Yasemin'ce






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Yeni kitaplar

Yaşasın! Bugün bir sürü kitap geldi. Dharma yayınlarının son çıkan kitapları. Hemen incelemeye başladım. Çoğu, Doğu kültürünü yansıtan kitaplar. Evet, Doğu kültürü, Batı’ya ışık tutuyor. Ya da Batı, gizemli Doğu’nun bilgisini öğrenmek istiyor. Çünkü bir süredir Doğu'nun gizemini yansıtan kitapları bol miktarda görüyorum.

Mesela Feng Shui... Başarı ve mutluluğun sırrını açıklayan bu kitap, pratik uygulamaları içeriyor ve son günlerde hayli revaçta. Çin Kültürü’ne özgü anlatımıyla aslında bize hiç de yabancı olmayan bilgileri içeriyor. Anadolu insanı atalarından getirdikleri bilgileri gelenek olarak sürdürürken, Çinliler bir disiplin olarak bu bilgileri sunuyorlar. Örneğin; 'Evinde kırık dökük eşya tutma. Yoksa evin bereketi kaçar.' Bu inanışla Anadolu’nun pek çok yerinde karşılaşabilirsiniz. Feng Shui ise evinizde bozulmuş ve kırılmış eşyalar bulundurmamanızı tavsiye ediyor. ‘‘Yoksa mutluluğunuz, tıpkı bozuk eşya gibi bozuluyor’’ diyor.

Sonra yönler çok önemli. Evinizin odaları hangi yöne bakıyor? Yönlerle sizin aranızda bir bağlantı var ve bu bilgi eski Türkler’de hatta şu anda Anadolu’nun çeşitli yörelerinde geleneksel olarak biliniyor. Sanırım bu kadim bilgiler dünyaya ait olsa gerek. Çünkü hangi kültürü inceleseniz, benzer öğretilerle ve bilgilerle karşılaşıyorsunuz.

Bir de Tao felsefesi var. Tao, 'yol' demek. Bilgeliğe giden yolda ilerlemek isteyenler için önerilerde bulunuyor. Dharma yayınları bu konuda üç farklı tercüme ve anlatım içeren üç ayrı kitap yayınlamış. Merak edenlere okumaları tavsiye olunur, diyorum, Yasemin’ce...

E-MAİL: yboran@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları