İçişleri Bakanı Soylu’dan tüyler ürperten açıklama

PKK ile iltisaklı DİAYDER’in referansıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yerleştirilenlere yönelik teftiş başlatması üzerine gelen eleştirilere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ”Şehirlerde terörizmle mücadele etmeyecek miyiz?” diye tepki göstermişti. Soylu, Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal örneğini vererek:

Haberin Devamı

Fehriye Erdal kimdi? Çok yüksek korunaklı Sabancı Center’a nasıl girmiştir?” diye sormuştu. DHKP-C Militanı Fehriye Erdal, Susurluk kazasında yaşamını yitiren eski emniyet müdürlerinden Hüseyin Kocadağ’ın referansıyla temizlikçi olarak Sabancı Center’a girmiş ve büyük bir katliama imza atmıştı.

Bunu neden anlattım. İstanbul Belediyesi’ne yönelik teftiş başlatılması üzerine bu durum Ekrem İmamoğlu hakkında mağduriyet algısı oluşturur şeklinde değerlendirmelere konu olmuştu. AK Parti içinde de bu yönde düşünenler vardı.

Hem bu olay hem de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Tüm belediyelerimizin telefonları dinleniyor’ iddiası, AK Parti MKYK’da gündeme getiriliyor. Orada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu enteresan bir bilgiyi paylaşıyor. Öğrenince irkildim. Çünkü Soylu, İçişleri Bakanı olarak devletin önemli bilgilerine sahip birisi. 

Haberin Devamı

8 AYDIR TAKİP ETMİŞLER

Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yakın bir mevkide İçişleri Bakanlığı’nın yeri olduğunu belirterek, ”Ben İstanbul’da olduğum zaman görüşmelerimi orada yapıyorum. 8 aydır beni takip ediyorlarmış. Ben usul olarak misafirlerimi kapıda karşılar, kapıda uğurlarım. Bunların hepsini takip etmişler” diyor.

KİMLERLE FOTOĞRAFLARI VAR?

Süleyman Soylu, sözde din adamlarından oluşan DİAYDER’in PKK ile ilişkisi hakkında da bilgi veriyor. “DİAYDER’dekiler PKK ile bağlantılı. Onların kimlerle fotoğrafları olduğunu, bu fotoğrafları nerede çektirdiklerini biliyoruz”diye konuşuyor.

2022’DE SİVİL İTAATSİZLİK

Soylu bir bilgiyi de paylaşıyor. KCK çok deşifre olunca PKK’nın şehir yapılanmasında YSP’ye ağırlık verdiğini belirtiyor. “2022’de bütün hedefleri sivil itaatsizlik eylemleri” diyor.

ERDOĞAN, ‘2022 DAHA İYİ OLACAK’

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, MKYK toplantısında ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmeler yapıyor. Türkiye’nin yeni bir ekonomik modele geçtiğini anlatan Erdoğan, ”Ekonomide olması gereken buydu. Önümüzdeki günlere ilişkin olarak ekonomide bir sıkıntı gözükmüyor. 2022 yılı daha iyi olacak” diyor. Bu arada AK Parti MKYK’da ağırlıklı olarak yeni ekonomi modeli ele alınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geniş kapsamlı bir sunum yapıyor. Nebati’nin kendinden emin tavrı ve piyasalara hakimiyeti destek görüyor.

Haberin Devamı

EKONOMİYE DAİR 3 BAŞLIK

Nebati’nin konuşmasında şu noktalar ön plana çıkıyor.

1 Döviz istikrara kavuşacak.

2 20 Aralık günü Cumhurbaşkanı’mızın açıklaması ile dövizdeki rüzgâr tersine döndü. Bu da Cumhurbaşkanı’mıza duyulan güvenin göstergesiydi. O gece Hazine’den de Merkez Bankası’ndan da bir kuruş çıkmadı. 20 Aralık gecesi vatandaşlar 1 milyar dolar bozdurdu.

3 2022 yılı ekonomi açısından rahat bir yıl olacak.

DÖVİZİN DÜŞMESİ, OYLARI NASIL ETKİLEDİ?

Döviz yükselirken iktidarın oylarındaki gerileme dikkati çekiyordu. Peki doların düşüşe geçmesi oyları nasıl etkiledi? Bu sorunun yanıtını Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın anketinde buldum. Çünkü Optimar’ın anketi tam 20 Aralık günü başlamış. Optimar, 20-28 Aralık tarihlerinde 2526 kişi ile görüşmüş. Optimar’ın kasım ayı anketi ise doların tam da tırmanışa geçtiği bir döneme gelmişti. O nedenle sonuçları kıyaslamalı olarak vereceğim.

Haberin Devamı

Ve bingo. İlk olarak dövizdeki düşüşle ilgili sorunun yanıtıyla başlayalım. Doların düşmesi AK Parti’yle ilgili göstergelere iki açıdan olumlu olarak yansımış.

1- Optimar’ın kasım ayı anketinde AK Parti’nin oy oranı yüzde 37.5’e çıkmıştı. Aralık anketinde ise AK Parti iki puanlık bir yükselişle 39.1’e çıkmış.

2- Ekonomiyle ilgili sorunu hangi parti çözer denildiğinde kasım ayında ankete katılanların ancak yüzde 27.88’i ‘AK Parti çözer’ demişti. CHP çözer diyenlerin oranı ise yüzde 25.17 olmuştu.

EKONOMİDEKİ SORUNLARI KİM ÇÖZER

Aralık ayı anketinde de Türkiye’nin birinci sorunu olarak yüzde 65.4’le ekonomi çıkıyor. Ama 20 Aralık’ta alınan kararla doların düşürülmesi, ekonomiyle ilgili sorunu kim çözer denildiğinde yine AK Parti’nin işaret edilmesini sağlamış.

Haberin Devamı

Ekonomiyle ilgili sorunu hangi parti çözer sorusuna ankete katılanların yüzde 32.3’ü AK Parti derken, CHP diyenlerin oranı gerileyerek yüzde 21.3’e inmiş. Üçüncü ve dördüncü sıralama ise değişmemiş. Üçüncü sırada yüzde 16’yla hiçbiri diyenler, dördüncü sırada ise yüzde 14.3’le kararsızım diyenler geliyor.

Hep söylüyoruz, muhalefetin sorunu burada yatıyor. Türkiye bu kadar önemli bir ekonomik dalgalanmadan geçerken doların 18 liraya çıktığı bir ortamda dahi halkımız ‘CHP bu işi çözer’ demiyor. Neden? Çünkü CHP halka güven vermiyor. Kemal Bey, bu işler bakanlıklara baskına gitmekle olmuyor. Halka güven vereceksin, güven...

Yazarın Tüm Yazıları