Abdulkadir Özbek

Uzaktan eğitimde başarılı olmanın yolları

1 Ekim 2020
Mart ayında ülkemizde ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle birlikte hayatımıza uzaktan eğitim girdi ve o andan itibaren veliler çocuklarının eğitim süreçlerine daha fazla destek olmak durumunda kaldı. Yüz yüze eğitim döneminde bile çocuklarına nitelikli destek vermekte zorlanan veliler uzaktan eğitim süreçlerinde çok daha fazla zorlandı.

Pandemi bitse bile eğitim hayatımızdan artık çıkmayacak olan uzaktan eğitim süreçlerinde ve yüz yüze eğitim sürecinde velilere destek olmak adına öğrenci başarısı için çok önemli olduğunu düşündüğüm bir beceriye değinmek istiyorum.

Çocuğum ekran başında eğitim almakta zorlanıyor

Velilerin bu süreçte en çok zorlandığı hususların başında çocukların ekran karşısına geçerek kendi öğrenme sorumluluklarını üzerlerine alamamaları geliyor. Böyle bir problem yaşıyorsanız çocuklarınıza kazandırmanız gereken becerilerin başında öz disiplin becerisi geliyor.

Öz disiplin iki kısımdan oluşur, yapmak istemediğiniz şeyleri kendinize yaptırmanız ve yapmak istediğiniz şeyi yapmaktan kendinizi alıkoymanız yani hazzı ertelemeniz. Bu her iki kısım da birer beceridir ve bir beceri olduğu için de herkes tarafından öğrenilebilir. Çocuğunuzun mutlu ve başarılı bireyler olarak yetişmesini istiyorsanız bir taraftan sınırsız ve koşulsuz sevgi verirken, bir taraftan da onların öz disiplin becerilerini geliştirmek için çaba sarf etmenizi öneririm. Çünkü kendi kendini disipline edemeyenler, yetenekleri ne kadar fazla olursa olsun amaçlarına ulaşmakta çok zorlanırlar.

Öz disiplin becerisi nasıl geliştirilir?

Öz disiplini geliştirmek için yapılması gereken en temel faaliyetlerin başında çocukların güzel alışkanlıklara sahip olmasını sağlamak gelir. Alışkanlık geliştirmeye dair çok beğendiğim Gandhi’ye ait olduğu söylenen bir sözü yeri gelmişken paylaşmak isterim.

"Hayallerinize dikkat edin; çünkü onlar düşünceye dönüşürler.

Yazının Devamını Oku