İstanbul seçimleri gösterge olacak

CUMHUR ittifakı İzmir ve Ankara’dan sonra en son ortak mitingini İstanbul’da yaptı. Yenikapı’daki mitinge Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığına göre 1 milyon 600 bin kişi katıldı. İzmir’de yaşam tarzına güvence, Ankara’da beka vurgusu öne çıkarken, İstanbul’da yapılacak hizmetler öne çıktı.

Haberin Devamı

Yenikapı’da 145 metre genişliğinde, 16 metre yüksekliğinde devasa bir sahne kurulmuştu. Meydanda parti bayrakları yoktu. Türk bayrakları ile Yenikapı bir gelincik tarlasını andırıyordu. Meydana bakan ekranlarda Erdoğan ile Bahçeli’nin el sıkıştığı fotoğraf kullanılmıştı. Platformun sağında AK Parti seçim sloganı olan “Belediye işi gönül işi” solunda ise MHP’nin seçim sloganı olan “Sağduyunun birlikteliği” yazıyordu. Ama hepsinden baskın olan “İstanbul bizim için bir aşk hikâyesi” yazısıydı.Liderlerden önce sahneye AK Parti ve MHP tabanına hitap eden iki sanatçı çıktı. Esat Kabaklı, “Yaz oğlum” derken Mustafa Yıldızdoğan, “Ölürüm Türkiyem” parçasını seslendi. AK Parti ve MHP’lilerin bulunduğu meydanda Bozkurt işareti ile Rabia yan yanaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting alanına gelmesiyle birlikte Kayahan’ın “Bizimkisi Bir Aşk Hikâyesi” şarkısı çalmaya başladı. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la birlikte sahnenin bir ucundan diğer ucuna yürüyerek mitinge katılanları selamladı. Cumhurbaşkanı mitingin başında olduğu gibi sonunda da Kayahan’ın şarkısından uyarlanan parçayı söyledi, meydanı dolduran milyonlar ise ona eşlik etti. AK Parti seçim şarkılarında bir türlü bu havayı yakalayamamıştı ama Kayahan’ın parçası meydanları coşturmaya yetti.

Haberin Devamı

İlk olarak cumhur ittifakının İstanbul belediye başkan adayı Binali Yıldırım konuştu. “Size daha güvenli, daha mutlu bir İstanbul sözü veriyorum” dedi.

BAHÇELİ’DEN İSTANBUL ŞİİRİ

MHP Genel Başkanı Bahçeli ise duygulara hitap eden bir konuşma yaptı. Sözlerine Necip Fazıl Kısakürek’in ‘İstanbul’ şiirinden “Gecesi sümbül kokan İstanbul, Türkçesi bülbül kokan İstanbul, bugün muhteşemsin İstanbul” dizeleriyle başladı. Bu şiiri her İstanbul mitinginde Erdoğan okurdu. Meydandaki kalabalığa “Yenikapı mucizesine imza atıyorsunuz” diye seslenen Bahçeli, “İstanbul son siperdir. Bu siper düşerse birliğimiz gider” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahneye çıkmasıyla birlikte meydandaki coşku arttı. Kalabalığa, “Muhteşemsin İstanbul” diye seslenen Erdoğan, 1 Nisan’dan sonra aynı meydanda zafer şenliği yapma müjdesini verdi. Erdoğan, İstanbul’a yapılacak olan projeleri esas alan bir konuşma yaptı. Tabii ki AK Parti döneminde İstanbul’a yapılan hizmetleri gösteren videoyu seyrettirdi. Sık sık, “Bay Kemal, sen bunları bilmezsin” diye CHP Lideri’ne seslendi. “Şimdi gelelim CHP’nin İstanbuluna” diyerek, “çöp, çukur ve çamur” diye özetlediği döneme ilişkin görüntüleri ekrana getirdi. Ama daha çok yeni dönemde İstanbul’a yapılacak hizmetleri anlatmayı tercih etti.

Haberin Devamı

SEZAİ TEMELLİ YOKTU

İlginçtir her miting meydanının vazgeçilmezi olan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin konuşmalarının yer aldığı görüntüleri ekrana getirmedi. HDP’nin İstanbul’da 11.7 oranında bir oyu var ama ondan ötesi AK Parti İstanbul’da önemli oranda muhafazakâr Kürt seçmenin oyuna sahip. Bundan olabilir mi bilmem...

BİRLİK MESAJI

Erdoğan’ın parti tabanına yönelik önemli mesajlarından biri de kırgınlık ve küskünlük uyarısıydı. Erdoğan Konya’da, “Şimdi zaman hesap sorma zamanı değil” demişti. Dünkü mitingde ise, “AK Parti’ye mensup kardeşlerim, oyunlara gelmeyeceğiz. Zaman kırgınlık ve dargınlık zamanı değil. MHP’ye oy veren kardeşlerim, şimdi zaman kırgınlık ve dargınlık zamanı değil, şimdi birlik zamanıdır” diye seslendi. Belli ki parti tabanından bazı sinyaller Erdoğan’a ulaşmış, o da buna karşılık “Zaman kırgınlık zamanı değil” diye uyarma gereği duydu.

Haberin Devamı

DÖVİZ SPEKÜLATÖRLERİNE UYARI

Erdoğan, dövizdeki artışa ilk kez değindi. Daha doğru bir tabirle, döviz spekülatörlerine karşı sopayı gösterdi. “Hepinizin kimliğini biliyoruz. Seçim sonrası bunun faturasını size ağır keseceğiz” dedi. 15 Temmuz’dan sonra darbeye karşı birlik ve bütünlüğümüzün simgesi olan Yenikapı dün cumhur ittifakına gönül veren milyonları ağırladı. Bakalım Yenikapı mitinginin İstanbul seçimlerine etkisi ne olacak? İstanbul seçimleri çok önemli. Çünkü İstanbul sonuçları yerel seçimlerin göstergesi olacak. Erdoğan boşuna “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır, İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder” demedi.

 

Yazarın Tüm Yazıları