GeriSeyahat Yaşadığım bir kış rüyasıydı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yaşadığım bir kış rüyasıydı

Yaşadığım bir kış rüyasıydı

Kazım Mert, işinden arta kalan zamanda fotoğraf çekiyor, seyahat ediyor. Türkiye’nin 81 ilinden 80’ine gitti, hepsinin tabelasının önünde çekilmiş fotoğrafı var.

“Bunları Türkiye haritasına yerleştirdim, arkadaşlarıma gösteriyorum” diyor. Mert, gezilerini internette paylaşıyor. Sakin Şehir (Cittaslow) unvanlı Taraklı’yı anlatırken “Huzur, sadelik, doğal güzellikler, biraz da nostalji arıyorsanız buraya gitmelisiniz” diyor.

Kazım Mert (42), Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde öğretim görevlisi. Adapazarı’nda yaşıyor. Evli, bir kızı, bir oğlu var. Mert, Sakarya Üniversitesi’nde sosyal sorumluluk projelerine yönelik çalışan ve 10’uncu yılını kutlayan Çevre Köylerine Yardım Kulübü’nün danışmanı. Ayrıca Sakarya Doğa Sporları Kulübü üyesi. Hobilerini anlatırken belgesel izlemeyi sevdiğini söylüyor. “Amatör fotoğrafçıyım. İlginç, mizahi unsurlar içeren işyeri fotoğrafları çekiyorum. 450 fotoğraflık işyeri tabelası arşivim var” diyor.
Mert, çok küçük yaşlardan itibaren geziyor: “Çocukluktan gelen bu gezme sevdası hiç bitmedi, artarak devam ediyor...” Seyahatlerini genellikle bahar ve yaz aylarında yapıyor. Özellikle son 4 yıldır yaz aylarına girerken sırt çantasıyla tek başına yollara düşüyor.
Mert, “Türkiye’de gidemeğim bir il kaldı o da Şırnak” diyor. İl tabelalarının önünde fotoğraf çektirmenin birçok hikayeyi de beraberinde getirdiğini söylüyor: “Farklı kişilerle tanışıyorsunuz. Bu tabela fotoğraflarını Türkiye haritasına yerleştirdim. Arkadaşlarım ‘Türkiye’yi gezdin, şimdi yurtdışında sıra’ diyor. Ancak yarısını gezebildim, diye cevap veriyorum. Gidilecek çok yer var daha.” Kazım Mert, gezilerini internette Bin Rota adlı web sitesinden paylaşıyor.
“Unutamadığım yolculuk hikayem Doğu Ekspresi ile Haydarpaşa-Kars tren yolculuğumdu. Bu yolculuğu gezmeyi seven herkese tavsiye ederim. 1928 kilometre, 85 istasyon ve 39 saat yolculuğu kim unutmak ister ki? Bir başka tavsiyem de Van’ın Erciş ilçesinde haziran ayında, inci kefalinin, yumurtlama dönemi yaptığı göç yolculuğu. Mutlaka izlenmeli...”

FOTOĞRAF MERAKLILARI İÇİN UYGUN ZAMAN

Mert, 10 yıldan beri aralıklarla Taraklı’ya gidiyor. Önceki hafta sonu da oradaydı. “Taraklı’ya, otomobille Adapazarı’ndan yaklaşık 30 kilometre sonra Geyve-Taraklı yol ayrımından sapacağınız duble yoldan gidebilirsiniz. Burası Türkiye’de Sakin Şehir (cittaslow) olma kriterine uyan 5 yerleşim yerinden biri” diyor.
Mert, orada yapılacak etkinlikleri şöyle anlatıyor:
“Taraklı’yı ilk bakışta sıradan bulabilirsiniz. Sessiz, sakin sokaklarında gezmeye başladığınızda bu küçük, şirin ilçenin aslında ne kadar derin bir hikayesi olduğunu hissediyorsunuz. Dar, yokuşlu sokaklarında gezerken kapı önü sohbetlerinde halkın sıcak gülümsemesi soğuk havada içinizi ısıtıyor. İsterseniz burayı kendi başınıza keşfetmenin heyecanını yaşayın, isterseniz de rehber eşliğinde gezin. Halka açık konaklarda molalar verebilir, Bayraklı Tepe’ye çıkıp manzarayı seyredebilirsiniz. İlçe merkezinde 700 yıllık çok büyük bir çınar var. Ağacın altında soluklanabilirsiniz. İpek Yolu’nun ilk konaklama yeri olan Taraklı’nın tarihi konuk evine uğrayıp sedirlerinde oturup, sohbet edebilirsiniz. İlçe merkezindeki 1517’de yapılan Yunuspaşa Camisi’ni ziyaret edebilir, şu anda kapalı olan hamamı dışarıdan da olsa gezebilir, küçük sevimli çarşısından alışveriş yapabilirsiniz. Tahta kaşık ustasının el emeği göz nuruyla yaptığı kaşıkları izleyebilirsiniz. Taraklı’ya otomobille yarım saat uzaklıktaki Karagöl Yaylası’nda mangal yapabilir, temiz havadan faydalanabilir, küçük doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. İlçe merkezindeki Bayraklı Tepe’ye göre daha yüksek Hıdırlık Tepesi’nden de Taraklı’yı kuşbakışı seyredebilirsiniz. Günün yorgunluğunu, ister çay bahçesinde ister Murathan Kahvehanesi’nde çay ya da kahve içerek atabilirsiniz.”
Taraklı’da akşamlar müzikle geçiyor. “Sizleri misafir etmek için bekleyen konaklarda vakit geçirebilir, sobalarında kestane pişirebilirsiniz. Hanımeli Konağı’nda grupça gidenler için düzenlenen sazlı sözlü eğlencelere katılabilirsiniz.”
Peki kış mevsimi oraya gitmek için iyi bir zaman mı: “Taraklı’da kışın karlı havalar fotoğraf meraklılarına bütün güzelliklerini sunuyor. Ama sizin için en iyi zaman, oraya gitmeye karar verdiğiniz zaman olacaktır. Çünkü her mevsimde farklı güzellikleri keşfedebilirsiniz...”

NOSTALJİK KONAKLAR

Tarihi Hanımeli Konağı, 2010’da hizmete girdi, 6 odalı. Personeli güleryüzlü. Huzurlu ve sakin bir bahçesi var. (www.hanimelikonagi.com) Kadirler Konağı, Taraklı’nın çarşı merkezinde. Konaktan içeriği adımınızı attığınızda tarihi bir zaman tüneli içindeymiş gibi hissediyorsunuz kendinizi. 7 odalı, pencere kenarlarındaki eski radyolar dikkat çekiyor. (www.kadirlerkonagi.com) Komşusu Çakırlar Konağı da sizi eskilere götürecek bir başka mekan.
False