Kılıçdaroğlu, A planı değil

2023 seçimlerine dönük olarak muhalefet cephesinde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde muhalefet dizayn ediliyor.

Haberin Devamı

CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ne demişti: “Cumhurbaşkanı adaylığı sadece başarı, sadece birikimle olmuyor. Ulusal ve uluslararası karar vericilerin işaret edeceği bir insanı yapacaklar” demişti.

1) Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanlığında devam etmek istediklerini açıklamaları sağlandı. Böylece İmamoğlu ve Yavaş’ın, cumhurbaşkanlığı tartışmaları sürecinde yıpranmasının önüne geçildi.

2) Meral Akşener, cumhurbaşkanı adayı olmadığını, başbakanlığa talip olduğunu açıkladı. Böylece cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Akşener mi olacak, Kılıçdaroğlu mu olacak tartışmasının önüne geçildi. Kafa karışıklığına son verildi.

HDP OPERASYONU

3) Kılıçdaroğlu, HDP ile Kürt sorununu çözebileceklerini belirterek, kapatma davası öncesinde HDP’ye hayat öpücüğü verdi. HDP’yi yeniden güçlü bir siyasi figüre dönüştürdü.

Haberin Devamı

4) HDP, ittifaka girmeyeceğini açıkladı. Böylece Millet İttifakı üzerindeki HDP ile ittifak yapıyorsunuz ithamının kalkması amaçlandı. Ama asıl önemli olan HDP, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda muhalefetle anlaşabileceğini açıkladı.

5) Böylece HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmadan, muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayına destek vermesi garanti altına alındı.

LİDERİN TAVRI BELİRLEYECEK

6) Bu gelişmeler cumhurbaşkanlığı yarışında Kılıçdaroğlu’nun öne çıkmasını sağladı.

Ancak HDP’nin ortak adayı işaret etmesi, Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıklaması, Temel Karamollaoğlu’nun Kılıçdaroğlu ve Akşener aday olur ama kazanamazlar tespiti Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerinde karabulutların oluşmasına neden oldu. Millet İttifakı’nın liderlerinin tavrı belirleyici olacak.

7) Kararsızların, muhafazakâr seçmenin, Kürtlerin Kılıçdaroğlu’na destek vermekte zorlanacağı gerçeğini de buna eklemek gerekiyor.

8) Cumhurbaşkanlığı seçiminde İmamoğlu’nun, Yavaş’ın, Akşener’in fedakârlık yaptığı bir dönemde Kılıçdaroğlu, hırsları uğruna cumhurbaşkanı adaylığında feragat etmeyen lider pozisyonuna düşüyor.

KILIÇDAROĞLU B PLANI

9) Bu durum Kılıçdaroğlu’nun, kişisel hırsları uğruna cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettiren lider damgasını yemesine yol açabilir. Gelişmeler kendi lehine olarak gözükse bile Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı kararını vermeden önce, bir değil bin defa düşünmesini gerektiriyor.

Haberin Devamı

10) Zaten 2023 seçimleri öncesinde muhalefet cephesini dizayn eden iradenin önceliği Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı değil. A planı Kılıçdaroğlu değil. Muhafazakâr kesimin de oylarını alabilecek yıpranmamış bir isim üzerinde duruluyor. Bu son anda Yavaş ya da İmamoğlu mu olur yoksa ibre üçüncü bir isme mi döner o belli değil. Çünkü arayış sürüyor.

CHP’NİN OYLARI NEDEN YÜKSELMİYOR?

Muhalefet açısından olumlu bir süreç yaşanıyor. Pandemi ve ekonomik zorlukların etkisi, 2023 seçimlerinde muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusu muhalefeti önemli bir siyasi aktör haline dönüştürdü.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Habertürk’te önemli bir noktaya dikkat çekti. 2023 seçimlerinde sonucu Kürt oylarının değil, kararsızların belirleyeceğini savundu. Kararsızların CHP’ye gitmediğinin altını çizdi. CHP’yi en çok düşündüren soru da bu. CHP’nin çözmesi gereken temel sorun da işte bu. Tüm olumlu şartlara rağmen CHP’nin oyları bir türlü yükselmiyor. Oysa CHP yerel seçimlerde bunu başarmıştı.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU DA RAHATSIZ

Kılıçdaroğlu’nun da bundan rahatsız olduğu gözleniyor. Yerel seçimlerde Mansur Yavaş’ın ülkücü kökenli, Ekrem İmamoğlu’nun eski ANAP’lı olduğunu ileri sürüp itiraz edenlere, “CHP’nin oyları seçimi kazanmaya yetmiyor. Seçimi kazanmak için kent yoksullarının ve muhafazakâr kesimin oylarını almak gerekiyor. Bunu hangi adayla sağlayacaksınız?” diye karşı çıkmıştı. “Eski CHP” alışkanlığı ile yapılan çıkışlar, geniş halk kitlelerinin CHP’ye uzak durmasına neden oluyor.

 

KÖKÜNÜ KAZIMAK

Birkaç örneği paylaşmak istiyorum. Ünal Çeviköz’ün son dönemlerdeki en büyük kazanımlarımızdan biri olan Mavi Vatan’a en çok CHP’nin sevinmesi gerekirken, Yunanistan’ın tezleriyle karşı çıkması...

Haberin Devamı

Azerbaycan’ın 30 yıllık yarası olan Karabağ’da Ermenistan’a karşı elde ettiği zaferle coşacağına yine Ünal Çeviköz’ün Ermenistan’ın radikal İslamcı teröristler iddialarını dile getirmesi.

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarar’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Ulan” diye hitap etmesi.

CHP’li Aykut Erdoğdu’nun Cumhurbaşkanı’yla ilgili “Ölsün istiyorum” denilen bir videoyu paylaşması.

Ali Mahir Başarır’ın Türk Milleti’nin gözbebeği ordumuz için, “Devletin ordusu Katar’a satılmış” ithamında bulunması.

CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, bebeği olmadığı için kendisinden yardım isteyen başörtülü bir kadın hakkında yaptığı konuşma.

CHP Etimesgut İlçe Başkanı Cemal Emir’in çıtayı biraz daha yükseltip “Bu ceberut adamı ülkenin başından atacağız. Bir daha onun gibisi gelmesin diye bunların kökünü kazıyacağız” diye konuşması.

Haberin Devamı

Kökünü kazımak istediğiniz insanlar size oy verir mi? Bu kafayla mı seçimi alacaksınız?

ESNAF VE GENÇLİK PAKETİNDE NE VAR?

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’a sunulan raporlarda 7 başlık öne çıkıyor, bunun dördü ekonomiyle ilgili demiştim ya, şimdi bunun bir adım ilerisine geçeceğim.

Cumhurbaşkanı’na MKYK ve MYK üyeleri, milletvekilleri, il başkanları, anket firmaları, CİMER’e gelen şikayetlerin analizi ve Erdoğan’ın yurt gezileri sırasında yaptığı gözlemleri bir fotoğrafın ortaya çıkmasına neden oldu.

Sorunlar tespit edildi, şimdi adım adım çözümler devreyle sokuluyor.

KÜÇÜK ESNAFTAN VERGİ KALDIRILIYOR

Küçük esnafın omzundaki vergi yükünün kaldırılması için bir çalışma yapılıyor. 2021 yılı için yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan esnafı vergiden muaf tutacak düzenleme geliyor. 2022 yılında yürürlüğe girecek düzenleme 57 maddeden oluşacak ve 850 bin esnafa vergi mükellefiyeti sağlayacak. Vergi kaçağının önlenmesi açısından defter tutmaya devam edecekler ama 2022 yılında yeniden değerlendirme oranıyla bu rakam 250 bin liraya çıkacak. 250 bin liranın altında cirosu olan esnafı kapsayacak. Terzi, ayakkabı tamircisi, berber, kahvehane gibi basit usulde defter tutan küçük esnaf ile yıllık cirosu 240 bin liranın altında olanların gelir vergisinden muaf olması öngörülüyor.

MESLEK LİSELERİNİ TEŞVİK

Bu paketin ikinci bir ayağı daha var. O da meslek lisesinde okuyan gençlerimizi ilgilendiriyor. Sadece meslek liseli gençleri değil, sanayimizin ara eleman ihtiyacını karşılaması açısından da önem arz ediyor.

ÜCRETLERİNİ DEVLET KARŞILAYACAK

Meslek lisesi öğrencilerini ara eleman olarak istihdam eden işverenleri teşvik etmek için, öğrenci başına 760 liralık desteğin tamamı devlet tarafından karşılanacak. Böylece hem sanayinin ara eleman ihtiyacının karşılanması hem de meslek lisesi mezunlarının istihdamı amaçlanıyor. Ayrıca sanayide kalfalık seviyesine yükselen lise öğrencilerinin ücreti ise 1.200 liraya yükselecek. Bunun tamamı da yine devlet tarafından karşılanacak. Öğrencilerle ilgili teşvikin devreye girmesiyle birlikte iş garantili öğrenci sayısının 160 binden 500 bine çıkarılması hedefleniyor. Gençler için, ileride bir düzenleme daha düşünülüyor. Açıklandığında gençlerin memnun kalacağından eminim.

 

Yazarın Tüm Yazıları