Akşener ile Kılıçdaroğlu ne konuştu?

Cumhurbaşkanı adayının belirlendiği, Millet İttifakı’nın kaderinin tayin edildiği kritik bir görüşme değildi ama Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme siyasi gündemi hareketlendirdi.

Haberin Devamı

Meral Akşener, ‘İyileştirilmiş Parlamenter Sistem’le ilgili çalışmalarını Kılıçdaroğlu’na bizzat sunmak istediğini daha önce kurmaylarıyla paylaşmıştı. O nedenle sürpriz de değildi ama önemliydi.

Çünkü Millet İttifakının iki büyük ortağı arasında görüşülmesi gereken gündem maddeleri birikmişti.

Kılıçdaroğlu’nun son olarak yaptığı, siyasi cinayetler ve bürokratları tehdit çıkışı dahi başlı başına görüşmeyi hak ediyor ama ondan önce cumhurbaşkanı adaylığı konusu geliyor.

Bu görüşmenin Meral Akşener’in “Cumhurbaşkanı adayı değilim, başbakanlığa talibim” açıklamasından sonra geldiğini hatırlatmak isterim. Bu görüşmenin İYİ Parti’nin etkili isimlerinden Cihan Paçacı’nın Kılıçdaroğlu’na yönelik “Tekli konuşuyor” uyarısından sonra geldiğini hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

Yine bu görüşmenin Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na belediye başkanlığında devam etmek istedikleri yönünde açıklama yaptırılmasından sonraya denk geldiğini hatırlatmak isterim. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına kesin gözle bakıldığı ama Ekrem İmamoğlu’nun Karadeniz turundan sonra Diyarbakır çıkarması yaptığı bir döneme denk geldiğinin de altını çizmek isterim.

AKŞENER DURGUN, KILIÇDAROĞLU MEMNUNDU

İki saate yakın süren görüşmeden çıkınca Akşener’in durgunluğu, Kılıçdaroğlu’nun ise tebessüm etmeye özen gösteren tavrı dikkatimi çekti.

Grup konuşmasından sonra üstüne bir de iki saatlik görüşme nedeniyle Akşener, kendini yorgun hissedebilir. İnsani bir durumdur. Ama liderler görüşmesine özgü hafif bir gerginlik de yok değildi.

CİHAN PAÇACI HEYETTEYDİ

Kılıçdaroğlu’na tekli konuşuyor uyarısında bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçaçı da heyetteydi. Akşener, Paçacı’yı özellikle heyetine almakla iyi bir iş yaptı. Liderlik budur işte. Kılıçdaroğlu da Paçacı’yı sıcak bir şekilde karşılamış. Çünkü Cihan Paçacı önceden uyarmak suretiyle bir yol kazasını önlemiş oldu. Ayrıca Cihan Paçacı’nın Millet İttifakı’nın oluşmasında çok büyük katkısı var. 24 Haziran seçimleri öncesinde ittifak görüşmelerinde kriz çıkmıştı. Tam Millet İttifakı suya düştü havasının oluştuğu gecenin sabahı Cihan Paçacı, Akşener’in bilgisi dahilinde Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek tıkanıklığın aşılmasını sağladı. Hatırlarsanız ondan sonra ittifak müzakerelerini yürüten heyette değişikliğe gidildi.

Haberin Devamı

HDP FAKTÖRÜ

İki liderin görüşmesinden sonra meslektaşlarımız iyi sorular sordular. Özellikle HDP ile ilgili sorularda iki lider de gerildi. Akşener de Kılıçdaroğlu da HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın açıklamasını yeni duyduklarını ifade ettiler. Oysa Pervin Buldan, “İlerideki dönemlerde, süreçlerde demokratik iktidarın bir parçası olacağımıza bir kez daha Ağrı halkının huzurunda söz veriyoruz” açıklamasını 1 gün önce yaptı. İki liderin bundan haberi olmaması düşünülemez. Ama haberlerinin olmadığını söylemeyi tercih edebilirler. Onlar da öyle yaptı. Topu taca attılar. Çünkü HDP işi, Millet İttifakı’nın yumuşak karnı. HDP’siz seçim kazanamıyorlar ama HDP ile ittifak kurmayı da istemiyorlar. Kâra ve zarara ortak olmak yerine kâr ortaklığı yapmayı tercih ediyorlar. HDP görünür olmasın, Millet İttifakı’nın içinde yer almasın ama Millet İttifakı’nın adayının kazanması için desteklesin. Formül bu.

Haberin Devamı

İLK KEZ DUYMUŞLAR

Daha önce HDP’yi PKK’nın yanına konumlandırdıklarını, HDP’yi PKK’nın uzantısı olarak gördüklerini söylemişti Meral Akşener. HDP’nin, Millet İttifakı’nda yer almamasını, seçimlere ayrı girmesini önermişti. HDP heyetinin randevu talebine de yanıt vermemişti. Ama İYİ Parti’nin, HDP konusundaki sert tutumu yumuşadı. Önce Aytun Çıray, “HDP, PKK üzerinden şeytanlaştırılıyor” dedi; ardından Müsavat Dervişoğlu, HDP’nin meşru bir parti olduğunu söyledi. O nedenle Akşener’in HDP konusunda ağzından çıkacak her kelime önemliydi. Akşener, “Sayın Buldan’ın ne söylediğini bilmiyorum, şu anda sizden duydum. Ama bizim gündemimizde böyle bir durum yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu da aynı dili kullandı. “Gerçekten ilk kez duydum. Millet İttifakı’nı nasıl bozacağız diye Cumhur İttifakı’nda arayış olduğunu biliyorum. Bizim tek güvencimiz milletimiz” diye yanıt verdi.

HDP NASIL KARŞILAR?

HDP’nin bunu çok sorun edeceğini zannetmiyorum. Çünkü bu tür çıkışları kendi tabanının gazını almak için yapıyorlar. Ama şurası bir gerçek ki HDP, Millet İttifakı’nda yer almayacak. HDP’nin etrafında bir üçüncü ittifak kurulacak. Ama işin püf noktası HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkarmayacağı olacak. HDP, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayıp ilk turda Millet İttifakı’nın adayını da destekleyebilir, ilk tura kendi adayı ile girip ikinci tur için güç birliğini tercih de edebilir.

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ ADAY OLACAK MI?

Eğer HDP geçen seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adayı çıkarmayı tercih ederse bu isim kim olur? Selahattin Demirtaş’ın aldığı 4 yıl 8 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti. Bu durumda Demirtaş aday olamıyor. O nedenle Başak Demirtaş ismi ortaya atıldı. Ama Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu var. Eğer oradan bir iptal kararı gelirse Demirtaş’ın adaylığı gündeme gelebilir. HDP cephesinde böyle bir beklentinin olduğunu belirtmek isterim.

KILIÇDAROĞLU’NA İMAMOĞLU SORUSU

Dedim ya, gazeteciler çok iyi sorular sordular. Bunlardan biri de Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı ve Diyarbakır ziyaretiydi. Bence İmamoğlu’nun Diyarbakır ziyareti HDP desteğinin vurgulanması açısından önemliydi. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda, “Bana gelmiş herhangi bir talep yok” dedi. Bu cümlede İmamoğlu’na verilen mesaj da vardı. Lider olarak, “Benden talep edeceksin” dedi. “Ayrıca giderken de benden izin aldı” dedi. Son söz sahibinin kendisi olduğunu vurgulama gereği duydu.

AKŞENER’İN MANEVRASI

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Millet İttifakı ortakları arasında müthiş hamleler yapılıyor. Akşener, cumhurbaşkanı adayı olmadığını, başbakanlığa talip olduğunu açıklayarak önemli bir manevra yaptı. Bir siyasi gözlemci bunu, “Eğer Kılıçdaroğlu kendi adaylığı konusunda ısrar ederse Akşener’in rest çekme, hatta o takdirde ‘İlk tura çok adayla gidilsin, seçimler ikinci tura kalırsa ittifak yapılsın’ deme imkânı doğar” demişti.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI KONUŞULMUŞ MU?

Finali cumhurbaşkanı adaylığı konusunda yapalım. İki lider önce kurmaylarıyla sonra baş başa görüşmüşler. Kurmaylarının da yer aldığı görüşmede cumhurbaşkanı adaylığı, siyasi cinayetler ve bürokratları tehdit konuları gündeme gelmemiş. Daha çok parlamanter sisteme dönüş ve ekonomi konuşulmuş. Ama başbaşa görüşmede ne konuşulduğu sır. Çünkü iki lider de kurmaylarıyla paylaşmamış.

 Akşener ile Kılıçdaroğlu ne konuştu

Yazarın Tüm Yazıları