Yalçın Bayer: Yeter! Söz milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Operasyonlar devam etmeli

Yoksa çete devleti oluruz

ABD'de hazırlanan 'Global Güvenlik' raporunda, 2020'li yıllara doğru dünya gündemini çete devletlerin işgal edeceği, çete devletlerin oluşmasına zemin hazırlayan unsurların uyuşturucu, beyaz kadın ticareti, dinci terör, mülteci göçü, kara para, yolsuzluk,suiistimal ve rüşvet gibi yasadışı faaliyetlerin olduğu belirtilmekte ve yasadışı eylemlere karşı gerekli önlemlerin ABD gibi gelişmiş ülkelerde alındığı ve halen mücadelenin devam etmesinin gerektiği vurgulanmaktadır.

Burada bizim için önemli olan Türkiye'nin durumudur.

Aynı raporda Türkiye'yi tehdit eden eylemlerden en önemlisinin PKK terörüne bağlı uyuşturucu ticareti ve sınır kaçakçılığı ile ekonomik yolsuzluklar olduğu özellikle vurgulanmaktadır.

Öte yandan, akraba ve yakınlarına çıkar sağlamaya dönük politik iktidarlar, ülke varlıklarını ve doğal kaynaklarını satarak sağlanan zenginleşme ve yolsuzluklar, üçüncü dünya ülkelerini de tehdit eden ana tehlikeler arasında sayılmaktadır.

Esasen, dünyadaki globalleşme politikalarının başladığı 1980'li yılların başından itibaren, yasadışı eylemler tüm dünya devletlerini tehdit etmekte ve halen dünyada her yıl ortalama 1.5 trilyon dolar tutarındaki kara para, yasadışı yollardan aklanır hale gelmektedir. Bu rakam dünya üretiminin % 4.5'ine eşittir. Araştırmalar, kara para trafiğindeki bu artışın globalleşme sürecine paralel hızla geliştiğini göstermektedir.

YASAL BOŞLUKLAR

AB gibi organizasyonların ülke sınırlarını kaldırması, para piyasalarının iç içe girmesi, dijital para transfer metotları gibi hususlar, kara para trafiğini hızlandırmanın yanında nakit akışlarını da iyice karmaşık hale getirmiş, bu arada bazı özel ve hatta kamu bankalarının paranın kaynağını sormalarının da bu trafiğin artışında önemli bir etken olduğu görülmüştür. Belirtilen bu durumlara göre, Türkiye'nin yolsuzlukla mücadelesine her kesimin destek vermesi ve yardımcı olması gerekmektedir; siyasiler tarafından da yasal boşluklar bir an önce doldurulmalıdır.

Halen yapılan operasyonlara kesin sonuç alıncaya kadar devam edilmeli ve sağlanan başarılar kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Türkiye'nin dış dünyadaki kötü imajı kesinlikle silinmelidir.

Bu da yolsuzlukla mücadelede sağlanacak başarıya bağlıdır.

Toplumun tüm kesimince özellikle basın tarafından şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de bu mücadeleyi yürüten devletin yargı ve diğer yasal güçlerine yeterince destek verildiği, yargının yani Cumhuriyet Savcıları'nın yetkilerinin kısılması yerine, tam tersi artırıldığı, mücadele sürecinde açık ve şeffaf olunduğu ve mücadelenin hukuk içerisinde kalarak yapıldığı takdirde başarılı olunmaması için hiçbir neden yoktur.

Aksi halde, gelecekte çete devleti tehlikesiyle karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır.

Kudret ULUSOY-Devlet Denetim Elemanları Derneği Genel Sekreteri

Geçmişte 4 idik, bugün 15 olduk

CHP Kurultayı'nı yansıtan yazılarınızda bizi son derece üzen bir karamsarlık var. Biz bu mektubu yazan 18 emekli insan, oraya gidecek kadar paramız olmadığı için, sanki kurultay sönük geçmiş gibi gözükünce suçluluk duygusuna kapıldık.

Bu 18 kişi 18 oy demektir. Bu 18 oy iki yıl öncesine 11 adet DSP, 4 CHP, 2 DYP ve bir ÖDP idi.

Samimiyetle ifade ediyoruz; bugün seçim olsa CHP 15 oy alacak bu 18 emekliden. Zaten CHP'ye oy veren 4 kişi, onlar daha önce hakikati gördü. Buna 11 katılımla CHP 15 oldu. Matematik olarak 4'ten 15'e çıktı CHP...

Ama sizler köşenizde CHP kitlesinin moralini bozuyorsunuz. Acaba diyorum; CHP'yi Meclis dışında tutmakla, bazı kişilerin gizli çıkarları mı var da ondan bu oyunbozanlıklar.

Baykal mevzuuna gelince; sizin gibi arkadaşlar dışardan, CHP içindeki muhalefet içerden yıkamadı Baykal'ı... Bükülmeyen bilek öpülür. Bugün artık CHP lideri odur...

Yazın şuraya; ilk seçimde CHP'nin belki böyle 3 katına oyu çıkmasa da, en az % 20'leri aşarak Meclis'e 150 vekil sokması mümkün. Ama sizler inadı bırakıp destek olsanız CHP tek başına iktidara gelecektir.

İstanbul'daki Moğultay rezaleti bakın nelere mal oldu. Günlerce ötüp kaçtılar. Bu mu solculuk? Mezhepçiliği bıraksınlar, adam olsunlar.

CHP sizin, bizim, hepimizin partisi. Baykal ise liderimiz. Ayrılık yapmadan hep beraber destek verip bu işi zafere bağlamak günü geldi.

Hırsız sağın hakkından ancak ve ancak yiğit Baykal gelir.

Murat DAMLA-18 emekli adına, Gazipaşa-ANTALYA

Atatürk başbuğ değil, önderdi

HULKİ Cevizoğlu'nun 'Ceviz Kabuğu' programında, telefon bağlantısında konuşan MHP'li Cenk Tozkoparan, ‘‘Atatürk bir 'bağbuğ' idi’’ dedi. Bence o başbuğ değil, bir önderdi. Onun ne kurt gibi bir sembole, ne de el kol hareketlerine ihtiyacı vardı. O ay yıldızlı bayrağımıza sarılmıştı gönülden; üç aylı sancaklara değil.

Tek güvendiği aklı, azmi ve milletiydi. O bir fanatik değil bir hümanistti. Hem garplı, hem şarklı. Daima barıştan yana... Cenk Bey, Atatürk devrimlerinin de yarıda kaldığını söyledi. Hayır beyefendi. Atatürk devrimleri çok güzel uygulandı ve yeşerdi. Onlara biz sahip çıkmadık, devrim karşıtlarıyla mücadele edemedik, hatta bazılarımız onlara çanak tuttuk. Atatürk'ü kullanmaya kimsenin hakkı yok. Bırakın, adamın kemiklerini sızlatmayın, rica ederim.

Esma FİRİZBAY

Narlıdere-İZMİR

MESAJ

AKDENİZ Sigorta sadece poliçe keser, para mı toplar? Hizmet nerede? Sigorta bedelini altı ay sonraya ödemek ne demek? Bizler primlerimizi altı ay sonra mı ödüyoruz? Arıyoruz, Genel Müdür Ali Tümer Akyüz ile Muhasebe Müdürü Hasan Yazıcı'ya bir türlü ulaşamıyoruz. Sekreterler profesyonelce insanları aldatmasını biliyorlar. Sizi Milli Reasürans'a mı şikáyet edeyim, Tüketiciler Kurulu'na mı? Yapmayın lütfen, o parayı gerektiği gibi ödeyin.

İ. KESKİNCİ-GÜNGÖREN

Yazarın Tüm Yazıları