Yapılacak işler

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

Çok acele etmem gerekiyor.

Yaz bitmeden önce yapılacak işler listem inanılmayacak kadar uzadı.

Ben ise malak gibi yayılmış, elimi bile kaldırmaya halim olmayan bir eda ile günlerin geçip gitmesini seyrediyorum.

Durumun ne kadar vahim olduğunu anlatabilmem için, listemi bir de sizin okumanız ve karşı karşıya bulunduğum problemin büyüklüğünü gözlerinizle görmeniz lazım.

İşte yaz bitmeden önce yapılacak işlerin tam listesi.

***

1- Sadece ilk sayfası yazılan ve 200 küsur sayfa olması planlanan roman tamamlanacak. Romanın ilk sayfası şöyle: 18 yaşındaki genç adam, bir gün bütün cesaretini toplayıp eczaneye girer. Prezervatif istiyorum diye bir nefeste konuşur. Eczacı alternatif markaları tezgâhın üstüne koyar. Genç adam bunlara bir süre dalgın gözlerle baktıktan sonra ‘‘Peki, bunları deneyeceğim soyunma odası nerede’’ diye sorar. Romanın geri kalan bölümü, bu laftan sonra olan biten felaketler zincirini anlatacak.

***

2- Tom Clancy'nin ‘Executive Orders’ adlı romanı okunulacak. Ancak bunu bu yaz için değil, 1999 yazı için hedef olarak koymuş durumdayım. Çünkü roman tam tamına 1355 sayfadan oluşuyor. Ayrıca anlatılan olaylar o kadar karışık ki, bu romanı tamamlarken yardımcı bir okuyucu da lazım olacak. Hürriyet küçük ilanlara ‘‘Yardımcı okuyucu aranıyor’’ ilanı verilecek. Sonra bir de bu ilanı açıklamak için tam sayfa ilan verilecek.

***

3- Rana'nın bir şekilde susması sağlanacak. Bu makul yöntemlerle yapılamaz ise -ki bütün işaretler şu anda bunu gösteriyor- o zaman kendisi eylül ayı bitmeden öldürülecek. Bunu yine başarmaya cesaretim yetmediği takdirde, o zaman da başıma gelmiş olan bu olay, kaderin garip bir cilvesi olarak yorumlanacak ve 1 Ekim 1997 Çarşamba gününden itibaren bu konu üzerinde bir daha katiyen şikâyet edilmeyecek. İkinci olasılık olduğu takdirde kadınlar ile erkeklerin neden hâlâ daha, bunun imkânsızlığı hakkında milyonlarca bilimsel gösterge varken, illa da birarada yaşamakta ısrarlı olmaya devam ettikleri konusu üzerinde düşünülmeye, daha önce bırakılan yerden devam edilecek.

***

4- Doçentlik için başvuruda bulunulacak. (Evet, itiraf ediyorum doktoram var. Bu utanç verici durumu açmak istemezdim ama, ne yapayım ki konu böyle gerektirdi. Çok, ama çok özür dilerim. Gerçi biraz önce doktora tezime şöyle bir göz atarken fenalık geçirdim, ama olsun. Geçmişte yaptığım bütün yanlışları kahramanca kabul edeceğim, başka çare yok.)

Doçentlik tezim için şu konuyu seçtim: ‘‘Türk insanı sadece düşüncesini açıkladı diye 17 yıl hapis cezası alan Eşber Yağmurdereli'ye üzülmek yerine, neden Sevda Demirel'e daha çok üzüldü ve sahip çıktı? Biz ebleh miyiz, yoksa meselenin temelinde daha da vahim bir şeyler mi var? - Toplumsal geri zekâlılığın sosyo psikolojik temelleri üzerine bir deneme.’’

***

5- Versace'nin ölmesinin yeryüzünde ‘‘Zevk ve kalite’ denilen şeyin aslında daha da ileri aşamalara gitmesine ve gelişmesine yardımcı olacağı yolunda bir makale yazılacak. Ancak bu makale ‘‘Ölünün arkasından konuşulmaz’’ ilkesi doğrultusunda şimdilik piyasaya çıkarılmayacak. İlkenin zamanaşımına uğraması beklenilecek. Bu arada diğer zevksizliğe ve kalitesizliğe katkı yapmakta olan insanlar hakkında, onlar daha yaşarken hakaret dolu yazılar yazılacak. Ölürler ise içimizde kalmasın diye bunlar bir an önce yayınlanacak.

***

6- Aylardır sadece tembellikten ertelenen şey yapılacak ve Susurluk'un aslında hangi il sınırları içinde yer almakta olduğu haritadan bakılarak öğrenilecek. Sırası gelmişken Tansu Çiller tarafından şehir ilan edilen yerlerin de nerede oldukları tek tek tespit edilecek. Sonra da buralara gitmeme yolunda çok önce almış olduğum karar aynen, tek bir ilkesi bile zedelenmeden uygulanmaya devam edilecek. Sonra da memleketi tanımak için illa da her yeri gezmek gerekmediği, soyut düşünme alışkanlığı olan insanların, memleketi CD-ROM aracılığıyla tanımalarının yetebileceği üzerine soyut bir yazı yazılacak.

***

7- Babamla telefonda 32 kez daha kavga edilecek. Bu beni kesmemeye başladığında onun yanına ziyarete gidilip, bu kez de yüz yüze kavga edilecek. Burada önemli olan 32 olarak belirlenen yaz kotasının doldurulmasıdır, başka mantıki bir amaç yok.

***

8- Amerika'ya gidilerek Tansu ve Özer Çiller ailesi ziyaret edilecek. Memleket hasretlerini azaltmak için onlara gazete ve eksport rakı götürülecek.

***

9- Kilo verirken elinden geldiğince yavaş davranmakta ısrarlı olan insan vücudunun iş kilo almaya gelince son derece hızlı davranmakta hiçbir mahzur görmemesi, artık bilimsel ve temelde çözümsüz bir insanlık durumu olarak kabul edilecek. Ve yaz bitmeden bir büyük pizza bir oturuluşta bitirilerek hem özlem giderilecek, hem de bilimsel insanlık durumunun gereği yapılarak doğru dürüst bir adam olunacak.

***

10- 36 bel ölçülü bütün pantolonlar bir başka gün kullanılmak üzere, naftalinlenerek kaldırılacak. Artık bir başka günün hiçbir zaman gelmeyeceğini bile bile yapılacak bu acıklı eylem. Daha sonra Amerika'ya sipariş verilerek aynı pantolonların 38 bedeni getirtilecek. ‘‘Ukalaya bak, Türkiye'den giyinse sanki boyu küçülür’’ şeklinde konuşan insanlara yönelik olarak temelde ‘‘Ne yapalım yani, aşırı şişkoların tüketim hakları ancak Amerika'da korunuyor, bana ne ya’’ diye haykıran acıklı bir yazı yazılacak.

Yazarın Tüm Yazıları