Yaz turşusu

Kış hazırlığı yapan kadınlar var mı hálá bilmiyorum ama eskiden kış için mutfaklarda hummalı bir faaliyete girişilirdi.

Turşular kurulur, reçeller kaynatılırdı. "Herhalde Sahrap Hanım’ın kafası karışık, nereden çıktı şimdi kış hazırlığı? Bahar geliyor" diyenlere, yaz turşusundan bahsetmek istiyorum şimdi.

Pek çok turşucu, dükkanını boyamak ya da tadilat yapmak için yazı bekler ama bazıları da dükkanının vitrinini küçük kavanozlara kurulmuş yaz turşularıyla süsler. Bu dükkanlarda buz gibi bir yaz turşusu yediniz mi bilmiyorum, ama turşunun kışa özgü bir şey olmadığından eminim. Yaz turşusu denen şey için öyle uzun süre de beklemeniz gerekmiyor. Birkaç günde nefis bir salatalık turşusu yapabilirsiniz. Tavsiyem ise bu turşuyu küçük kavanozlara kurmanız. Çünkü, kısa sürede yaptığınız turşuyu kısa sürede de tüketmeniz gerekiyor.

Meraklısı için kısa bir yaz turşusu tarifi vereyim ki yazın sıcağında mahrum kalmayın buz gibi turşu lezzetinden... Salatalıkları küçük bir kavanoza koyup bir adet kesme şeker, iki yemek kaşığı tuz ve bir limonun suyunu kattığınız suyu kavanozun içine doldurun. Üzerine limonun yarısını kapatın, sık sık kavanozu alt-üst etmeyi ihmal etmeyin. Dört-beş gün sonra hazır olan salatalık turşunuzu sıcak yaz günlerinde afiyetle yiyebilirsiniz.

Mercimekli fava (Ful medamis-Mısır yemeği)

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı kuru iç bakla

á 1-2 yemek kaşığı kırmızı mercimek (isteğe bağlı)

á 4 su bardağı soğuk su

á 1 çay kaşığı tuz

á Yarım çay kaşığı toz kimyon

á Yarım çay kaşığı karabiber

á 3 diş sarmısak

Üzeri için;

á 1 demet maydanoz (dereotu da kullanabilirsiniz)

á 1 kahve fincanı zeytinyağı

Yapılışı:

Kuru baklayı iyice yıkadıktan sonra üzerine 4 su bardağı soğuk su koyarak bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün, yıkayıp süzdüğünüz baklayı orta boy bir tencereye koyun. Üzerine, yıkayıp süzdüğünüz kırmızı mercimeği ekleyin. Son olarak, tencereye 4 su bardağı su ilave edip kısık ateşte, bakla iyice yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika pişirin. İçine pişerken tuz, kimyon ve pirinç tanesi gibi dilimlenmiş sarmısakları katın. Ara sıra karıştırmayı unutmayın. İyice yumuşayan baklayı ocaktan alıp henüz sıcakken el blenderi yardımıyla püre haline getirin. Böylece koyu boza kıvamında bir bakla püresi elde etmiş olacaksınız. Ayıklayıp yıkadığınız maydanozu ince ince kıyıp bu püreye ekleyip, karıştırın. Baklayı koyacağınız kenarları yüksek orta boy servis tabağının içini soğuk suyla çalkalayın. Sonra favayı, ıslattığınız bu servis tabağına aktarıp üzerini kaşıkla düzeltin. Soğuduktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat ya da 1 gece kadar bekletin.

Servise sunmadan önce üzerine sızma zeytinyağı gezdirin. Mısırlılar gibi ince limon dilimleri ve haşlanmış katı yumurta dilimleriyle süsleyerek servise sunabilirsiniz. Favanın jöleli bir yapısı vardır. Bekledikçe katılaşır, yeterince katılaşınca dilimleyerek servise sunabilirsiniz.

Patatesli Boşnak böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet hazır yufka

á 100 gr. bitkisel margarin ya da tereyağı

á 1 adet yumurta

á 1 su bardağı süt

İçi için;

á 150 gr. az yağlı dana kıyma

á 1 adet küçük boy soğan

á 1 adet orta boy patates

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yapılışı:

İncecik doğradığınız soğan, rendelenmiş patates, tuz ve karabiberi derin bir kapta karıştırın. Diğer taraftan, sütü ve eritip ılıttığınız margarin ya da tereyağını derin bir kaseye aktarıp çatal yardımıyla çırpın. Karışımın yarısını fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürün. Yufkayı sigara böreği yapar gibi 8 eşit parça oluşturacak şekilde kesin. Hazırladığınız iç harcını parçaların geniş tarafına yerleştirip sigara böreği sarar gibi sarın. Ruloları gül şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye yerleştirin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp keten tohumu serpiştirin. Börekleri 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 30 dakika pişirin. Çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları