Kabine değişikliği nasıl karşılandı?

Dün Meclis’te gece yarısı yaşanan kabine değişikliği nedeniyle gözler yeni bakanların üzerindeydi. Ticaret Bakanlığı görevini üstlenen Mehmet Muş, uzun süre AK Parti Grup Başkanvekilliği yaptığı için grup toplantısına önceden gelmişti. Tebrik ettik. Başarılar diledik.

Haberin Devamı

Meclis açıldığında üç bakan yemin ederek göreve başladılar.

ÖNCEDEN MESAJI VERMİŞ

Üç bakana yeni görevleri bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından aranarak önceden bildirilmiş. Yeni bakanlar, “Önceden haberimiz vardı” dediler. Erdoğan 13 Nisan tarihinde yapılan kabine toplantısında, bakanlara değişiklik olacağı yönünde mesaj vermiş. Ayrıca hafta başında yapılan AK Parti MYK toplantısında da, “Vatandaşların beklentisi doğrultusunda kabine değişikliğini gerçekleştireceğiz” demiş.

YENİ DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Mini revizyon nedeniyle kulislerde “ikinci bir değişim olur mu” sorusunun yanıtı aranıyordu. Erdoğan, grup toplantısındaki konuşmasında bu tartışmaya son noktayı koydu.

AK Parti’de gerekli değişiklikleri yaptıklarını, kabine değişikliğini gerçekleştirdiklerini belirttikten sonra, “Artık, genel merkezimizle, meclis grubumuzla, kabinemizle, beldesinden iline kadar tüm teşkilatlarımızla 2023’e odaklanmamız gereken bir döneme girdik” dedi.

Haberin Devamı

Böylece AK Parti’de değişim sürecinin tamamlandığını ifade etti. 2023 hedefini gösterdi. Kabine değişikliği AK Parti milletvekilleri arasında çok büyük bir gündem maddesi olmadı.

Yeni bakanlar mutluydu ama kabine değişikliğinin yapılmasıyla en çok mevcut bakanlar rahatladı.

ÇAVUŞOĞLU’NA TEBRİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü grup konuşmasını 128 milyar dolara ayırmıştı ama ona rağmen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Yunanistan Dışişleri Bakanı’na verdiği yanıttan dolayı teşekkür etti. Çavuşoğlu, densizlik eden Yunanistan Dışişleri Bakanı’na ağzının payını vermiş, milletin hukukunu korumuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan sıcağı sıcağına da Çavuşoğlu’na destek vermişti. Dün de, “Asla boyun eğmeyecek ve dik durmaya devam edeceğiz” dedi. Zaten Erdoğan’ın başına ne gelirse “Dikleşmeden dik durduğu” için geliyor.

MENDERES TEHDİDİ

CHP’de makul bir isim olarak bilinen Engin Altay’ın, Menderes benzetmesine ne dersiniz?

Engin Altay’ı canlı yayında izlemiştim. Dün de kendisiyle konuştum.

“Erdoğan benim konuşmamı izlememiş. İzlese beni arar. Tebrik eder” dedi. O sözlerinin devamında Erdoğan’ı seçimle göndereceklerini ifade ettiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

CHP’lilerin darbeyi, Menderes’i, idamı ağızlarına almaması gerekiyor. Çünkü 27 Mayıs’tan kaynaklı bir sicilleri var. Ama onlar tam aksine her fırsatta ya darbe diyorlar, ya Menderes benzetmesi yapıyorlar.

“Umarım Erdoğan’ın da sonu benzemesin Menderes’e” denilir mi?

MEYDAN OKUMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Menderes benzetmesine bir meydan okumayla karşılık verdi. “Şimdi çıkmış bir ahlaksız, bir edepsiz benim akıbetimin de Menderes’in akıbeti olabileceğini ümit ettiğini söylüyor. Be ahlaksız, be edepsiz, biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek yola çıktık” dedi.

“Menderes’in akıbetinden hoşnut mu oluyorsunuz, memnun mu oluyorsunuz? Çünkü o akıbeti hazırlayanlar da sizdiniz. Şimdi bize de aynı akıbeti mi hatırlatıyorsunuz?” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Erdoğan daha sözlerini bitirmeden AK Parti milletvekilleri ayağa fırlayıp uzun süre alkışladılar.

SUÇ DUYURUSU

Erdoğan, 104 emekli amiralin bildirisiyle ilişkilendirerek CHP’li Engin Altay hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Altay hakkında soruşturma açtı. Erdoğan daha önce “Bunlar sadece 104 emekli amiralden ibaret değil” demiş, CHP’nin bu işin tam göbeğinde olduğunu söylemişti.

ÖZAL’IN SÖZLERİ

Aslında ne hazin değil mi? Türk siyasetçisi yola kefenini giyerek çıkmak zorunda kalıyor. Merhum Özal “Benim iki gömleğim var. Biri bayramlık, diğeri idamlık” demişti.

Çünkü bu sözün arkasında darağacındaki Menderes’in fotoğrafı var.

Haberin Devamı

MENDERES’İN FOTOĞRAFI

Demirel, “Başbakanlık koltuğuna oturduğumda Menderes’in idam sehpasındaki fotoğrafı karşımda duruyordu” demişti.

Demirel ayrıca, “Bir kere başbakan asarsanız, gelecek başbakanların hepsi çalıştığı odada darağacını görür” diye konuşmuştu. Zaten o fotoğraf tam da o maksatla çektirilmişti. Başbakanlar, darağacını unutmasın diye çektirilip, servis edilmişti.

DEMİREL’DEN BİR ANI

Menderes’i astıkları yetmediği gibi, Demirel’i de, Özal’ı da, Erdoğan’ı da Menderes gibi asmakla tehdit ettiler. Demirel, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na, “1966’da Giresun’da, kısmi senato seçiminde, vatandaş bir kâğıt gönderdi. Giresun’da büyük bir çınar ağacı vardır, onun altında. Diyor ki: ‘Menderes’i astık, seni de asarız’” diye tehdit edildiğini anlatmıştı.

Haberin Devamı

MENDERES TRAVMASI

CHP’lilerin anlamadığı nokta burası. Menderes’in idamı muhafazakâr kesimde bir travmadır.

128 MİLYARIN HESABI

CUmhurbaşkanı Erdoğan grup konuşmasının neredeyse tamamını 128 milyar dolar hesabına ayırdı. Zaten parti yönetimine de, “Çıkın, anlatın, konuşun. Ne yapıldığını millete izah edin. Muhalefetin yalanlarını millete izah edin arkadaşlar” demişti. Ama iş başa düşünce Erdoğan 128 milyar dolar işine girdi.

İLHAN KESİCİ - SEDEF KABAŞ

Önce CHP’nin algı operasyonu yaptığını anlatan bir video izlendi. İyi hazırlanmış bir videoydu. AK Parti milletvekilleri, CHP’li İlhan Kesici’nin konuşmasını alkışlamamak için kendilerini zor tuttular. Ama Sedef Kabaş’ın, “Ama çok büyük bir yalan olsun” sözünden mutlu oldular.

RAKAMLARLA KONUŞTU

Erdoğan, 128 milyar dolar işini dağdaki çobanın anlayabileceği bir sadelikte ama rakamlarla anlattı. Buharlaşmış bir para olmadığını söyledi. “Halihazırda Merkez Bankamızın 90 milyar dolara yakın rezervi var” dedi.

AYRINTILI AÇIKLAMA

“Merkez Bankası kaynaklarından 30 milyar dolar cari açığın finansmanı için kullanılmıştır. Yabancı sermaye çıkışı için kullanılan rakam 31 milyar doları bulmuştur. Reel sektörün döviz cinsinden borcunu azaltmak için talep ettiği kaynak da 50 milyar dolara ulaşmıştır. Vatandaşlarımız da 54 milyar dolar karşılığı döviz ve altın alarak tasarruf tercihlerinde değişikliğe gitmiştir. Gördüğünüz gibi, sadece 4 kalemde 165 milyar dolarlık bir rakam ortaya çıktı” dedi.

MUHALEFET İKNA OLUR MU?

Peki muhalefet verilen bu bilgilerden dolayı ikna olup, 128 milyar dolarla ilgili kampanyayı bitirir mi? Kesinlikle hayır.

Bu kez de “165 milyar dolar nerede” kampanyası düzenlerlerse şaşmam.

Yazarın Tüm Yazıları