette bir dalgalanma yaşandı. Ama asıl 24 Haziran’da seçim sandıklarının açılmasıyla birlikte siyasette yaşanacak olanlara hazırlıklı olmak lazım. Bakalım millet sandıkta güçlü bir yönetimi mi tercih edecek, yoksa bir denge mi kuracak? İlginç bir seçim olacak.

Yazarın Tüm Yazıları