Yayladan dönen göçerler, kışa hazır

Güncelleme Tarihi:

Yayladan dönen göçerler, kışa hazır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 10:45

- Yayladan dönen ve Batman merkeze bağlı Demirbilek (Meymuniye) Köyünde çadır kuran göçerler, hazırlıklarını tamamlayarak kışı beklemeye başladı.

Haberin Devamı

BATMAN (AA) - Yayladan dönen ve Batman merkeze bağlı Demirbilek (Meymuniye) Köyünde çadır kuran göçerler, hazırlıklarını tamamlayarak kışı beklemeye başladı.

Göçerlerden Sait Kaptan, her yıl yayla dönüşünde kışı geçirdikleri Demirbilek Köyünde kendileri ve hayvanları için kışı geçirecekleri çadırları kurduklarını ve tüm kış hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Yazı Hakkari'de kışı ise Batman'da geçirdiklerini belirten Kaptan, "Bu köyde 5 ay kalacağız. Bu yıl burada 6'sı ev ve 34'ü hayvanların barınağı, depo ve samanlık kullanılmak üzere toplam 40 çadır kurduk" dedi.

Kaptan, dedelerinin ve babalarının göçebe hayatı yaşadığını, kendilerinin de bunu sürdürdüklerini ve çocuklarının da böyle devam edeceğini söyledi.

Göçebe hayatında çok sıkıntı çektiklerini dile getiren Kaptan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Yazları Zozan dediğimiz bölgelere Hakkari ye gidiyoruz. Sonbaharda da daha sıcak bölgelere Batman’a geliyoruz. Tabii ki bunları yaparken çok sıkıntı çekiyoruz. Çünkü bizim yolculuğumuz 2,5 ay kadar sürüyor. Bizim 4-5 bin küçükbaş hayvanımız var. Biz burada hayvanlarımızı besliyoruz. Hayvanlarımızdan elde ettiğimizle geçimimizi sağlıyoruz. Bundan sonra hayvanların doğum zamanıdır. Çadırlarda kalıyoruz yarın öbür gün yağmur yağacak, kar yağacak. Bu yağışın altında hayvanlarımızı beslemeye çalışıyoruz. Biz de bu hayvanlara yine bakmak zorundayız. Biz bu rezaleti hayvanlarımız ve geçimimiz için yapıyoruz. Eğer ben yapmasam o yapmasa kim bu hayvanlara bakacak."

Kaptan, senenin 365 gününü hayvanlara bakmakla geçtiğini, kalıcı bir yerleri olmadığı için çocuklarını okula gönderemediklerini, bu durumdan rahatsız olduklarını fakat ellerinden de bir şey gelmediğini söyledi.

Bedriye Soğunç ise, hayatının yaylalarda dağ dağ, ova ova gezerek geçtiğini, bütün zorluklara rağmen hayatından memnun olduğunu kaydetti.

Yaylada doğduğunu ve çocuklarını da yaylada dünyaya getirdiğini ifade eden Soğunç, "58 yaşındayım. 8 çocuk ve 9 torun sahibiyim. İlerlemiş yaşıma rağmen hala dincim. Çadırdaki işlerin yanı sıra hayvanlara da bakıyorum. Hayatımız zordur. Fakat bütün zorluklara rağmen ben bu hayatı çok seviyorum. Yaylalar çok güzeldir. Yaylaların havası, otları güzeldir. Bu işin zorluğu çoktur. Koyunları sağıyoruz, sütünden yoğurt ve peynir yapıyoruz. Çobanlık yapıyoruz. Çobanlık güzel mi sizce? Fakat biz bu işi yapmak zorundayız" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!