Erdoğan ne için ‘Hamdolsun’ dedi

Erdoğan ile Biden görüşmesi olumlu sonuçlandı. Biden görüşmeye ilişkin olarak, “Verimli geçti. Güzel geçti” yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu” dedi.

Haberin Devamı

Tersi olsaydı bugün başta piyasalar olmak üzere birçok alanda sarsıntılar yaşanabilirdi.

Erdoğan-Biden görüşmesi için sorunlar sıralanırken, Türkiye ile ABD arasında sorunlara ve krizlere değil, çözümlere ve işbirliğine odaklı bir sürecin başlamasını temenni etmiştim. İstediğim gibi oldu.

ABD’de ülkeyi 4 yıl yönetecek olan Biden ve ekibi işbaşında. Türkiye ile ABD arasında birçoğu hayati derecede önemli olan dosyalar bulunuyor. Bu nedenle diyalog kanallarının açık olması lazım. Ayrıca Erdoğan’ın Batı dünyasının önemli liderleri Biden, Macron, Johnson ve Merkel ile yapıcı görüşmeler yapması beni heyecanlandırdı.

Türkiye’nin Batı dünyası ile ilişkileri açısından yeni bir sayfa açılabileceği yönündeki umutlarımı arttırdı.

O FOTOĞRAF KARESİ

Erdoğan ile Biden görüşmesi ne kadar başarılı geçtiyse, kriz tellalları da o denli rahatsız oldu. Öyle ki, bir fotoğraf karesinden dahi medet umar hale geldiler.

Haberin Devamı

NATO zirvesi başlarken, Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına geliyor. ABD Başkanı’nın yaptığı önemli bir jest. Erdoğan da bu jeste karşılık veriyor, ayağa kalkıyor. Biden iyice yanına yaklaştığı için ilginç bir fotoğraf karesi oluşuyor.

Vay efendim neymiş Erdoğan, Biden’ın elini öper gibi yapmış.

Erdoğan’ın ayağına gelen Biden. Bir Amerikan Başkanı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nın ayağına kadar gelmesi Türkiye açısından gurur verici bir durum.

Ama gözleri Erdoğan düşmanlığından başka bir şey görmeyenler anlık fotoğraf karesi üzerinden algı operasyonu yapmaya soyunuyorlar.

HAMDOLSUN

Bir de “hamdolsun” meselesi var. Biden görüşmesinden sonra Erdoğan’a, 1915 olaylarıyla ilgili Biden’ın soykırım açıklaması soruldu. Erdoğan, “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” dedi.

Biden, 24 Nisan’daki açıklaması ile bizi üzmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan da görüşmede Biden’a bu konudaki tepkimizi ileteceğini söylemişti.

O nedenle bu yanıt şaşırtıcı oldu.

O andan itibaren, görüşmede sözde soykırım iddialarının gündeme gelip gelmediğini ve “Hamdolsun!” ifadesinin neyin yanıtı olduğunu araştırdım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’e hareket ederken düzenlediği basın toplantısında, “Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi aynı hassasiyet içerisinde yaparak 24 Nisan’ı unutturacak adımları da atmış oluruz” demişti.

O SORU

Haberin Devamı

Biden’la görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında Erdoğan’a, “‘24 Nisan’ı unutturacak bir görüşme olmasını umuyorum’ demiştiniz. Bu konu gündeme geldi mi?” diye soruldu.

Erdoğan bu soruya, “Hamdolsun” diye başlayan bir cümle ile karşılık verdi. “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” dedi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları Erdoğan’ın, görüşmenin Biden’ın 24 Nisan’daki açıklamasını unutturacak kadar olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini anlatmak için, “Hamdolsun” dediğini ifade ediyor. Yoksa hamdolsun 1915 olaylarını hiç gündeme getirmedi, anlamında değil.

GÜNDEME GELDİ Mİ?

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’la görüşmede 24 Nisan’daki açıklamasını gündeme getirdi mi?

Haberin Devamı

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’ın 24 Nisan’daki talihsiz açıklamasını gündeme getirmiş.

Erdoğan, 1915 olayları hakkındaki açıklamanın Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını iletmiş. Tarihin siyasete alet edilmemesi gerektiğinin altını çizmiş. Türkiye-ABD ilişkilerinde tahribat yaratacak adımlardan kaçınılması gerektiği mesajını vermiş.

24 NİSAN’I AŞMAK

Ama iki lider 24 Nisan’daki açıklamanın gölgesinde kalmadan hatta onu aşmayı başararak iki ülke ilişkilerini verimli bir noktaya taşımayı başarmışlar.

Erdoğan onun için “Hamdolsun” demiş.

MASADAKİ KİTAP

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi sırasında masanın üzerinde bir kitap dikkati çekti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesine giderken, “Türkiye’nin Terörizmle Mücadelesi” isimli kitabı yanında götürmüş. Sadece Biden’a değil, ikili görüşmeler sırasında Johnson ve Merkel’e de vermiş.

İletişim Başkanlığı tarafından İngilizce olarak hazırlanan kitapta Türkiye’nin PKK/YPG, FETÖ ve DEAŞ’la mücadelesi anlatılıyor. Kitap, PKK-YPG, FETÖ ve DEAŞ’la mücadele olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

BELGELERLE ANLATILIYOR

PKK ile YPG bağlantısının belgelerle anlatıldığı kitabın FETÖ’yle ilgili bölümünde ise 15 Temmuz darbe girişimi detaylı bir şekilde yer alıyor. Kitapta Türkiye’nin DEAŞ’ın belini nasıl kırdığı da ayrıntılı olarak anlatılıyor.

HDP DAVASI NE OLACAK?

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi HDP’nin kapatılmasıyla ilgili açılan davada ilk incelemesini 21 Haziran’da yapacak. İddianame kabul edilirse yargılama süreci başlayacak. Anayasa Mahkemesi ikinci kez iade edebilir mi? Yasal olarak mümkün. Ancak bu kez iddianamenin usül eksikleri giderilerek hazırlandığı belirtiliyor. İkinci kez iade beklenmiyor. Ama iddianamenin kabul edilmesi demek HDP’nin kapatılacağı anlamına gelmez. Anayasa Mahkemesi’ndeki dava sürecini dikkatle takip etmekte yarar var.

TV’LERE HDP ELEŞTİRİSİ

HDP hakkında kapatma davası açıldığı günden bu yana dikkatimi çekiyor. HDP hakkında kapatma davası açılmış. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Meclis grubunda kapatma davasına ilişkin önemli değerlendirmeler yapıyor. Tek bir haber kanalında yayınlanmıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin 21 Haziran’da toplanıp HDP’yle ilgili kapatma davasını görüşeceği açıklanmış. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Grubu’nda kapatma davasıyla ilgili değerlendirmeler yapıyor. Yine TV ekranları kapı duvar.

Kapatma davası açılan partinin eş genel başkanlarının bu konuda yaptıkları değerlendirme haber değeri taşımıyor mu?

KILIÇDAROĞLU, BİR DE KAVANOZLARLA ANLATTI

KILIÇDAROĞLU, CHP Grubu’nda kürsüye elinde iki kavanozla çıktı. Kavanozun birinde Ergene Nehri’nin kaynağından alınan berrak bir su, diğerinde ise Ergene’deki kirlenmeyi gösteren kirli su.

Ergene Nehri’ndeki kirliliği anlatmak için etkili bir yöntemdi.

Ancak CHP lideri, ‘Adalet Yürüyüşü’nün yıldönümü olması nedeniyle grup konuşmasını adalet konusuna ayırdığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, 15 Haziran’da Ankara’dan başlayıp 9 Temmuz’da İstanbul’da sonuçlanan bir adalet yürüyüşü gerçekleştirmişti.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ

Semboller üzerinden yapılan muhalefet etkili oluyor.

Kamer Genç, Meclis’e fenerle gelmiş, sessiz protesto çok ses getirmişti.

CHP lideri madem konuşmasını adalet konusuna ayıracaktı, madem adalet yürüyüşünün yıldönümü CHP açısından çok önemliydi... Kürsüye adaleti sembolize eden bir terazi ile ya da adalet yürüyüşünün simgesi olan ayakkabıları ile çıkabilirdi.

Hani şu müzeye kaldırılan ayakkabılar.

Yazarın Tüm Yazıları