Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Yatak odalarında neler oluyor

Bu hafta evinizin en özel odasında, yatak odanızda geziniyoruz. Eğer bir değişiklik planlıyorsanız, şu üç ipucunu gözardı etmeyin:

1. Sadece başucu duvarınızı değiştirerek odada büyük bir fark yaratabilirsiniz.

2. Yatak odanızdaki ana renk temasının seçimi, enerjinizin düzeyi üzerinde çok etkili.

3. Yatak seçimi, yalnızca görsel değil ergonomik kıstaslarla verilmesi gereken bir karar.


Mutlu olmanın yollarından biri rahat bir uyku ise, çok iyi bir yatağa ve doğru düzenlenmiş bir yatak odasına ihtiyacımız olduğu kesin. Yatağımızın da bize kendini sevdirmesi gerekiyor. Önce rengi ve formuyla; sonra ergonomisi, sıcaklığı ve yumuşaklığıyla.

"Değişen trendler ve stiller doğrultusunda, insanlar yatak odalarında da sıradışı formlar ve renkler görmek istiyorlar" diyen içmimar Berfu Özüer, ’bir baza alalım, kumaştan veya deriden bir yatak başı yapalım’ devrinin kapandığını söylüyor. Şimdi yatakların başı bazen tüm duvar olabiliyor. Bütün bir duvar ahşap kaplama veya kumaş kaplama yapılabiliyor. Parça parça modüller yerine (komodin, yatak, yatak başı gibi) hepsi bir bütün olabiliyor. Yatak başları, komodin ve yatak kenarları birleşebiliyor.

Fonksiyonellik ve görsellik eşit önemde dururken, yatakların kapladıkları alanlar büyüyor. Genelde evin bir odası giyinme odası olarak kullandığı için, yatakların yanına gardıroplar sıkıştırılmıyor. Özüer’e göre dömi-klasik formlar modern çizgiyle birleşip, yeni tarzlar ortaya çıkmaya başlıyor.

Yatak odasındaki en önemli elemanlardan biri olan yatak seçiminde ise, çok özel detaylara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin eskiden hekimler bel ağrısı şikáyeti olanların, tahta gibi sert zeminde yatmalarını önerirlerken, günümüzde hem çok yumuşak hem de aşırı sert zeminin bel için sakıncalı olduğu söyleniyor.

Bel ağrısı çekenlere

Doç. Dr. Meral Kozakçıoğlu, semi-ortopedik yatak tiplerinin, gerek bel ağrısı çekenler, gerekse ağrı şikáyeti olmayanlar için uygun olduğu görüşünde. Bel ağrısı olanlar içinse, uygun yatak kadar yatış pozisyonları da önemli. Yan dönerek (cenin pozisyonu) dizleri karna çekerek yatma pozisyonu ağrıları hafifletiyor. Sırtüstü yatılacak ise dizlerin altına bir yastık konularak desteklenmesi gerekiyor. Bunların dışında, çeşitli firmaların bel ağrıları için geliştirdiği özel yatak tipleri de işe yarıyor.

Bugün pek çok kişinin inanıp uyguladığı Feng-Shui felsefesinde de yatak odalarında yapılması ve yapılmaması gereken birçok kural bulunuyor. Feng-Shui uzmanı Y. Mimar Sevinç Ormancı, yatak odanızı nasıl düzenlemeniz gerektiğini şöyle anlatıyor: "Feng-Shui’de yatağın pencere yerine, duvara yaslanması tercih edilir. Bu şekilde yataktaki chi’nin odadan çıkması önlenebilir. Yatak, ışık kaynağının altına konulmamalıdır. Yatak odanızda dağınıklık ve kirli çamaşırlarınızın olması, istenmeyen bir durumdur. Ayrıca bilgisayar ve televizyon gibi elektronik aletlerinin varlığı da odadaki chi’yi olumsuz etkilediği için ayrı bir bölüme, hatta başka bir odaya konulmalıdır. Yatağın üstü kadar, altına koyacağınız eşyalar da, uykunuzun enerjisini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden, yataklarınızın altını mümkün olduğunca depo olarak kullanmayın. Tavanınızın rengini özenle seçin ve alçak olmayan bölüme yatağınızı yerleştirin. Canlı renklerden ziyade, soft renkleri tercih edin. Çünkü koyu renkler enerjiyi azaltır, açık renkler ise artırır. Bu dengenin yatak odasında özenle seçilmesi oldukça önemli. Renkle birlikte ışığın yoğunluğu da önemli. Fazla güneş ışığı yatak odaları için ideal değil. Yatak odasında birden fazla kapı bulunmamalı, karşılıklı pencereler olmamalıdır."

Etkin bir uyku için

Bazı kişiler için 5-6 saatlik uyku yeterli olurken, bazı kişiler 10-12 saat uyuyorlar. Sağlıklı uyku, etkin olan uyku demek. Etkin uyuyan kişi, uyandığında kendini dinlenmiş ve yeni bir günü yaşamaya hazır hissediyor. Kişinin etkin uykuyu uyuyabilmesi için dikkat etmesi gereken koşullar ise şöyle: 

Her gün düzenli saatte kalkın. 

Sizin için normal olan süreden daha fazla uyumayın. 

Kahve, çay, kolayı uykuya dalışı zorlaştırdığı için; alkolü ise uykuya dalışı kolaylaştırmasına karşın uyku düzenini bozduğu için kullanmayın. 

Sabahları fiziksel egzersiz yapın. 

Yatmadan önce televizyon seyretmek yerine, rahatlatıcı şeyler okuyun ya da müzik dinleyin.

 Yatmadan bir süre önce 15-20 dakikalık ılık banyo yapın. 

Yatma zamanına yakın yemek yemeyin. 

Ortamın ısısı, gürültü olup olmaması, yatak değişikliği gibi alışkanlıklarınıza özen gösterin.

NASA teknolojisi

Tempur firması, vücudunuzu değişik konumlarda desteklemek için dizayn edilmiş birçok ürün tasarımı sunuyor. Tempur’un yatak şiltesi herhangi bir yatağın üstüne yerleştirilerek basınç rahatlaması ile konfor sağlıyor. Tempur’un yatağına ilk uzandığınızda çok sıkı olduğunu hissedebilirsiniz. Bununla beraber, Tempur materyali vücudunuzun sıcaklığı ve ağırlığıyla vücudunuzun çevresini tam olarak yumuşatıyor ve formuna uyuyarak hafifleme duygusu veriyor. Orijinal olarak Amerikan uzay programında Nasa tarafından geliştirilmiş olan yüksek teknolojili konfor malzemesi kullanıldığı için, vücudunuzun gergin olmayan bir pozisyonda istirahatını sağlıyor.

TAKİP

Pratik fikirler peşindeyseniz

70 bin adet basılan ilk sayısı

yok satan pratik ev fikirleri ve alışveriş dergisi Evim’in nisan

sayısı da uygulayabileceğiniz pek çok ipucu,

seçenek ve örnekle dolu.

2,90 YTL karşılığında evinizin ihtiyaç duyduğu çözümleri bu

dergide bulabilir-siniz.

STİL

Güneş çok yakında

Bahar güneşi kapıda beklerken keyfimize göre bir ağaç altı bulamazsak, bu rattan örme güneşlikli kanepe işimizi görebilir diye düşündüm. Elite Home Garden’dan...

KEŞİF

Bu tabureler "sihir"li

Karim Rashid’in "hafif, rahat, hacimli, duygusal, kolay erişebilir, demokratik bir ürün" olarak tanımladığı Skoop taburesi, değişik renk alternatifleriyle iç ve dış mekanlarda istediğiniz canlı ve enerjik ortamı yaratmanıza yardımcı olabilir. Beğendiyseniz, adresiniz Sihir Mobilya.
Yazarın Tüm Yazıları