Yapacağımız işe yeni İstanbul akımı denilecek

Taksim’in simgesi ve buluşma noktası The Marmara Taksim yenileniyor. Bu kapsamda otelin girişinden restoranına hummalı bir çalışma devam ediyor. Geçtiğimiz hafta renovasyonunun tasarım direktörü Dan Kwan Türkiye’yi ziyaret etti. Tasarım taslaklarını ve gerçekleşecek değişimi anlattı

Tasarım tarzınızı anlatır mısınız?
- Aslında kişisel bir perspektifim yok. Aksine bir karışımın eseriyim. En doğudan en batıya her yerde eserlerim var. Genel olarak tasarımlarımı geçmiş deneyimlerimin en iyi örneklerini kombine ediyorum. Tasarım yaklaşımım projenin sahibiyle aramızdaki enerjiyle oluşmaya başlıyor. Müşteriyi hissetmek çok önemli. İstenen dokunun orada bulunacak insanlarla ilişkilerini düşünerek tasarımı sonuçlandırıyorum.

The Marmara Taksim, Taksim’in simgelerinden biri. Bu otel için teklif aldığınızda The Marmara, Taksim ve Türk kültürü adına nasıl bir çalışma yaptınız?
- The Marmara’nın lokasyonu, olabilecek en güzel yerde. Önüne çıktığınız anda enerjiyi hissedebiliyorsunuz. Dolayısıyla insanların enerjisi otelin tasarımındaki anahtar faktörlerden. Yerel Türk tarzı ve kültürünü kullanarak mekanın simgesel duruşunu daha da vurgulamak istiyorum. Dünya bu akımı ‘Yeni İstanbul’ olarak adlandıracak.

Bunu nasıl yapacaksınız?
- 1990’lardan bu yana İstanbul’a çok kez geldim ve bu sayede Türk kültürünü tanıma fırsatım oldu. Işıklandırmalarda yerel sanatçılar kullandım. Genel olarak müzikal bir etki yaratmak istedim. Çünkü Taksim dendiğinde müzik ön plana çıkıyor.

Otelin hangi bölümlerini yeniliyorsunuz?
- Şu anda tüm bölümler yenileniyor. Restoran üstüne bir proje yaparak başladım. Arkasından tüm otel için bir yenileme çalışmasına karar verildi. Çalışmalarımız 12 aydır sürüyor. Renovasyonun Mayıs’ta tamamlanması planlanıyor. Duvarların bir kısmında farklı bir malzeme kullandık, yünden kumaş hissi alıyorsunuz. Ayrıca mekanı Türk sanatının izlerine rastlanacak bir vitrin haline getirmek istiyoruz.

Sizi en zorlayan bölüm hangisiydi?
- Halihazırda kullanılan bir binada çalışırken sırlarını da keşfediyorsunuz. Örneğin iç mesajlaşma amacıyla kullanılan bir mesaj tüpü karşımıza çıktı, eskiden adisyonlar bu kanallar yoluyla iletiliyormuş.

Hangi malzeme ve renkleri tercih ettiniz?
- Şehrin ve toprağın; mavi, kırmızı, zeytin ağaçları, Boğaziçi’nin günbatımının renklerinden etkilendik. Türk kahvesi gibi bulunduğumuz yeri anımsatan renkler kullandık. Kullanılan malzemeler de ağırlıklı olarak yerel.

MOTİFLERDE TÜRK KAFTANLARI IŞIKLANDIRMALARDA SEMAZENLER

Döner kapıyla, otelin girişinde bulunan ve semazenlerden esinlenlerek yapılan avize aynı anda dönüyor hissi verecek. Bunu tavan aydınlatmalarıyla tamamlayıp lobide tüm alanlara uyguluyoruz. Balo salonundaki kutlama coşkusunun yarattığı atmosferi tavandaki dekora yansıttık. İç dizaynda özellikle renklerin hayatın bir parçası olduğunu gözönünde bulundurduk. The Marmara Chocolate Shop, herkesin rüyası bir düğün pastası şeklinde tasarlandı. Restoranda yemeklerin hazırlanışı canlı olarak keyifli bir şekilde izlenebilecek. Kullanılan metal görünümlü perdeler ve doğal ahşap mobilyalar tasarımın farkını yansıtacak. Tasarım ve motifler Türk kaftanlarından, ışıklandırmaların bazıları semazenlerden ilham alınarak yaratıldı. Otelin ışıklandırmasında ileri teknolojiden yararlanıldı ve az enerji harcayan bir sistem kullandık. Halılarda da kaftan kumaşını tercih ettim. Çok farklı ve çok zevk aldığım işler oldu. Bu çalışmalar yine Türk sanatçıları tarafından sonuçlandırılacak.

ÇİN’DEN MISIR’A KADAR İZ BIRAKTI

The Marmara Taksim’in renovasyonunun tasarım direktörü Dan Kwan, Culinary Institute of America (Amerika Mutfak Sanatları Enstitüsü) ve Columbia Üniversitesi’nde Şehir Planlama ve İşletme bölümünden aynı anda mezun oldu. Pratt Enstitüsü’nden mimarlık derecesi aldı. İtalya’dan Vietnam’a Mısır’dan Hindistan’a kadar geniş bir yelpazede tasarımlar yaptı. Çin’deki Tianjin Four Seasons, Mumbai’deki JW Marriott ve Mısır Hilton Oteli’nde çalıştı.

DEKO-ÖNERİ

Sevgililer Günü’nde aksesuvarlarla odanın atmosferini değiştirebilirsiniz. İşe renklerle başlayın. Bugüne özel kırmızı yastık ve yorganlarla evinize renk verin. Masa üstünü de kırmızı mum ve çiçeklerle süsleyebilirsiniz. Uzun süre bu odada kalacaksanız rahatsız etmemesi için nötr renklerde bir taban yaratabilirsiniz. Ikea, Forum İstanbul mağazasında size bir sevgililer günü odası hazırladı.

ÇIKIYOR
* Çekmeceli ve büyük sehpalar hem laptop hem de yemek için kullanılıyor

İNİYOR
* Yemek masaları hızla gözden düşüyor

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
SİNAN AKÇIL (Müzisyen)


* PlayStation. Evde rahatlamamı sağlayan şey
* Işık sistemi. Müzik dinlerken dileğim anda evimi disko ya da romantik bir caz kulübüne çevirebiliyorum
* Piyanom. Kapağını hiç kapatmam. Her an benimle aşk yaşamayı bekler
* Mevlana’dan Düşündüren Sözler kitabı. Rahatlamak için her gece tesadüfen açtığım bir sayfasını mutlaka okuyorum.
* Mikrodalga fırınım. Patlamış mısır delisi olduğum için...
Yazarın Tüm Yazıları