Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Kendine vakit ayır

Bu sözlerim, hayatın sadece çalışmak olduğunu zanneden insanlara... Sanki, çalışmak için dünyaya gelmiş gibi hisseden, yaşayan ve çalışanlara.

Çalışmak, elbette ki, çok önemli. Herkes, ama herkes mutlaka çalışmalı. Genç-yaşlı demeden, kaç yaşında ve ne durumda olursa olsun çalışmalı. Ben çalışmaktan yanayım. İnsanın kendisinden başka ürettikleri mutlaka olmalı.

Fakat, şunu da biliniz ki, hayat sadece çalışmak değil. Yaptığınız, yapmak zorunda bulunduğunuz işler, gününüzün tamamını işgal etmemeli. Dikkatinizi yönelttiğiniz sadece ve sadece bir tek işiniz olmamalı.

Yapmakla yükümlü olduğunuz işiniz, hayatın sadece bir tek yönü. Hayatı oluşturan parçalardan sadece bir tanesi. Üstelik, yaptığı işten zevk alan ender şanslı kişilerden olsanız bile...

Şimdi diyeceksiniz ki, ‘‘doğru söylüyorsun, biz de başka konularla ilgilenmek istiyoruz ama vakit yok.’’

Zaman, ne anlaşılmaz bir sözcük... Gün olur, vaktin geçmesini, günün bir an önce bitmesini istersiniz. Ama bir türlü geçmez. Gün bitipte sizin beklediğiniz saat bir türlü gelmez.

Gün olur, zaman öyle hızlı geçip gider ki, siz daha yapmanız gerekenlerin yarısını bile tamamlayamamışsınızdır. Oradan oraya koşturur, kendinize ve istediklerinize bir türlü zaman ayıramazsınız.Ve de daha çook böyle yaşarsınız.

Yani çağımız insanı sürekli bir yerlere yetişip devamlı çalışıyor. Ve çalışma saatlerinden sonra da çalışmalarını düşünmeye devam ediyor. Hatta rüyalarında da işleriyle uğraşıyor. (Burası biraz fazla oldu galiba. Ama böyle insanlar tanıdım. sayıları çok olmasa bile varlar.)

Hele bir de kadınsanız, hem de çalışan bir kadın. O zaman işleriniz hiç bitmiyor. Dışardaki işleri bitirip eve koşuyor ve sonra da evdeki işlerle cebelleşiyorsunuz. Ve bu arada kendinizden geçiyorsunuz. Bırakın bir şeyler yapmayı, düşünecek haliniz bile kalmıyor. Yani kendinizle ilgili keyif alacağınız şeyleri düşünmek, istemek...

Ve böyle bir hayatın, sadece çalışmaktan oluşan hayatın sizi ne derece geliştireceğini, yükselteceğini düşünüyorsunuz? Sadece çalışmaktan mürekkep bu hayatın, fasit bir daire içinde dönüp duran, tıpkı su değirmenini çeviren gözü bağlı at gibi hiç bir yere götürmeyen bir hayat olduğunu göremiyor musunuz?

Yenilenmek, yaratmak, gelişmek için, çalıştığınız belli bir işin dışına çıkmak gerekiyor. Dostlara vakit ayırmak, işin dışındaki konularla ilgilenmek, kültürel, sportif faaliyetler veya çeşitli hobiler geliştirmek, kırlarda yürüyüşler yapmak, ev ve işin dışında başka mekanlara gitmek ve sadece gittiğiniz yerle ilgilenmek yani işinizi ya da yapmanız gerekenleri düşünmeden sadece dolaştığınız ve bulunduğunuz yerde olmak. Evet, insanın kendini yeniliyebilmesi, gelişebilmesi için bunları yapmak gerekiyor. Devamlı olmasa bile en azından haftade bir günü kendine ayırması şart.

‘‘Vakit yok’’ demek, isteksizliğin bir başka cevabından başka bir şey değil. Ve ben biliyorum ki, (Çalışan bir kadın olarak) gerçekten istediğiniz zaman, kendinize özel vakit yaratabilirsiniz. Şayet sağlıklı, güçlü, yaratıcı ve kendinizden memnun olmak istiyorsanız, bunu mutlaka yapmalısınız, diyorum Yasemin'ce...






 








Yazarın Tüm Yazıları