GeriSeyahat Yaz festivalleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yaz festivalleri

Yaz festivalleri

Kuzey Yarımküre’de güneşli, sıcak, uzun günlerin başlaması bir kez daha festival coşkusunu alevlendirdi.

13 ülkeden 21 etkinlik

 

Önümüzdeki üç ay boyunca Kore’den İtalya’ya, İspanya’dan Amerika’ya ilginç etkinlikler birbirini izleyecek. İspanyolların Hemingway’e ilham veren San Fermin koşusu 14 Temmuz’da . Almanya’daki Vücut Boyama Festivali 27 Haziran’da Seeboden’de başlıyor. Edinburg Fringe’in özgür sanatçıları 5 Ağustos’ta sokağa çıkacak. Sziget ünlü rock festivali Tuna Nehri üstündeki adada 8 Ağustos’ta açılacak. Nevadalılar tahta adamı 5 Eylül’de yakacak.

 

SIRA DIŞI ETKİNLİKLER

 

SAN FERMİN (6-14 Temmuz)

 

Hemingway’e ilham vermişti

 

Yerel dilde “Sanfermines” olarak bilinen bu festival, Kuzey İspanya’daki Pamplona ve Navarre şehirlerinin koruyucu meleği San Fermin onuruna düzenleniyor. Pamplona’da, 6-14 Temmuz’da düzenlenen etkinliğin geçmişi oldukça eskiyle dayanıyor. Kutlamada en önemli aktivite “encierro” yani boğa koşusu, bununla birlikte bir hafta boyunca pek çok etkinlik yapılıyor. Boyunlarına doladıkları kırmızı fularlarıyla kızdırdıkları boğaların önünde koşan yüzlerce kişi çevresi paravanla kapatılmış geçitlerde ölüme meydan okuyor. Yarış, boğaların arenaya girmesiyle son buluyor. Festival, kimi zaman ölümlere yol açsa da hâlâ her yıl milyonlarca kişi katılıyor. Festivalde yaşananlar Amerikalı yazar Ernest Hemingway’in Güneş de Doğar adlı eserine ilham vermişti.

 

BEBEK ÜSTÜNDEN ATLAMA FESTİVALİ (26 Haziran)

 

Şeytanı şaşırtan İspanyollar

 

İspanya’nın Castrillo de Murcia kasabasında yaklaşık 400 yıldır düzenlenen Bebek Üzerinden Atlama Festivali’nde (El Colacho), bebekleri şeytani etkilerden ve günahlarından arındırmak amacıyla üzerlerinden atlanıyor.

 

VÜCUT BOYAMA FESTİVALİ (27 Haziran-3 Temmuz)

 

Ayaklı tuvaller Seeboden’e

 

Almanya’nın Seeboden kentinde düzenlenen Uluslararası Vücut Boyama Festivali’nde (World Body Painting Festival) desen desen, renk renk çalışmalar, boyama sanatını doruğa taşıyor. Yarı çıplak olan modellerin üzerine çeşitli resimler yapan sanatçılar, işlerini konuşturuyor. İlk kez 1998’de Alex Barendregt’in başlattığı festivale yaklaşık 200 sanatçı, model ve binlerce ziyaretçi katılıyor. Festival ilk dört gününde sanatçılar atölye çalışmaları düzenliyor, bir yandan da modelleri üzerinde çalışıyor. Sanatçılar fırça, sünger ya da boya tabancasıyla çalışıyor. Geceleriyse UV efektleriyle şov düzenleniyor.

 

EŞ TAŞIMA DÜNYA ŞAMPİYONASI (1-2 Temmuz)

 

Birinci olana Finlandiya Sonkajarvi’de düzenlenen Eş Taşıma Dünya Şampiyonası’nda (Wife Carrying World Championships) eşini sırtında taşıyarak yarışı kazanan koca, eşinin ağırlığınca bira kazanıyor. Yarışmada sırtta, omuzda, sırtta ters taşıma etaplarının toplam uzunluğu 253.5 metre. İsteyen eşi yerine komşusu ya da arkadaşını da taşıyabiliyor. Ancak kadının 17 yaş ve 49 kilonun üzerinde olması şart. Yarışmanın 1800’lerde bir şakayla başladığı iddia ediliyor. Şimdilerdeyse Guinness Rekorlar Kitabı’nda bile yeri var.

 

DOMUZ FESTİVALİ(Ağustosun ikinci pazarı)

 

Domuzlar bile gülüyor

 

Eğer hâlâ Fransızların diğer Avrupalılara göre daha karizmatik olduğunu düşünüyorsanız, ülkeyi bir de ağustostaziyaret edin. Trie Sur Baise bölgesinde domuz gibi bağıranlarla karşılaşabilirsiniz. Fransızcada Pourcailhade adı verilen, 1975’ten bu yana yapılan Domuz Festivali’nde yavru domuz yarışı, domuz taklidi ve sosis yeme yarışmaları düzenleniyor. Ağustosun ikinci pazarında çevredeki her şey domuza benzetiliyor, kıyafetler bile. En güzel kıyafete ödül de veriliyor.

 

ŞNORKELLE BATAKLIĞA DALMA FESTİVALİ(28 Ağustos)

 

Bak bakalım ne göreceksin

 

İngiltere’de düzenlenen Şnorkelle Bataklığa Dalma Festivali’nde (World Bog Snorkelling Championships) katılımcılar şnorkelle 1.80 santim derinlikteki bataklığı en hızlı şekilde geçmeye çalışıyor. İlk kez 2005’te yapılan festivalin rekoru, 1 dakika 39 saniyeyle 17 yaşındaki Philip John’a ait. Yarışmacılar, 60 metrelik parkuru dalış kıyafetleri giyerek geçiyor.

 

ÇAMUR FESTİVALİ (16-24 Temmuz)

 

Cildi güzelleştiriyor

 

İlk kez 1998’de düzenlenen Çamur Festivali (Boryeong Mud Festival) her yıl Güney Kore’nin Boryeong kentine yüz binlerce turist çekiyor. 2006’da 1.5 milyon ziyaretçiyle rekor kırılmıştı. Boryeong’un yakınlarından çıkarılan çamur, Daecheon plajının çevresine getiriliyor. Ve tabii ki herkes içine dalıyor. Mineral açısından zengin çamur, kozmetik ürünlerde kullanılıyor. Festivalde hafta içi Koreliler görülürken, hafta sonları turistlerin akın ettiği dikkat çekiyor. Burada sadece çamurlanmak dışında çamur kayağı, çamur futbolu, çamur masajı ve banyosu yapmak mümkün. Ancak giderken yanınızda sabun ve çizme götürmeyi unutmayın.

 

KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ

 

Üç sanatı buluşturuyor

 

Her yaz İtalya Ravenna’da düzenlenen festivalde tiyatro, sinema, opera başta olmak üzere her türlü sanatsal aktivite mevcut. Festivali 1990 yılında orkestra şefi Riccardo Muti’nin karısı Maria Christina Muti başlattı. Eserler daha çok 19’uncu yüzyıldan kalma Teatro Communale Alighieri, Sant’Apollinare Kilisesi, San Vitale Kilisesi ve Palazzo Mauro De Andre’de sahneleniyor. Festivalde bu yıl “Figaro’nun Düğünü” operası öne çıkarken, konserlerde Kent Nagano’nun yönetimindeki Münih Filarmoni konseri ilgi çekeceğe benziyor.

 

ULUSLARARASI MANCHESTER FESTİVALİ (30 Haziran-17 Temmuz)

 

Rönesans simyacılarını anıyorlar

 

İngiltere’nin Manchester kentinde, iki yılda bir gerçekleştiriliyor. Bu yılki festivalde Björk, Biophilia adlı gösterisinin prömiyerini yapacak.Rufus Norris veDamon Albarn, Rönesans simyacıları, bilim adamları ve ajanlarından etkilendikleri “Doctor John Dee” şovunu sahneleyecek. http://mif.co.uk

 

EDINBURGH FRINGE (5-29 Ağustos)

 

Sokaklarda özgür sanat

 

Dünyanın en büyük sanat festivali olarak gösterilen Edinburgh Fringe, 1947’den bu yana Uluslararası Edinburgh Festivali’nin alternatifi olarak İskoçya’da düzenleniyor. Tiyatro, komedi, dansın iç içe olduğu festivalde sergilenen oyunlar genellikle Yunan klasikleri. Profesyonelleri bir kenara bırakacak olursak, festivalin odak noktası amatör gruplar. Hiçbir eleyici jüri olmadığından festival boyunca sokaklarda her türlü sanat eseri ve sanatçıyı izlemek mümkün. Sadece biletli gösteriler belli bir ön elemeden geçiyor.

 

PORT ELIOT LIT(21-24 Temmuz)

 

Sözcüklere sihir katacaklar

 

Dokuz yıldır İngiltere’de düzenlenen Port Eliot Lit, kelimelerin, hayal dünyasının, yemeklerin ve kahkahaların havada uçuştuğu bir şölen. İlk kez 2003’te yapıldı. Katılımcılardan sadece kelimeleri farklı kullanıp özel gösteriler yapması isteniyor. Festivalde gece dans alanına dönüşen Kabare Çadırı, Boat House ve House of Fairy Tales mekânları kullanılıyor. Bu yıl yazarlardan Hanif Kureishi, Marcel Theroux, Philip Marsden, Mick Brown, Sarah Winman gibi

isimler katılacak. Türkçeye de çevrilen Kafka’nın Çorbası kitabının yazarı Mark Crick de festivalde olacak. Sahnedeyse British Sea Power, Bellowhead, Andrew Weatherall, The Jim Jones Revue, Caitlin Rose, Secret Sisters gibi isimler müzik yapacak.

 

AVIGNON FESTİVALİ(6-26 Temmuz)

 

Erdman’ın İntihar’ını Pineau sahneleyecek

 

1947’de Jean Villar tarafından temelleri atılan sanat festivali, her yıl Fransa’nın Avignon şehrinde düzenleniyor. Amacı Fransız ve yabancı çağdaş tiyatro, dans ve sahne sanatlarını dünyaya tanıtmak. Bunun için her yıl 40’tan fazla eser 100 binden fazla kişiye sahneleniyor. Gündüz atölye çalışmaları düzenlenirken, akşam saatleri gösterilere ayrılıyor. Bu yıl 1928’de Nicolai Erdman’ın yazdığı “İntihar” adlı eser Patrick Pineau tarafından sahneye konulacak. Jalila Baccar ve Fadhel Jaibi’nin yazıp yönettiği “Yahia Yaich - Amnesia” adlı eser de dikkat çekiyor.

 

LOCARNO FİLM FESTİVALİ (3-13 Ağustos)

 

Onur ödülü Ferrara’ya

 

Locarno Uluslararası Film Festivali, İsviçre’nin Ticino kantonundaki Locarno şehrinde 1946’dan bu yana her yıl düzenleniyor. Festival kapsamında Locarno’nun 8 bin kişilik merkez meydanında açık hava gösterimleri yapılıyor. Festivalde en büyük ödül Altın Leopar, bunun dışında ikinciye Gümüş Leopar, en iyi kadın ve erkek oyunculara Bronz Leopar veriliyor. Bu festival sayesinde Claude Chabrol, Stanley Kubrick, Michelangelo Antonioni, Marco Bellocchio, Spike Lee, Abbas Kiarostami gibi pek çok yönetmen ve sanatçı tanındı. Festivalde bu yıl Abel Ferrara, onur ödülü alacak, filmleri gösterilecek. Kendisi bir atölye çalışması da düzenleyecek.

 

KARLOVY VARY FİLM FESTİVALİ (1-9 Temmuz)

 

Şiddeti şova dönüştüren Fuller’e özel bölüm ayrıldı

 

Çek Cumhuriyeti’nde 1946’dan beri düzenlenen, dünyanın en eski film festivallerinden biri olan Karlovy Vary, Orta ve Doğu Avrupa’nın en önemli sinema olayları arasında. İlk dönemlerde hiçbir eleme olmadan yedi ülkeden filmler gösteriliyordu. 1948’de ülkede yönetim değişti, sosyalizm eksenli filmler gösterilmeye başlandı. 1990’da her şey yine eskiye döndü. Milos Forman, Lindsay Anderson, Annette Bening and Robert De Niro gibi isimler festivalin canlanmasında yardımcı oldu. Festivalde bu yıl Çek filmleri, belgesel filmler gösterilecek. Ayrıca Denis Villeneuve ve filmlerinde şiddeti şova dönüştüren ABD’li yönetmen Samuel Fuller’in filmleri özel bölümde gösterilecek.

 

MÜZİK ETKİNLİKLERİ

 

SZIGET (8-15 Ağustos)

 

Tuna Nehri’nde onların sesi yankılanacak

 

Macaristan’ın Tuna Nehri üzerindeki Obuda Adası’nda yapılıyor. Avrupa’nın çok sahnesi olan, en ucuz festivali. Demir köprüyle geçilen adada sekiz günde bin konser izlenebiliyor. Caz, rock, blues, punk ve pek çok seçenek bir arada. İzleyicilere çoğunluk sırasıyla Macar, Fransız, İngiliz, Alman, İtalyan ve Hollandalılarda. Kimileri yüzerek kaçak giriyor. Müzik dışında sinema, dans, tiyatro, dövme, voleybol, tenis, futbol, bungee jumping gibi aktiviteler mevcut. Festivalin bu yılki başlıca konukları Amy Winehouse, Gogol Bordello, Kasabian, Interpol, Chemical Brothers, Manic Street Preachers ve Gotan Project olacak. Metal sahnesinde ise Motorhead, Within Temptation, Judas Priest, 3 Feet Smaller, Helloween ve Deftones var. Biletler, tüm hafta sonu kamplı 200, kampsız 170, günlük giriş 45 Euro.

 

BESTIVAL (8-11 Eylül)

 

Adadaki butik şenlik

 

İngiltere’deki, Isle of Wight’ın Robin Hill parkında düzenleniyor. Dünyanın en iyi butik festivallerinden. BBC Radio 1’in 2004’ten bu yana düzenlediği festivalde vejetaryen mönü, giyinme çadırı ve gizli sahnenin olması katılımcıların ilgisini çekiyor. Cumartesileri temalı kıyafet günü. Hatta festival, en çok kostümlüyü buluşturan etkinlik olarak 2005’te Guinness Rekorlar Kitabı’na bile girdi. Eğlencenin yanı sıra sosyal ve politik olaylara da dikkat çekiliyor. Örneğin 2006’da Irak’ın işgaline karşı etkinlikler yapılmıştı. Festivalin ilgi çekici yanlarından biri de küçük kilisesinde âşıkların evlenmesi. Bu yıl The Cure, Davey Morgan, Lovesick, Pendulum, Public Enemy, Cyrstal Castles, Kelis gibi isimler var.

 

GLASTONBURY (22-26 Haziran)

 

Yıldızlar geçidi

 

İngiltere’de her yıl düzenleniyor. Yeşil alanda yapılan en büyük müzik ve sanat festivali. Öncelik müziğe veriliyor ama dans, komedi, tiyatro, kabare de programda. İlk kez 1970’de, Jimi Hendrix öldükten bir gün sonra çiftlik sahibi Michael Eavis tarafından düzenlendi. 1500 kişi katıldı ve giriş sadece 1 Pound idi, bu fiyata çiftlikten gelecek bedava süt dahildi. O dönemde festivale hippiler katılmıştı. Şimdi festivalin farklı şirketler tarafından organize edilen onlarca sahnesi var. Bu yılki konukları arasında U2, Coldplay, Beyonce, Kaiser Chiefs, The Chemical Brothers, BB King gibi önemli isimler var.

 

ROCK WERCHTER (30 Haziran - 3 Temmuz)

 

Avrupa’da rock deyince Werchter

 

Belçika’nın Werchter kasabasında yapılan Rock Werchter, 1974’te blues festivali olarak başladı. Şimdiyse Avrupa’nın en iyi rock festivalleri arasında. Dört günlük konser serisini her gün yaklaşık 70 bin kişi izliyor. Festivalin bu yılki konukları arasında The Chemical Brothers, Linkin Park, Anouk, Hurts, Coldplay, The Black Eyed Peas, Iron Maiden gibi isimler var. Dört günlük giriş bileti 195 Euro, kamp fiyata dahil değil.

 

OPEN’ER (30 Haziran-3 Temmuz)

 

Plaj, sahne, spor sahası iç içe

 

İlk kez 2002’de Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen festival, 2006’dan bu yana Gdynia’da gerçekleştiriliyor. Festivalde bu yıl Coldplay, Snowman, The Phantoms, Abraham Inc., Big Boi, Chapel Club, Grabek, Hurts, Igor Boxx ve James Blake gibi onlarca isim sahne alacak. Konserlerin yanı sıra plajda güneşlenebilir, spor aktivitelerine katılabilir, tiyatro, film izleyebilirsiniz. Her gün 50 bin kişinin geldiği festivale 30 ülkeden katılım oluyor. Dört gün kamplı giriş ücreti 93, günlük giriş 37 Euro.

 

LATITUDE (14-17 Temmuz)

 

Boyalı koyunlar görürseniz şaşırmayın

 

İngiltere Suffolk’ta yapılan festival her ne kadar müziğe odaklansa da tiyatro, şiir, komedi, edebiyat, film-müzik, kabare için farklı sahneler hazırlanıyor. Kimisi kostümleriyle ortalıkta şiir okuyarak gezerken, diğer yanda güzel bir tiyatro oyunu izleyebiliyorsunuz. Hatta çevrede boyanmış koyunlar bile görmek mümkün. Müziğe gelince, bu yıl Suede, The National, Hurts, Glasvegas, Paloma Faith, Iron and Wine gibi isimler sahneye çıkıyor.

 

VERBIER (15-31 Temmuz)

 

Avrupa’nın klasik zirvesi

 

1994’ten bu yana her yıl İsviçre Verbier’de düzenleniyor ve yılda 40 bin kişi izliyor. Piyanist Martha Argerich’in öncülüğünde gerçekleştirilen festival geçmişte Evgeny Kissin, Mischa Maisky, Lang Lang, Hilary Hahn, Leif Ove Andsnes, Emanuel Ax gibi ünlüleri ağırladı. Bu yılın programında ise Verbier Festival Orkestrası’nın yanı sıra iddialı isimler var: Martha Argerich, Joshua Bell, Nelson Freire, David Garrett, Valery Gergiev, Leonidas Kavakos, Angelika Kirchschlager, Evgeny Kissin, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Anne-Sophie Mutter, Vadim Repin...

 

AIX-EN PROVENCE ARTLYRIQUE (5-25 Temmuz)

 

Beş salonda onlarca konser

 

Her yaz Fransa Aix-en-Provence’da yapılıyor. Resitaller, orkestra konserlerinin yanı sıra opera gösterilerine de yerveriliyor. İlk kez 1948’de Saint-Sauveur Katerali’nde verilen konserle başlayan festival günümüzde Avrupa’nın en iyileri arasında. Festival mekânı olarak Theatre de l’Archeveche, The Grand Theatre de Provence, The Jeu de Paumes ve Hotel Maynier d’Oppede kullanılıyor. Bu yılki festivalde 17 Temmuz’da Londra Senfoni Orkestrası Colin Davis yönetiminde Haydn, Mozart ve Nielsen’in eserlerini seslendirecek. 11-12-14 Temmuz’da Jerusalem Dörtlüsü, Şostakoviç’in tüm yaylı yaylı çalgılar dörtlülerini çalacak.

 

VENEZIA JAZZ (22-31 Temmuz)

 

Ölümünün 10’uncu yılında Miles Davis anılacak

 

Adından da anlaşılacağı üzere Venedik’te gerçekleştirilen festivalin konserleri La Fenice Tiyatrosu ve San Marco Meydanı’nda veriliyor. Festivalin bu yılki onur konuğu, eserleriyle Miles Davis. Genç cazcılar, ölümünün 10’uncu yılında ustalarını anacak.

 

ESTIVAL JAZZ (24-25 Haziran)

 

Konserler ücretsiz

 

İsviçre Lugano’da düzenlenen Estival Jazz’da ücretsiz açıkhava konserleri veriliyor. Her yıl binlerce izleyicinin katıldığı festivalde bu yıl sahnede Mezzoforte, Sandro Schneebeli, The Larry Carlton Trio, Ricardo Lemvo gibi isimler olacak.

 

KALOTTJAZZ & BLUES (30 Haziran - 3 Temmuz)

 

Beyaz gecelerde blues ve caz

 

Finlandiya’da düzenlenen Kalottjazz & Blues Festival’de İskandinav ve Avrupalı sanatçılar sahne alıyor. Bu yılki festivalde Nelli Milan, Trio Heikkinen, Qbee & The Bluetails, Robert Nordmark,Johanna Kurkela Trio var.

 

GASTROBLUES (1-3 Temmuz)

 

Müziği lezzetle harmanlıyor

 

Müzik, şarap ve gastronominin buluştuğu Uluslararası Gastroblues Festivali, Budapeşte’nin güneyindeki Paks’ta yapılıyor. Müzisyenler blues

ve caz eserlerini seslendirirken izleyiciler bir yandan şarap ve iyi yemeğin tadını çıkarıyor.

False