Yarkadaş: Mayıs'ın ilk 12 gününde 15 hak ihlali yaşandı

Güncelleme Tarihi:

Yarkadaş: Mayısın ilk 12  gününde 15 hak ihlali yaşandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 12:56

Yarkadaş: Mayıs'ın ilk 12 gününde 15 hak ihlali yaşandı

Haberin Devamı

 

 

 

İSTANBUL, (DHA) CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Gazetecilere ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik hak ihlalleri hız kesmiyor" dedi.

CHP  Milletvekili  Yarkadaş, Mayıs ayının ilk 12  gününde medyaya yönelik 15 hak ihlali yaşandığını açıkladı. Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'in gözaltına alınmasını "son hak ihlali" olarak değerlendiren Yarkadaş, "Gazetecilerin gözaltına alınmadığı gün neredeyse yok gibi." dedi.

Güven'le ilgili olarak emniyet yetkililerinden bilgi aldığını, Güven'in sağlığı ve moralinin iyi olduğunu öğrendiğini belirten Yarkadaş, "Gazeteciler bu kara tabloyu hak etmiyor" diye konuştu. Yarkadaş,  "Yandaş medyadaki gazeteci kılıklı trolleri, adeta bir cellat gibi internet başında bekliyor ve infaz edilecek kişileri hedef gösteriyor" dedi. Yarkadaş, savcıların bu baskıya boyun eğmemesi gerektiğini de belirtti. 

İHLALLER ARTIYOR

Yarkadaş, hak ihlalleri ile ilgili şu örnekleri verdi:

* 1 Mayıs:- İnternet dünyasının online ansiklopedisi konumundaki Wkipedia kapatıldı. Kapatılmaya itiraz reddedildi.

* 2 Mayıs: Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği" suçlamasıyla tutuklu bulunan kapatılan Zaman gazetesi muhabiri Ayşenur Parıldak, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Fakat yapılan itiraz sonrası tekrar tutuklandı.

* 3 Mayıs: Referandumun hemen ardından üçüncü kez kapatılan ve farklı bir uzantı ile yoluna devam eden REDaktif sitesi dördüncü kez kapatıldı.

* 4 Mayıs: Suruç katliamı davasını takip eden ETHA Muhabiri Pınar Gayıp gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakıldı.

* 5 Mayıs: Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube yöneticilerinden, http://www.bursamuhalif.com haber sitesinin editörü Ozan Kaplanoğlu sosyal medya hesabındaki paylaşımlar üzerine tutuklandı. 

* 8 Mayıs: Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma ve sohbet uygulaması WhatsApp ile ilgili olarak BTK, resmi Twitter hesabından bir anket açtı. BTK "WhatsApp olmasaydı hangi uygulamayı kullanırdınız?" diye sordu. BTK'nın bu anketi WhatsApp'ın erişime kapatılma girişimi olarak yorumlandı.

* 9 Mayıs: Türkiye’de yaşayan ve National Geographic için Batman’ın Hasankeyf ilçesinde fotoğraf çeken Fransız gazeteci Mathias Depardon gözaltına alındı.

* 9 Mayıs:- Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amaçlı başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan 5 gazetecinin yargılandığı davanın duruşmasında mütalaa veren savcı, 46 yıl hapis cezası talep etti.

Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol için “terörle mücadele de yer alanları hedef göstermek” gerekçesi ile 3 yıla kadar, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 13 yıla kadar ceza istedi. Mütalaada gazeteciler Ragıp Duran, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Ayşe Düzkan için ise “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 7’şer buçuk yıl ceza talebinde bulundu.

* 9 Mayıs: Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın IŞİD’e soğan kamuflajıyla patlayıcı taşınması ile ilgili dava dosyasını haberleştirdiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi.

* 9 Mayıs:  Evrensel gazetesine, yayımladığı bir haber nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasından 14 bin lira para cezası verildi. Mahkeme heyeti, söz konusu haberde ‘cumhurbaşkanına hakaret” edildiğini iddia ederek Arif Koşar ve Vural Nasuhbeyoğlu’nun ayrı ayrı 11 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Heyet daha sonra bu cezayı hapis cezasına çevirek Koşar ve Nasuhbeyoğlu’na ayrı ayrı 7’şer bin lira para cezası verilmesini kararlaştırdı.

* 10 Mayıs: Cumhurbaşkanlığı Hukuk Başdanışmanı Ahmet Karayiğit'in kızı Avukat Sevcan Karayiğit, hakim olarak atanmasına ilişkin onlarca haber linkine erişim engeli kararı aldırttı.

* 10 Mayıs: Kapatılan TV 10'nun eski Sorumlu Müdürü Nevin Yıldız çocuklarıyla birlikte gözaltına alındı. Yıldız, serbest bırakıldı.

* 11 Mayıs: Gazeteci Serhat Yaruk, Mersin'de ailesinin kaldığı eve yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Annesini ziyarete giden Yaruk, saat 04.00'te özel hareket polislerinin aile evine yaptığı baskınla gözaltına alındı. Yaruk’un Van merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ve bu kentte götürüldüğü belirtildi.

12 Mayıs:  Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, attığı bir başlıktan dolayı gözaltına alındı.​

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!